کد خبر: ۱۲۱۲۰۵
تاریخ انتشار: ۰۹:۵۴ - ۰۸ شهريور ۱۳۹۵ - 2016August 29
شفا آنلاین>اجتماعی> در دنیای امروز دارو از ملزومات زندگی شده است، آنچنان که دیگر بسیاری از افراد نمی‌توانند زندگی در خانه‌ای را که در آن حداقل چند نوع داروی اولیه وجود ندارد، تصور کنند. به موازات این حضور تاثیرگذار دارو در زندگی شهروندان، مساله سوء مصرف دارو، عوارض دارو‌های شیمیایی، مسمومیت و حتی مرگ بر اثر استفاده از دارو نیز مطرح شده است. ایرانیان به سوء مصرف دارو متهم هستند.
به گزارش شفا آنلاین؛ اینجاست که تبلیغات گسترده‌ای درباره عوارض داروهای شیمیایی انجام شده و در بسیاری مواردی شهروندان به مصرف گیاهان دارویی تشویق شده‌اند، غافل از آنکه دارو‌های گیاهی هم می‌توانند اعتیادآور و کشنده باشند.

روز گذشته رئیس گروه مطالعات اعتیاد مرکز تحقیقات پزشکی قانونی از فوت۷۳۲نفر با مسمومیت دارویی در سال گذشته خبر داد و گفت: مردم درباره داروهای گیاهی اطلاعات کافی ندارند، در حالی که برخی گیاهان اعتیاد آورند.


محمدرضا قدیرزاده در نشست خبری داروهای عطاری و لاغری با اشاره به تبلیغ داروهای تقلبی از سوی عطاری‌ها و ماهواره‌ها افزود: تبلیغ ‌کنندگان و شرکت‌های سازنده این داروها مدعی هستند که داروهایشان صد درصد گیاهی، بدون ماده شیمیایی و دارای تائیدیه آمریکا یا اروپا است. همچنین مدعی هستند که دوره درمان با این داروها بسیار کوتاه مدت است. او درباره داروهای گیاهی ترک اعتیاد تاکید کرد: درباره این داروها تبلیغات منفی وجود دارد و سازندگان آن معتقدند که ظرف مدت یک ماه اعتیاد قابل ترک است که این ادعا در کنار ادعاهای ذکر شده، همگی رد می‌شود. رئیس گروه مطالعات اعتیاد مرکز تحقیقات پزشکی قانونی با اشاره به اعتیاد آور بودن این داروها گفت: داروهای گیاهی که از سوی ماهواره‌ها تبلیغ و یا در عطاری‌ها به فروش‌ می‌رسد، در چند دسته از جمله داروهای ترک اعتیاد، لاغری، چاق‌کننده و همچنین داروهایی به عنوان افزایش‌دهنده‌ قوای جنسی عرضه می‌شود که هیچ‌کدام از آنها قابل تایید نیستند. قدیرزاده درباره عوارض داروهای گیاهی اظهارداشت: حتی اگر دارویی صددرصد گیاهی اما بدون ملاحظه مصرف شود، باز هم عوارض خاص خود را دارد. علاوه براین باید بگویم که در آمار وزارت بهداشت فوت ناشی از مصرف داروهای گیاهی لاغری گزارش شده است که در نتیجه آن فرد بعد از مصرف به کما رفته و پس از آن فوت شده بود.


او درباره نحوه شناخت داروهای تقلبی از داروهای معتبر و رسمی توضیح داد: حتی اگر یک دارو وارداتی باشد، مردم باید شماره سریال، تاریخ تولید و انقضای آن را به دقت ببینند، اما متاسفانه در داروهای گیاهی لاغری افزایش و کاهش وزن شاهد این هستیم که هیچ علامتی برای معرفی و جزئیات ساخت و تولید ندارد. قدیرزاده گفت: در صورت بروز مشکل، مردم می‌توانند به دادسرای جرایم پزشکی مراجعه کرده و مشخصات دارو و همچنین سایر جزییات را اعلام کنند. رئیس گروه مطالعات اعتیاد مرکز تحقیقات پزشکی قانونی درباره آمار فوت ناشی از مسمومیت‌های دارویی تاکید کرد: در سال گذشته ۷۳۲فوت ناشی از مسمومیت دارویی به پزشکی قانونی کل کشور اعلام شده است که این آمار در مقایسه با سال گذشته‌اش یعنی سال ۹۳، شش درصد کاهش داشته است.

معضلی به نام عطاری‌های غیر مجاز

همچنین در این نشست رئیس مرکز تحقیقات پزشکی قانونی با بیان اینکه فروش دارو در عطاری‌ها ممنوع است، گفت: عطاری‌ها به هیچ‌وجه حق ندارند داروی ترکیبی، دست‌ساز و یا کارخانه‌ای توزیع کنند. محمود خدادوست افزود: یک دسته از افراد عطارنما از اقبال مردم به مواد گیاهی سوءاستفاده کرده و سودجویی‌هایی را برای خود فراهم می‌کنند.


او از برگزاری مذاکرات و جلساتی با صنف عطارها خبر داد و تاکید کرد: طبق آمار اعلام شده از سوی صنف مربوطه، یک سوم عطاری‌ها مجوز عطاری ندارند، با این حال عطاری‌های باسابقه و خوشنام هیچ وقت خود را در معرض خطر فاحشی به عنوان توزیع داروهای گیاهی قرار نمی‌دهند. رئیس مرکز تحقیقات پزشکی قانونی با تاکید بر اینکه فروش دارو در عطاری‌ها ممنوع است، گفت: متاسفانه شاهد این مساله هستیم که بسیاری از داروهای ترکیبی و دست‌ساز در عطاری‌ها فقط رنگ و بوی گیاهی دارند و ماده تشکیل ‌دهنده آنها شیمیایی است.


خدادوست با بیان اینکه نگرانی درباره داروهای گیاهی یک نگرانی جهانی است، تاکید: بسیاری از مردم فکر می‌کنند که داروهای گیاهی بدون عارضه است و به همین دلیل اقبال زیادی نشان می‌دهد. در کنار این مساله تبلیغات واهی و کاذب در زمینه اثربخشی این داروها، بزرگ‌نمایی‌هایی را ایجاد می‌کند. او در پاسخ به این سوال که آیا فوت ناشی از مصرف داروهای گیاهی به ویژه در حوزه بدنسازی در بین ورزشکاران وجود داشته است یا خیر، گفت: مسمومیت با داروهای گیاهی داشته‌ایم که این مساله هم در ورزشکاران و هم در افراد غیر ورزشکار وجود داشت. با این حال روند این مساله رو به افزایش است. رئیس مرکز تحقیقات پزشکی قانونی با بیان اینکه ۱۵هزار عطاری غیرمجاز در کشور داریم، تاکید کرد: در جهت افزایش آگاهی‌بخشی به مردم، قرار است کتاب«داروهای گیاهی رسمی» به زودی چاپ شود و در کنار این کتاب، داروهای گیاهی به مردم معرفی شود. به گزارش مهر، او درباره اهرم‌های نظارتی در کارعطاری‌ها توضیح داد: مسئولیت اصلی برعهده وزارت صنعت، معدن و تجارت است و پس از آن صنف عطارها مسئولیت دارند، اما این مساله نافی نظارت سازمان غذا و دارو و معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی نیست.

نظارت‌ها مورد توجه قرار گیرد

یک عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس درباره وضعیت نظارت بر عطاری‌ها می‌گوید: بر اساس قانون متولی سلامت کشور وزارت بهداشت است. طبیعتا هرگونه دخالت در این حیطه بر اساس سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری باید به وسیله این سازمان مورد بررسی قرار گیرد. حسینعلی شهریاری می‌افزاید: نظارت بر فعالیت عطاری‌های کشور جزو وظایف سازمان غذا و دارو است، اما به دلیل کمبود نیروی انسانی این سازمان توانایی نظارت را ندارد. به گفته او برای کاهش صدمات ناشی از عوارض داروهای گیاهی در عطاری‌ها باید با نظارت و برخورد با متخلفان جلو بی‌قانونی‌های اعمال شده را گرفت. این نماینده مجلس تبلیغات سوء از طریق ماهواره را دلیل افزایش مصرف برخی داروها در جامعه می داند و می افزاید: بر اساس قانون می توان با ماهواره‌ها برخورد کرد. در ضمن هرگونه دخالت در حوزه سلامت و تبلیغات سوء در این زمینه بر اساس قانون با برخورد وزارت بهداشت، نیروی انتظامی، سازمان نظام پزشکی و دیگر سازمان های مربوطه همراه است.آرمان

برچسب ها: مرگ ، مصرف ، داروگیاهی
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: