کد خبر: ۱۳۸۲۴۱
تاریخ انتشار: ۰۹:۵۰ - ۲۵ دی ۱۳۹۵ - 2017January 14
درمان عفونت ایدز در دنیا به خصوص با استفاده از داروهای سرکوب کننده ویروس و داروهای ارتقای سطح ایمنی بدن در سال های اخیر پیشرفت‌های زیادی کرده است، به طوری که هم اکنون اغلب افراد مبتلا به این ویروس در صورتی که به موقع شناسایی شوند، می‌توانند عمر طبیعی داشته باشند و حتی فرزند سالم به دنیا آورند.
شفاآنلاین>سلامت>شیوع عفونت HIV که عامل بروز بیماری ایدز است طی یک دهه در دنیا دو برابر شده است، 78میلیون نفر تاکنون گرفتار آن شده‌اند و 35 میلیون کشته داده است، در ایران نیز حدود 85 هزار نفر به این ویروس مبتلا هستند که دو سوم آنها پنهان مانده‌اند.

به گزارش شفاآنلاین،عفونت HIV یا Human immunodeficiency virus عامل بروز بیماری ایدز است، این ویروس به دستگاه ایمنی بدن حمله می‌کند و گلبول های سفید که عامل حفظ ایمنی بدن هستند را نابود می‌کند و با کاهش سطح CD4 یا تعداد گلبول های سفید در بدن، فرد را آهسته آهسته به سمتی می‌برد که ممکن است در صورت بروز یک عفونت ثانویه در مراحل پیشرفته فرد را به کام مرگ بکشاند.
عفونت ایدز از چهار طریق وارد بدن می‌شود، تزریق خون ‌آلوده، رابطه جنسی محافطت نشده، از مادر آلوده به جنین از جمله حین زایمان یا از طریق شیردهی و تزریق با سرنگ مشترک.
درمان عفونت ایدز در دنیا به خصوص با استفاده از داروهای سرکوب کننده ویروس و داروهای ارتقای سطح ایمنی بدن در سال های اخیر پیشرفت‌های زیادی کرده است، به طوری که هم اکنون اغلب افراد مبتلا به این ویروس در صورتی که به موقع شناسایی شوند، می‌توانند عمر طبیعی داشته باشند و حتی فرزند سالم به دنیا آورند.
تحقیقات گسترده‌ای در دنیا برای پیدا کردن واکسن، دارو و درمان قطعی این بیماری دنبال می‌شود، اما هنوز دارو و درمانی که به طور کامل بتواند این ویروس را در بدن فرد مبتلا نابود کند یا واکسنی که بتواند فرد را از گزند این بیماری مصون نگه دارد، ‌تولید نشده است اما امیدواری برای رسیدن به این مرحله هر روز بیشتر می‌شود.

** از HIV تا ایدز
مهمترین عارضه عفونت HIV نابود کردن گلبول‌های سفید است که با شاخص تعداد سلول‌های CD4 شناخته می‌شود و به مرور با کاهش تعداد این سلول‌ها بیماری وارد مراحل پیشرفته‌تر می‌شود.
بر این اساس سازمان بهداشت جهانی، مراحل عفونت ایدز را به چهار مرحله تقسیم کرده است: مرحله اول، فاز ابتلا به ویروس است که تعداد سلول‌های CD4 هنوز بالای 500 در میکرولیتر است. مرحله دوم،‌کاهش تعداد این سلول‌ها به زیر 500، مرحله سوم کاهش تعداد سلول‌های CD4 به زیر 350 و مرحله چهارم که فاز بیماری ایدز است، مرحله‌ای است که علائم بیماری آشکار می‌شود و تعداد این سلول‌های حافظ ایمنی به زیر 200 در هر میکرولیتر می‌رسد. ‌

*منشاء ایدز
درباره منشاء این بیماری تحقیقات مختلفی انجام شده است. گر چه اولین مورد این بیماری در اوایل دهه 80 در ‌آمریکا شناسایی شد و گمانه زنی‌هایی مبنی بر اینکه معتادان تزریقی یا همجنسگرایان عامل این بیماری بوده‌اند، مطرح شد، اما تحقیقات بیشتر نشان داد که منشاء‌ این بیماری را باید در آفریقا و کشورهایی مثل هائیتی،‌کامرون و غرب آقریقا جست و جو کرد،‌جایی که شکارچیان میمون زندگی می‌‌کردند.
بعدها مشخص شد که ویروس ایدز در بدن میمون‌ها وجود داشته است و شکارچیان میمون هنگام کشتار وحشیانه این حیوان به خصوص در هائیتی و زمانی که دست‌های زحمی آنها با خون این حیوان تماس پیدا کرده، ویروس ایدز را از میمون به انسان منتقل کرده‌اند و البته بعدها اعتیاد تزریقی و به خصوص رواج بی بند و باری و تن فروشی این بیماری را در دنیا گسترش داد.
در اغلب افراد مبتلا به ویروس ایدز تا مدتها هیچ علامتی دیده نمی‌شود، ویروس ایدز می‌تواند تا 20 سال در بدن فرد پنهان بماند و هیچ علامتی از خود نشان ندهد، گر چه این مدت به طور متوسط بین سه تا هشت سال است به همین علت خطر اصلی درباره این بیماری این است که افراد مبتلا به HIV در مدت پنهان ماندن این ویروس، آن را از راه‌های مختلف به دیگران منتقل کنند و هر چه بیشتر این عفونت را گسترش دهند.
افرادی که اغلب خودشان هم از وجود این عفونت در بدن خود آگاه نیستند. بسیاری از آنها جزو کسانی هستند که رفتارهای پر خطر از جمله اعتیاد تزریقی و به خصوص ارتباط جنسی با افراد مختلف دارند.
بنابراین گروه بزرگی از مبتلایان به عفونت HIV ناشناخته مانده‌اند، ناشناخته‌های مثبتی که هر روز تعداد افراد جدیدی را به جرگه مبتلایان اضافه می‌کنند. همین ناشناخته‌های HIVمثبت هستند که توانستند در یک دهه تعداد مبتلایان به این عفونت را در دنیا دو برابر کنند و از حدود 35 میلیون نفر به 78 میلیون نفر برسانند، بیماری مهلکی که تاکنون جان حدود 35 میلیون نفر را در دنیا گرفته است.
در ایران نیز اولین مورد ابتلا به ویروس ایدز در سال 1365 در یک کودک پنجساله مشاهده شد و از آن زمان تاکنون حدود 33 هزار و 224 فرد مبتلا به این ویروس شناسایی شده است.
محمد مهدی گویا، رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت می‌گوید: تخمین های وزارت بهداشت حاکی از این است که حدود 80 هزار نفر در کشور به ویروس ایدز مبتلا هستند، بیشترین تعداد این مبتلایان نیز در گروه سنی 25 تا 34 سال و 35 تا 44 سال هستند.
وزارت بهداشت هر سه ماه یکبار آمار جدید موارد شناسایی شده این بیماری را اعلام می کند اما روند شناسایی مبتلایان کند است و هر سال فقط حدود هزار مورد جدید از این بیماری شناسایی می‌شود. به گفته مینو محرز، رئیس مرکز تحقیقات ایدز ایران، حدود 90 درصد موارد جدید شناسایی شده ابتلا به HIV در یکی دو سال اخیر افرادی هستند که بر اثر رابطه جنسی غیر ایمن مبتلا شده‌اند.
وزارت بهداشت رسما اعلام کرده که الگوی ابتلا به این بیماری از اعتیاد تزریقی به ارتباط جنسی تغییر کرده است، البته یک علت ‌آن کنترل این بیماری در گروه معتادان تزریقی است که با توزیع سرنگ رایگان در بین آنان و ایجاد مراکز گذری که برخی لوازم بهداشتی را بین آنان توزیع می‌کند، تغییر این الگو بیشتر نمود پیدا کرده است.
گروه معتادان تزریقی،‌افراد محدودD هستند که حدود 250 هزار نفر برآورد می شوند، اغلب آنان نیز در مکان‌های خاصی تجمع دارند و شناسایی و کنترل آنها امکانپذیر است، اما گروه دومی هستند که پنهان مانده‌اند و شناسایی و دسترسی به آنان سخت است، «زنان روسپی».
گروهی که البته وزارت بهداشت از بیان نام و عنوان آنها پرهیز دارد اما بر اساس استراتژی چهارم کنترل ایدز که در شورای عالی سلامت تصویب شده است،‌باید برای کنترل بیماری ایدز، دسترسی به این گروه در معرض خطر افزایش پیدا کند تا امکان آموزش و توزیع امکانات بهداشتی در بین آنان فراهم شود.
در کنار این گروه پنهان، زنان و همسران معتادان نیز جرو گروه‌های پر خطر هستند، افرادی که بدون هیچ خلافی مظلومانه مبتلا می‌شوند و ممکن است، فرزندانی بیمار به دنیا آورند. به همین علت وزارت بهداشت، این گروه را نیز به عنوان یکی از گروه‌های در معرض آ‌سیب در برنامه کنترلی خود وارد کرده است.
محمد مهدی گویا، می‌گوید: از ابتدای سال 95 تاکنون بیش از 180 هزار زن باردار در 16 استان از نظر ابتلا به ویروس ایدز تحت مراقبت قرار گرفته‌اند، از 156نفرشان آزمایش گرفته شده است.60 نفرشان به عفونت HIV مبتلا بودند که ‌همه آنها تحت مراقبت قرار گرفتند و از 34 نفرشان که تاکنون زایمان کرده‌اند، 93 درصد با مصرف به موقع داروی ضد ویروس، فرزند سالم به دنیا آوردند.

**تولد سالانه 100 نوزاد مبتلا به HIV
او می‌گوید: سالانه حدود 100 نوزاد مبتلا به ویروس ایدز در ایران متولد می‌شود، در حالی اگر مادران این نوزدان به موقع مراجعه کنند،‌ همه آنها می‌توانند فرزند سالم به دنیا آ‌ورند.
علی اکبر سیاری، معاون بهداشتی وزیر بهداشت نیز می‌گوید: تمام خدمات مربوط به آزمایش، شناسایی، پیشگیری، مشاوره و درمان ایدز در ایران رایگان است، 200 پزشک نیز مخصوص درمان ایدز در کشور تربیت شده‌اند و در تمام استانها حضور دارند.

**هشدار ایدز جدی است،فردا دیر است
او تاکید می‌کند: هشدار در مورد گسترش این بیماری جدی است، چون الگوی ابتلا از تزریقی به جنسی تغییر کرده است،‌وزارت بهداشت از همه گروه‌ها به خصوص روحانیان،‌دانشگاهیان، فرهنگیان، خانواده‌ها و رسانه‌ها درخواست کمک دارد، اگر امروز موارد این بیماری شناسایی نشود،‌فردا دیر است.
معاون وزیر بهداشت می‌افزاید: راه حل کنترل بیماری ایدز با توجه به تجارب موفق دنیا را در اختیار داریم، آنچه به آن نیاز داریم،‌حمایت گسترده گروه‌های اجتماعی و حمایت سیاسی،‌افراد ذی نفوذ در جامعه است.
او می‌گوید:‌ وزارت بهداشت تعهد داده است که تا سال 2020، حدود ‌90 درصد مبتلایان به ویروس ایدز را شناسایی کند و آنها را تحت کنترل درآورد و این یعنی پایان اپیدمی ایدز در ایران.
اما مینو محرز، رئیس مرکز تحقیقات ایدز، نظر دیگری دارد، او اطلاع رسانی درباره این بیماری را در کشور کافی نمی‌داند و می‌گوید: اطلاع رسانی درباره این بیماری از ابتدای ورود این بیماری کمرنگ بوده است، هنوز هم کمرنگ است، عامل اصلی انتقال این بیماری رابطه جنسی است، به خصوص در بین جوانان اما نه آموزش و پرورش درباره مسائل جنسی چیزی می‌گوید، نه خانواده‌ها حرفی می‌زنند و نه تلویزیون صحبت می‌کند.
در عین حال، نوجوانان و جوانان وارد فضاهایی خاص می‌شوند و از طرق مختلف آموزش‌هایی می‌بینند که آنها را به سمت خطر ایدز سوق می‌دهد.
به گفته محرز، سن ازدواج در کشور بالا رفته است و همین مسئله خطر روابط جنسی نامتعارف را افزایش داده است، بسیاری از این جوانان، آموزش کافی درباره رابطه جنسی ایمن ندیده‌اند، در عین حال مواد روانگردان نیز به وفور در جامعه در اختیار آنان است، استفاده از این مواد برای کسب لذت بیشتر، باعث می‌شود که عقل در آن شرایط زائل شود در این صورت حتی اگر آموزشی هم دیده باشند، نمی‌توانند‌،‌در آن شرایط درست تصمیم بگیرند.
رئیس مرکز تحقیقات ایدز درباره زنان روسپی نیز می‌گوید: چه بخواهیم،‌چه نخواهیم این گروه هم وجود ندارند، نمی شود انکار کرد، فقط باید کاری کنیم که آنها سالم بمانند و جامعه را بیشتر از این بیمار و آلوده نکنند، در حالی که بسیاری از آنها برای اینکه بتوانند جواب مشتریان بیشتری را بدهند، از مواد روانگردان استفاده می‌کنند.
او هشدار می‌دهد:‌ عفونت ایدز هنوز در برخی گروه‌ها متمرکز است و هنوز میزان شیوع آن در کل جامعه زیر یک درصد است اما اگر بی‌توجهی‌ها و انکار واقعیات ادامه پیدا کند، خیلی زود، شیوع این بیماری در کل جامعه از مرز یک درصد عبور می‌کند و در آن صورت جزو کشورهای با شیوع بالای ایدز در دنیا خواهیم بود.
او می‌گوید: وضعیت ایدز در ایران مانند کوه یخی است که ما فقط قله آن را می‌بینیم، از 85 تا 90 هزار مبتلا به این ویروس فقط 33 هزار نفر شناسایی شده‌اند، معنی این حرف این است که حدود 60 هزار مبتلا به این ویروس آ‌رام آرام دارند، جامعه را به مرز طغیان بیماری ایدز می‌برند.
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: