اما این لخته شدن میتواند درون رگهایی که خون قلب یا مغزتان را تامین میکند هم اتفاق بیفتد. اگر رگهای خونیتان بهخاطر تصلبشریان باریک شده باشند—ایجاد شدن تهنشینهای چرب در رگهای خونی—یک تهنشین چرب در رگتان ممکن است بترکد. سپس به سرعت یک لخته خون شکل میگیرد و رگ را میبندد. این از جریان خون به سمت قلب یا مغز جلوگیری کرده و موجب سکته یا حملهقلبی میشود. درمان با آسپیرین عمل لختهسازی پلاکتها را کاهش میدهد و از بروز حملهقلبی و سکته جلوگیری میکند.
پیرو نظریه جدید موسسه ارتقاء سلامت و مراقبت بریتانیا، پزشکان برای یک بینظمی (آریتمی) شایع ضربان قلب موسوم به فیبریلاسیون دهلیزی(AF) نباید به آسپیرین اکتفا کنند زیرا داروهای رقیقکننده خون همچون وارفارین در پیشگیری از سکته مغزی موثرتر هستند.
فیبریلاسیون دهلیزی (AF)، شایعترین بینظمی ضربان قلب است. در این حالت، براثر انقباض بسیار سریع عضلات دهلیزها، قلب نمیتواند کار خود را به خوبی انجام دهد و ممکن است لختههای خون تشکیل شود که بهنوبه خود خطر سکته مغزی را افزایش میدهد.
از سالها پیش برای کمک به بیمارانی که مشکلات قلبی دارند از آسپیرین استفاده میشده است و اعتقاد بیشتر پزشکان این بود که مصرف این دارو میتواند احتمال سکته مغزی را کاهش دهد. اما پژوهشهای اخیر نشان داده است تاثیر آسپیرین در مقایسه با سایر داروها ناچیز است.
آسپیرین میتواند تاثیرات متفاوتی روی جنسیتهای مختلف داشته باشد و برای زنان نیز در سنین مختلف متفاوت است.
برای مردان کلیه سنین، آسپیرین میتواند:
– از حمله قلبی اول و دوم جلوگیری کند
– خطر بیماری قلبی را کاهش دهد
برای زنان زیر ۶۵ سال، آسپیرین میتواند:
– از سکته اول جلوگیری کند
– از حملهقلبی دوم جلوگیری کند
– خطر بیماری قلبی را کاهش دهد
برای زنان بالای ۶۵ سال، آسپیرین میتواند:
– از حملهقلبی اول و دوم جلوگیری کند
– از سکته اول جلوگیری کند
– خطر بیماری قلبی را کاهش دهد
اما خطر خونریزی با مصرف روزانه آسپیرین در هر دو جنسیت یکسان است.
آسپیرین برای امراض قلبی مفید است؟
به گفته موسسه ارتقاء سلامت و مراقبت بریتانیا، جایگزین کردن آسپیرین با داروهای رقیقکننده خون نظیر وارفارین، میتواند از وقوع هزاران سکته مغزی پیشگیری کند. در ضمن، کارشناسان تاکید دارند در صورت توقف مصرف آسپیرین، این کار باید تدریجی و حتما زیر نظر پزشک انجام شود.
البته این نتیجه به این مفهوم نیست که آسپیرین در پیشگیری از سکته مغزی و قلبی و بیماریهای دیگر موثر نیست. همچنین، این را در نظر داشته باشید که قطع ناگهانی مصرف آسپیرین میتواند خطرناک باشد.
از نشانههای انقباض عضلات دهلیز میتوان به ضربان نامرتب نبض اشاره کرد که در این حالت ضربان نبض بسیار نامنظم خواهند بود و ممکن است شدت ضربان متغیر باشد. این بیماری معمولا در افراد بالای سن ۵۵ سال بروز میکند. بد نیست بدانید، در بسیاری موارد، دلیل اصلی انقباض عضلات دهلیز را نمیتوان تشخیص داد. اما این عارضه در میان افرادی که فشار خون بالا یا بیماریهای قلبی دارند، بیشتر بروز میکند.
آیا باید روزانه از آسپیرین استفاده کنید؟
اینکه به مصرف روزانه آسپیرین نیاز داشته باشید به خطر بیماری قلبی و سکته در شما بستگی دارد. عوامل خطرزا برای حملهقلبی یا سکته عبارتند از:
مصرف دخانیات
فشارخون بالا—فشار سیستولیک ۱۰۰ میلیمتر مرکوری (MM Hg) یا بالاتر و فشار دیاستولیک ۹۰ میلیمتر مرکوری یا بالاتر
سطح کلی کلسترول ۲۴۰ میلیگرم بر دسیلیتر (mg/dL) – ۲۲/۶ میلیمول بر لیتر (mmol/L) یا بالاتر
سطح کلسترول بد با تراکم پایین mg/dL 130 (mmol/L 37/3) یا بالاتر
ورزش نکردن
دیابت
استرس
مصرف بیشتر از دو نوشیدنی الکلی در روز برای آقایان و یک نوشیدنی در روز برای خانمها
سابقه خانوادگی سکته یا حملهقلبی
اگر قبلاً دچار حملهقلبی یا سکته شده باشید، این احتمال که دکترتان درمورد مصرف آسچیرین برای جلوگیری از حمله دوم صحبت کرده باشد زیاد است.
اگر عوامل خطرزا در شما جدی باشند اما قبلاً حمله قلبی یا سکته نداشته باشید، مصرف یک آسپیرین در روز میتواند برایتان مفید باشد. اما میتوانید درمورد مواردی که مصرف آسپیرین میتواند برای شما خطرساز باشد با پزشکتان صحبت کنید.
اگر مشکل جسمی دیگری داشته باشید باید از مصرف آسپیرین خودداری کنید؟
درصورت داشتن برخی مشکلات جسمی که ممکن است خطر خونریزی یا سایر مسائل را در شما بالا ببرد، نباید روزانه از آسپیرین استفاده کنید. این مشکلات جسمی عبارتند از:
مشکل خونریزی یا لختهسازی خون
آسم
زخم معده
نارسایی قلبی
برای کسانیکه دیابت دارند، انجمن دیابت امریکا و سایر سازمانهای پزشکی مصرف آسپیرین با دوز پایین را فقط برای مردان بالاتر از ۵۰ سال و زنان بالاتر از ۶۰ سال که حداقل یک عامل خطرزای دیگر برای بیماریقلبی مثل مصرف دخانیات، سابقه خانوادگی بیماری قلبی یا فشارخون یا کلسترول بالا را داشته باشند، توصیه می کنند.
همچنین خیلی مهم است که به دکترتان درمورد سایر داروها و مکملهایی که مصرف میکنید نیز بگویید، حتی اگر فقط ایبوپروفن ساده باشد. مصرف آسپیرین و ایبوپروفن به همراه هم تاثیرات مفید آسپیرین را کاهش میدهد. مصف آسپیرین با سایر داروهای ضدانعقاد خون مثل وارفارین ممکن است خطر خونریزی را تا حد زیادی بالا ببرد.
بهترین دوز مصرفی آسپیرین چیست؟
هیچ دوز مشخصی برای آسپیرین وجود ندارد تا بتوانید از فواید آن بهرهمند شوبد. شما و دکترتان درمورد دوز مناسب برای شما صحبت خواهید کرد. دوزهای خیلی پایین از آسپیرین—۷۵ میلیگرم که پایینتر از دوز استاندارد آسپیرین کودک است—میتواند موثر باشد. دکترتان ممکن است دوزی بین ۸۱ میلیگرم—میزان استاندارد آسپیرین بچه—تا ۳۲۵ میلیگرم را برایتان تجویز کند.
اگر مصرف روزانه آسپیرین خود را قطع کنید چه میشود؟
ممکن است تعجب کنید اگر بفهمید قطع مصرف روزانه آسپیرین میتواند تاثیر برگشتی داشته باشد که خطر حملهقلبی و سکته را در شما بالا ببرد. اگر روزانه آسپیرین مصرف میکردهاید و اکنوه قصد قطع کردن آن را دارید، خیلی مهم است که قبل از ایجاد هرگونه تغییر با پزشکتان مشورت کنید. قطع یکباره آسپیرین میتواند اثر برگشتی داشته باشد که لختهسازی خون را تحریک کند.
آیا اگر برای مشکلی دیگر به طور مداوم ایبوپروفن مصرف میکنید، میتوانید از آسپیرین استفاده کنید؟
هم آسپیری و هم ایبوپروفن عملکرد لختهسازی خون توسط پلاکتها را کاهش میدهند. مصرف مداوم ایبوپروفن میتواند خطر خونریزی شما را بالا ببرد.
آسپیرین چه عوارضجانبی احتمالی دارد؟
عوارضجانبی و مشکلات مصرف آسپیرین عبارتند از:
سکته ناشی از خونریزی. بااینکه مصرف
روزانه آسپیرین میتواند از لخته شدن خون مربوط به سکته جلوگیری کند، خطر
این نوع سکته را افزایش میدهد.
خونریزی معده-روده. مصرف روزانه آسپیرین خطر ایجاد زخم معده را افزایش
میدهد. و اگر خونریزی معده داشته باشید، مصرف آسپیرین موجب خونریزی بیشتر
آن شده و خطرات بسیاری را به دنبال خواهد داشت.
واکنشهای حساسیتزا. اگر به آسپیرین حساسیت داشته باشید، مصرف هر مقدار از آن میتواند یک واکنش حساسیتی جدی در شما ایجاد کند.
زنگ زدن گوش و از بین رفتن شنوایی. استفاده زیاد از آسپیرین موجب زنگ زدن گوش و از دست رفتن تدریجی شنوایی می شود.
اگر آسپیرین مصرف میکنید و نیاز به یک عمل جراحی یا دندانپزشکی دارید، حتماً از قبل مسئله را با جراح یا دندانپزشکتان درمیان بگذارید. درغیراینصورت، احتمال خونریزی بیش از حد در موقع عمل وجود دارد.
انجمن غذا و دارو امریکا هشدار میدهد که افرادیکه به طور مرتب از آسپیرین استفاده میکنند باید مصرف الکل خود را محدود کنند زیرا الکل نیز خاصیت رقیقسازی خون دارد و موجب ناراحتی معده نیز می شود.
تداخلات دارویی مرتبط با مصرف روزانه آسپیرین چیست؟
اگر از داروهای ضدانعقاد خون مثل وارفارین استفاده میکنید، ترکیب کردن آن با آسپیرین خطر مشکلات خونریزی حاد را تا سطح بالایی افزایش میدهد. اما مشکلاتی وجود دارد که ترکیب کردن دوز پایین از آسپیرین با وارفارین مناسب است (مثلاً برای برای برخی از انواع دریچههای مصنوعی قلب برای جلوگیری از سکته دوم) اما درمورد این درمان باید به طور دقیق با پزشک صحبت کنید.
سایر داروها و مکملهای گیاهی نیز خطر خونریزی را بالا میبرند. داروهایی که با آسپیرین تداخل ایجاد میکنند عبارتند از:
وارفارین
هپارین
ایبوپروفن (اگر به صورت مرتب استفاده شود)
کورتیکوستیروئیدها
برخی داروهای ضدافسردگی (کلومیپرامین، پاروکستین، و از این قبیل)
مصرف برخی مکملهای غذایی نیز میتواند خطر خونریزی را افزایش دهد. این مکملها عبارتند از:
– Danshen
– Dong quai
– Evening primrose oil
– Ginkgo
– اسید چرب امگا۳ (روغن ماهی)
– Policosanol
– Willow bark