علف کش گلایفوسیت، با نام تجاری رانداپ، از گروه شیمیایی اسید فسفونیک برای کنترل و از بین بردن علف های هرز یکساله و چند ساله در باغات و زمین های کشاورزی استفاده می شود و نمک های غیر قابل تبخیر آن در مقابل نور و هوا پایدار است. این ترکیب در خاک توسط میکروارگانیزم ها تجزیه و در صورت تماس با خاک به سرعت خواص خود را از دست می دهد.
هادی قاسمی کارشناس مهندسی کشاورزی، گفت: گلایفوسیت از ترکیباتی چون نیترات، فسفات، دی اکسید کربن و آب تشکیل شده است. مشکل از آنجایی آغاز می شود که استفاده از گلایفوسیت در گیاهان برای سم پاشی و از بین بردن علف هرز،گیاه را مقاوم کرده و کشاورز را مجبور به استفاده دوز بیشتری از گلایفوسیت می کند و در نهایت دوز های بالای گلایفوسیت برای سم پاشی، باعث ذخیره آن در خاک شده که تا مدت ها نیز از بین نمی رود.
استفاده از علفکشها در گیاهان تراریخته مقاوم به علفکش، باکتریهای خاک را از بین میبرند و روند تجزیه بقایای موجودات و تثبیت کربن و نیتروژن اتمسفری را با مشکل مواجه کرده و خاک را به یک توده فیزیکی بیخاصیت تبدیل میکنند. انجمن تولید کنندگان سموم در این زمینه گفته است که گلایفوسیت عامل اصلی ابتلا به سرطان است که از طریق دام و خاک به انسان منتقل می شود. گلایفوسیت پس از اسپری بر روی گیاهان با آب از بین نمیرود، شواهد نشان میدهد در ادرار انسان، خون و حتی شیر مادران هم این ماده شیمیایی یافت شده است.
تولیدکنندگان از سال های پیش سعی در استفاده بهینه و مفید از محصولات کشاورزی داشته اند و با پیشرفت علم در زمینه ژنتیک و دسترسی به ژن محصول، توانستند تغییرات مورد نظر خود در گیاهان را به وجود آورند. این پیشرفت های علمی تا جایی پیش رفته است که حتی گیاهی را که توانایی کشت در زمین شور را ندارد" با ایجاد تغییراتی در ژن آن محصول" وادار به این امر کرده است.
سویا، روغن کلزا ،ذرت و پنبه چهار محصولی است که به صورت تراریخته در دنیا تولید میشوند که قبلاً مصرف آنها در کشور زیاد نبود، ولی امروز شاید به یکی از مهمترین محصولات مصرفی خانوار تبدیل شده باشد.
آرش برزگر کارشناس مهندسی کشاورزی گفت: ژنهای موجود در سویا، میتوانند به DNA باکتری زنده درون بدن انسان منتقل شوند. همچنین اصلاحات ژنتیکی درون دانه ذرت، سم حشره کشی تولید میکند که درون خون زنان باردار و جنین آنها یافت شده است.
مادهای که باعث سرطان میشود، عامل ایجاد بیماریهای دیگری مثل آلزایمر، اوتیسم، سرطانهای گوارشی، عملکرد منفی غدد بدن، اختلالات دستگاه گوارش و دستگاه ایمنی بدن، افزایش سرعت پیر شدن و ناباروری میشود که افزایش این بیماریها در کشور با افزایش تولید محصولات تراریخته همراه است.
این ماده بر روی مسیر رشد گیاهان و باکتریهای مفید روده انسان اثر منفی دارد. گلایفوسیت ها باعث از بین رفتن مواد مغذی ضروری در گیاهان میشود. این ماده شیمیایی بیشتر در فرآیند تولید آمینو اسید و پروتئینها دخالت دارد وبه سلامت گیاهان آسیب می زند.
متاسفانه آمار دقیقی از این محصولات تراریخته د رهیچ یک از مراجع رسمی کشور موجود نیست، تا جایی که مسئولان در زمینه های جهاد کشاورزی و وزارت بهداشت، کاشت این بذرها را رد کرده و در رابطه با واردات این محصول اطلاعات کاملی در دست نیست.