شفاآنلاین>تغذیه>آلودگی هوا یکی از اثرات اجتنابناپذیر زندگی ماشینی است که ساکنان کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته را به یک میزان تحت تاثیر قرار میدهد.
به گزارش شفاآنلاین،محققان معتقدند با رژیم غذایی سالم و پرهیز از تردد غیر ضروری در شهر، تا حد زیادی میتوان از اثرات مخرب این معضل جلوگیری کرد.۸۰ درصد مرگ و میر زودرس ناشی از آلودگی هوا، به دلیل بیماریهای عروق کرونر قلب و سکته مغزی است. ۱۴ درصد به بیماریهای مزمن انسداد ریه و عفونتهای حاد تنفسی اختصاص داده میشود و شش درصد مابقی ناشی از سرطان ریه است.آلودگی هوا در سرما به دلیل پدیده وارونگی تشدید میشود که در این شرایط سالمندان، زنان باردار، کودکان و بیماران، قشر آسیب پذیرتر محسوب میشوند. معاینه فنی خودرو، استفاده از وسایل نقلیه عمومی و کاهش خودروهای تک سرنشین از جمله مهمترین اقداماتی است که انتظار میرود شهروندان برای حفظ سلامت خود به آن احترام بگذارند.در کنار رعایت این اصول، نمیتوان تاثیر موادغذایی کاهش دهنده آلودگی هوا بر سلامتی را نادیده گرفت. روغن زیتون، اسفناج، آووکادو، کلم بروکلی و مواد غذایی حاوی ویتامینهای A، C و E غذاهایی هستند که به دفع سموم ناشی از آلودگی هوا کمک میکنند و مصرف آنان در روزهای آلوده توصیه شده است.
روغن زیتون
روغن زیتون اثرات مضر آلودگی هوا را دفع میکند. ذرات معلق موجود در هوا باعث گرفتگی عروق و آترواسکلروز زودرس میشود. عارضه آترواسکلروز بر اثر رسوب پلاک از مواد چربی در دیواره درونی رگهای خونی بهوجود میآید.روغن زیتون منبع غنی امگا ۹ است و مصرف آن باعث افزایش فعال کننده پلاسمینوژن بافتی میشود. فعال کننده پلاسمینوژن بافتی آنزیمی است که توسط سلولهای دیواره داخلی شریانها ترشح میشود و مهمترین وظیفه آن شکسته شدن لخته خون ایجاد شده در رگهاست. وجود لخته در رگهای خونی باعث اختلال در گردش خون میشود.روغن زیتون حاوی دو آنتی اکسیدان قوی هیدروکسی و اولئوروپین است که در رقیق شدن خون و جلوگیری از لخته موثر هستند. به علاوه روغن زیتون باعث انتشار اکسید نیتریک در داخل عروق و شل شدن دیواره شریانها و بهبود گردش خون میشود. مصرف روزانه این ماده غذایی ارزشمند توصیه شده است.
لوتئین:
این گروه آنتی اکسیدان در انواع کلم (کلم بروکلی، گل کلم و برگ کلم)، انواع میوهها، سبزیجات نشاسته ای (ذرت، نخود فرنگی) تخم مرغ و سبزیجات برگ دار وجود دارد.
سلنیوم:
یک ماده معدنی موجود در غذاهای گیاهی، تخم مرغ، مرغ، گوشت قرمز، حبوبات و ماهی است.
کاروتنوئیدها:
رنگدانههایی است که باعث رنگ زرد و نارنجی میوههایی از قبیل هویج، خربزه و سیب زمینی میشود.
لیکوپن:
یک ماده شیمیایی موجود در میوه و سبزیجات قرمز از جمله گوجهفرنگی و هندوانه است.
ویتامین A:
در هویج، سیب زمینی، سبزیجات برگ دار تیره رنگ و زردآلو به وفور وجود دارد.
ویتامین C:
در مرکبات، سیب زمینی، آناناس، کلم بروکلی، اسفناج و انواع توت وجود دارد.
ویتامین E:
آجیل، کره بادام زمینی، جوانه گندم، اسفناج، سویا، ماهی، آووکادو و روغن گیاهی حاوی این ویتامین هستند.
گوجه فرنگی، انواع توتها، فلفل، هویج، اسفناج، زردچوبه، زنجبیل، بذر کتان، انواع آجیل و غلات سبوس دار نیز دارای خواص ضد التهابی هستند.
زنان باردار بیرون نروند
مطالعات محققان دانشگاه کلمبیا نشان میدهد قرار گرفتن زنان باردار در معرض آلودگی هوا سبب بروز اختلالات بیش فعالی، علائم اضطراب، اختلال افسردگی و عدم تمرکز در کودکان میشود.
کلم بروکلی
مطالعات محققانهاپکینز نشان میدهد کلم بروکلی و جوانه آن ذرات معلق و ازن هوا را دفع میکند، علاوه بر این حاوی یک ترکیب به نام سولفورافان است که خاصیت ضد سرطانی دارد.متخصصان توصیه میکنند در صورت امکان در روزهای آلوده کمتر از خانه خارج شویم و مواد ذکر شده را به وفور در وعدههای غذایی بگنجانیم.
مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدان
آنتی اکسیدان به ترکیباتی گفته میشود که از سلولها در مقابل صدمات جلوگیری کند. این ترکیبات میتوانند طبیعی یا مصنوعی باشند.
اسفناج
تحقیقات نشان میدهد آووکادو، اسفناج و مواد غذایی حاوی ویتامین E مانع از آسیب ناشی از آلودگی هوا به ریه میشوند و مصرف روزانه این مواد توصیه شده است.