کد خبر: ۱۳۷۹۶۵
تاریخ انتشار: ۱۶:۰۰ - ۲۲ دی ۱۳۹۵ - 2017January 11
افرادی که دچار ضایعه نخاعی هستند علاوه بر مشکلات حرکتی، در اثر عدم تحرک دچار عوارضی از قبیل پوکی استخوان، آتروفی عضلانی، سفتی مفاصل، نارسائیهای کلیوی و قلبی ـ عروقی می‌شوند.

شفا آنلاین:طرح کلان ملی فناوری طراحی و ساخت پروتز عصبی گام برداشتن برای افراد دارای فلج کامل دوپا به همت متخصصان داخلی به مرحله تولید رسید و عملاً انحصار فناوری پروتز عصبی حرکتی از دستان امریکا خارج شد

به گزارش شفا آنلاین، افرادی که دچار ضایعه نخاعی هستند علاوه بر مشکلات حرکتی، در اثر عدم تحرک دچار عوارضی از قبیل پوکی استخوان، آتروفی عضلانی، سفتی مفاصل، نارسائیهای کلیوی و قلبی ـ عروقی می‌شوند.

همچنین این افراد کنترل ادرار ندارند و عمل دفع آنها با مشکل مواجه است؛ علاوه بر عوارض فوق، این افراد دچار افسردگی می‌شوند و نگهداری آنان برای خانواده مشکل و هزینه‌بر است لذا دستیابی به روشی برای رفع معلولیت و عوارض ناشی از آن، هدف بسیاری از تحقیقات را تشکیل داده است.

در کشور ما، آمار بیماران مبتلا به ضایعات نخاعی فراتر از آمارها و استانداردهای جهانی است و عامل اصلی ضایعات نخاعی تصادفات است؛ به ازای هر هزار نفر یک فرد ضایعه نخاعی وجود دارد لذا موضوع ضایعه نخاعی از سالیان دراز یک از محورهای تحقیقاتی در  پژوهشکده مهندسی و فناوری عصبی دانشگاه علم‌و‌صنعت ایران بوده و هست.

تاکنون برای ایجاد حرکت در افراد فلج روشهای مختلفی مطرح شده است؛ یکی از روشهای مرسوم استفاده از اسکلتهای رباتیک است؛ این رباتها روی عضو فلج قرار می‌گیرد و باعث حرکت پسیو در عضو می‌شود، از روشهای رایج دیگر برای ایستادن شخص معلول و ایجاد تحرک استفاده از وسایل مکانیکی چون ویلچر ایستا است.

این وسایل تحرک بسیار محدود  در عضو ایجاد می‌کند. از همه مهم‌تر حرکت ایجاد شده پسیو است؛ روش دیگر مبتنی بر بازسازی اعصاب صدمه دیده است هرچند این روش هنوز در مرحله تحقیقات بنیادین به سر می‌برد و به محیط‌های کلینیکی راه پیدا نکرده است.

چاپ بیش از 200 مقاله در داخل و خارج درباره پروتز عصبی

عباس عرفانیان؛ مجری طرح ملی فناوری طراحی و ساخت پروتز عصبی گام برداشتن برای افراد دارای فلج کامل دوپا در این زمینه گفت: از روشهای مطرح و موثر برای رفع مشکلات حرکتی در افراد دچار ضایعه نخاعی، قطع نخاع صدمات مغزی، افراد دچار CP، MS و stroke، مهندسی عصبی است.

وی افزود: مهندسی عصبی از حوزه‌های گسترش یافته در قرن 21 در زمینه مهندسی پزشکی است؛ از اهداف مهندسی عصبی پی بردن به سازوکار عملکرد  سیستمهای عصبی حسی و حرکتی با استفاده از روشهای مهندسی و ارائه مدلهای ریاضی از سیستم عصبی در سطوح مختلف است.

او خاطر نشان کرد: مهندسی عصبی منشأ ایجاد یک فناوری، تحت عنوان فناوری عصبی شده است. هدف این فناوری، طراحی و ساخت ابزار میکروالکترونیکی عصبی با کنترل تراشه‌های ریزپردازندهایی (تراشه‌های عصبی) است که با ارتباط مستقیم با سیستم عصبی مرکزی یا اعصاب محیطی، کنترل خارجی ارگانهای بدن را به عهده می‌گیرد. 

به گفته مجری طرح، یک تیم تحقیقاتی در پژوهشکده مهندسی و فناوری عصبی ایران، دانشگاه علم‌وصنعت ایران پس از 20 سال تلاش موفق به طراحی و ساخت یک سیستم عصبی منحصر به فرد تحت عنوان پاراواک (ParaWalk) برای ایجاد و کنترل حرکت در افراد دچار ضایعه نخاعی شده‌اند.

تاکنون بیش از 200 مقاله در داخل و خارج از کشور توسط پژوهشگران پژوهشکده مهندسی و فناوری عصبی در راستای پروتزهای عصبی به چاپ رسیده است.

وی تصریح کرد: سیستم پاراواک توسط شرکت دانش‌بنیان نوپای فناوری سامانه‌های الکترونیک عصبی تولید شده و این شرکت آمادگی کامل تولید آن را به تعداد بالا داراست؛ تاکنون پنج نمونه از سیستم توسط شرکت ساخته شده که در بیمارستان توانبخشی رفیده مورد بهره‌برداری قرار گرفته است.

خروج انحصار فناوری پروتز عصبی حرکتی از دستان امریکا

پروتز عصبی حرکتی پاراواک یک سیستم میکروالکترونیکی با کنترل تراشه ریزپردازنده‌ای است که بر مبنای سیستم عصبی مرکزی انسان، حرکت را در عضو ایجاد و کنترل می‌کند.

این سیستم قابلیت برنامه‌ریزی حرکتی را دارد و با توجه به حرکت مورد نظر میزان انقباض را در طول حرکت کنترل می‌کند؛ سیستم پاراواک با بکارگیری مدلهای ریاضی از سیستمهای اسکلتی ـ عضلانی و استراتژیهای کنترلی، میزان انقباض عضلات فلج را در طول حرکت کنترل می‌کند.

این فناوری تاکنون در انحصار آمریکا بوده است؛ فقط یک نمونه تایید شده از پروتزهای عصبی گام برداشتن تحت عنوان Parastep در دنیا وجود داشته که در آمریکا تولید و مورد تایید FDA قرار گرفته و در بیش از 40 مرکز پزشکی در این کشور مورد استفاده قرار دارد.

سیستم عصبی پاراواک برای ایجاد حرکتهای ایستادن، گام برداشتن و نشستن بعضی از افراد دچار ضایعه نخاعی کامل در سطح کمر بکار می‌رود و تاکنون بر روی تعدادی محدود افراد پاراپلژیک مورد ارزیابی قرار گرفته شده است بطوریکه این افراد، قادر به ایستادن و بطور محدود قادر به گام برداشتن شده‌اند. 

علاوه بر کاربردهای حرکتی، سیستم پاراواک دارای کاربردهای درمانی بوده و از پوکی استخوان، آتروفی عضلانی و زخم بستر جلوگیری می‌کند و باعث بهبود در وضعیت قلبی-عروقی، عملکرد سیستم گوارش  بیمار می‌شود.

برچسب ها: نخاعی ، فلج ، ضایعه
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: