کد خبر: ۱۳۵۱۲۳
تاریخ انتشار: ۰۷:۳۰ - ۳۰ آذر ۱۳۹۵ - 2016December 20
گلوکوم يا آب سیاه بيمارى است که از گذشته براى مردم شناخته شده است و وجود معادل فارسى براى ان ،نشانگر قدمت شناخت ان است.
آب سياه چيست ؟

شفاآنلاین:در واقع ،در گذشته اين بيمارى معادل نابينايي بود و در حال حاضر هم ،على رغم درمانهاى دارويي و جراحيهاى متنوع همچنان خطر نابينايى وجود دارد .


به گزارش شفا آنلاین:داخل چشم مايعى به نام زلاليه توليد مى شود که باعث حفظ شکل کروى کره چشم مى شود ، اين مايع از قسمتى به نام جسم مژگانى توليد مى شود و از قسمتى به نام زاويه چشم خارج مى شود.حال مى توانيد چشم را شبيه توپى ،فرض کنيد که در حال باد شدن است . کمبود هوا يا مايع باعث مچاله شدن ان مى شود .

باد شدن زياد توپ ،باعث افزايش فشار داخل ان و سفت شدن ان مى شود و با ادامه اينکار ديواره ها در اثر فشار نازک شده وحتى توپ مى ترکد. در مورد چشم هم ، مورد مشابهى رخ مى دهد . در آب سیاه ، مايع همچنان توليد مى شود ولى خروج ان از چشم مختل مى شود . در نتيجه فشار داخل چشم بالا مى رود و چشم سفت مى شود . ادامه اين فشار به مرور باعث اختلال خونرسانى به عصب چشم شده و سلولهاى عصب بينايي به مرور از بين مى روند و در نهايت با مرگ عصب، فرد نابينا خواهد شد.

علل آب سياه :
علل متعددى مى تواند منجر به آب سیاه شود ولى اغلب اوقات هيچ علتى يافت نمى شود و بيمارى، اوليه است يعنى خودبخود فشار چشم بالا رفته است .

انواع گلوکوم و علائم :
گاها آب سیاه به صورت حاد رخ مى دهد که با قرمزى چشم ، درد خيلى شديد و تارى ديد ناگهانى همراه است . اين نوع آب سیاه نادر است و معمولا اوليه نيست و علت مشخصى براى ان يافت مى شود.اغلب اوقات ،آب سیاه هيچ علامتى ندارد و صرفا در مراحل انتهايى بيمارى به علت کاهش ديد مشخص مى شود که ديگر برگشت پذير هم نيست . در واقع بيمارى صرفا با معاينه ساليانه چشم پزشک و شک بالينى قوى قابل تشخيص است . بنابراين به خاطر بسپاريم که آب سیاه بيمارى خاموش و تا مراحل انتهايى ،بدون علامت است.بيمارى آب سیاه مى تواند به دليل اختلالات ساختارى زاويه چشم، مادرزادى باشد ولى اغلب اوقات اين بيمارى اکتسابى است و با افزايش سن، خطر ان بيشتر مى شود . بهتر است افراد از چهل سالگى جهت رد اين بيمارى مورد معاينه قرار بگيرند.

تشخيص :
در هر نوبت بايد فشار چشم چک شود . گاها لازم است از سر عصب تصويربردارى شود و ضخامت لايه عصبى باقيمانده ،چک شود . ميدان بينايي بيمار بايد چک شود زيرا اول ميدان ديد بيمار مختل مى شود و سپس ديد مرکزى در مراحل انتهابي از بين مى رود . کاملا احتمال دارد که بيمار متوجه از دست رفتن ميدان ديد خود نشود . در واقع ديد بيمار ارام ارام به ديد تونلى تغيير مى کند و کناره ها را نمى بيند.

درمان :
در مجموع درمان بيمارى سخت است و قدم اول پايين اوردن فشار چشم است. داروهاى مختلفى وجود دارند که برخى از انها باعث کاهش توليد زلاليه و برخى ،کمک به خروج ان مى کنند .گاها بيش از يک دارو نياز است و اغلب داروها به صوت قطره مى باشند. در صورتى که با قطره ، فشار چشم کنترل شود اقدام بيشترى مورد نياز نيست ولى در صورت عدم کنترل فشار يا وجود اسيب شديد عصب چشم، ممکن است نياز به جراحى وجود داشته باشد.


تکنيکهاى مختلفى جهت جراحى وجود دارد که اغلب باعث افزايش خروج زلاليه از چشم مى شوند.اعمال جراحى در همه موارد موفق نيستند و گاها عارضه دار مى شوند.اين جراحيها باعث برگشت ديد از دست رفته نمى شوند و صرفا جلوى پيشرفت بيشتر بيمارى را مى گيرند.

نتيجه گيرى :
آب سیاه بيمارى پيشرونده اى است که در صورت عدم تشخيص ، باعث نابينايي غير قابل برگشت مى شود وبا توجه به اينکه اين بيمارى فاقد هرگونه علامتى است ، تشخيص صرفا با معاينه ساليانه توسط پزشک صورت مى گيرد.

پزشک آنلاین

دکتر بهرام اشراقی [ فلوشیپ پلاستیک و ترمیمی چشم ]

نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: