شفا آنلاین>تغذیه>عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به این که امورزه ۱۰-۸ میلیون نفر در ایران به دیابت مبتلا هستند، گفت: آنچه برای متخصصین تغذیه مهم ترین عامل خطر به شمار می آید، چاقی و اضافه وزن است. به طور تقریبی در تمام جوامع با شیوع اضافه وزن، تعداد مبتلایان به دیابت نیز افزایش می یابد.
به گزارش شفا آنلاین، دکتر آرش رشیدی عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، در گفتگو با برنامه «غذا، سلامت، زندگی» شبکه رادیویی سلامت بیان داشت: دیابت یکی از شایع ترین بیماری های غیرواگیر در جامعه ما است و برآورد می شود حدود ۱۰-۸ درصد جمعیت کشور مبتلا به دیابت باشند که متاسفانه بیشتر آنها از بیماری خود اطلاعی ندارند.
رشیدی با بیان این که ابتلا به دیابت زمینه ساز مشکلات دیگر برای فرد است، افزود: اگر خواهان جلوگیری از افزایش تعداد مبتلایان به این بیماری هستیم، باید عدات تعذیه ای افراد اصلاحشود.
وی متذکر شد: دیابت یک بیماری خاموش است و از اصطلاح موذی در علم پزشکی برای آن استفاده می شود. عدم کنترل قند خون و آسیب هایی که به دیواره رگ ها وارد می کند، عوارضی را در بلند مدت به دنبال دارد که گاهی غیرقابل جبران خواهد بود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی خاطرنشان کرد: تشخیص ابتلا به دیابت، لزوما بدان معنا نیست که فرد در مراحل اولیه بیماری قرار دارد؛ همان طور که اشاره شد دیابت یک بیماری خاموش است و امکان دارد فرد سال ها بدون مشاهده علامتی بدان مبتلا باشد.
این دکترای تغذیه و رژیم درمانی تصریح کرد: عوامل بسیاری در ابتلا به دیابت نقش دارند که در وهله اول می توان به وراثت اشاره داشت. به همین فردی که در خانواده و بستگان درجه اولش بیمار دیابتی وجود دارد، باید خود را در معرض ابتلا به آن بداند. عوامل تغذیه ای، تحرک بدنی، استرس نیز در ابتلا به دیابت موثر هستند.
رشیدی گفت: آنچه برای متخصصین تغذیه مهم ترین عامل خطر به شمار می آید، چاقی و اضافه وزن است. به طور تقریبی در تمام جوامع با شیوع اضافه وزن، تعداد مبتلایان به دیابت نیز افزایش می یابد.
وی خاطرنشان کرد: طی دو دهه گذشته، حوزه جدیدی در علم تغذیه و پزشکی شناخته و بررسی های علمی مورد تاییدی نیز انجام شده است. بسیاری از اتفاقاتی که در میانسالی و سالمندی به لحاظ سلامت رخ می دهد، ریشه در دوران جنین و سال های ابتدایی زندگی دارد؛ بدین معنا که سوءتغذیه در این دوران موجب می شود فرد استعداد بیشتری برای ابتلا به بیماری ها در میانسالی داشته باشد. بنابراین انتظار داریم عدم توجه به تغذیه سالم در دوران بارداری، منجر به بیماری هایی مانند دیابت، فشار خون بالا و دیابت فرزندان شود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اذعان داشت: اگر به تغذیه کودک با شیر مادر در دو سال اول زندگی توجه شود، قطعا فرزندان سالم تری خواهیم داشت که یونیسف این دوران را «هزار روز اول عمر» نامگذاری کرده است که کلیدی ترین روزهای سلامت زندگی فرزندانمان است.
رشیدی با تاکید بر اهمیت تغذیه سالم اذعان داشت: افراد باید در تمام سنین برای حفظ عضلات خود تلاش کنن، چرا که حفظ عضله بعد از ۵۰ سالگی مشکل می شود. انجام فعالیت های هوازی مانند پیاده روی و اساسا زندگی پرتحرک در پیشگیری از ابتلا به دیابت موثر است.
این دکترای تغذیه و رژیم درمانی با بیان این که افزایش وزن از جدی ترین مخاطراتی است که می تواند ژن های ابتلا به دیابت را فعال کند، اذعان داشت: پرهیز از بیش خوری در یک وعده، افزایش وعده های غذایی و کاهش حجم غذا، شروع عادت تغذیه ای سالم است. همچنین توصیه می شود افراد در وعده های غذایی خود حتما فیبر مصرف کنند که در سبزیجات و سالاد وجود دارد.
وی یادآور شد: سوخت و ساز بدن نیاز به مواد مغذی دارد که کمبود آن حالت هایی شبیه دیابت به دنبال دارد که می توان به کمبود روی و ویتامین های A و D اشاره داشت.
رشیدی با بیان این که بسیاری از این کمبودها در ایران شایع است، گفت: برای رفع این مشکل می توان از مکمل های غذایی استفاده کرد که البته مصرف آن بهتر است با تجویز متخصص تغذیه باشد.