کد خبر: ۱۱۹۶۰۶
تاریخ انتشار: ۰۷:۱۵ - ۲۷ مرداد ۱۳۹۵ - 2016August 17
شفا آنلاین>سلامت>ابتلا به سرطان آندومتر پس از یائسگی بسیار رایج است، اما در بعضی موارد ممکن است در خانم‌های کمتر از 40 سال نیز دیده شود. افرادی که سابقه خانوادگی این بیماری را دارند باید حتما تحت معاینات منظم قرار گیرند.
به گزارش شفا آنلاین،با توجه به تحقیقات، از هر 100 خانم یک نفر به سرطان آندومتر مبتلا می‌شود و پس از یائسگی باید توجه بیشتری به این مشکل داشت. سرطان آندومتر نوعی سرطان زنانه نسبتا رایج است البته در بیشتر موارد زمینه‌ساز فوت نمی‌شود.

تشخیص بیماری در مراحل اولیه قطعا می‌تواند در روند درمان و افزایش امید به زندگی موثر باشد.
گرچه تابه‌حال علت دقیق بیماری شناخته نشده است اما به نظر می‌رسد تغییرات مداوم استروژن می‌تواند موجب رشد غیرعادی سلول‌های بیماری‌زا در دیواره رحم شود. اما برای شناخت علائم بیماری نخست باید به ویژگی‌های رحم توجه کرد:

رحم و تغییرات آن طی سیکل قاعدگی
رحم که اندام تولیدمثل زنان و جایگاه رشد جنین محسوب می‌شود از دو بخش تشکیل شده است: گردن رحم در قسمت پایین‌تر و بدنه رحم در قسمت بالاتر.

بدنه رحم نیز دو لایه را در برمی‌گیرد: لایه درونی به نام آندومتر و لایه بیرونی به نام میومتر. در زمان سیکل قاعدگی، هورمون‌ها باعث می‌شوند که آندومتر تغییرات خفیفی را تحمل کند.
به‌عنوان‌مثال، طی مدت تخمک‌گذاری این لایه ضخیم‌تر شده و در صورت بارداری، مواد غذایی موردنیاز جنین را تامین می‌کند. پس از تخمک‌گذاری، ضخامت آندومتر کمتر شده و سیکل قاعدگی شروع می‌شود.

این فرایند از سن بلوغ تا یائسگی در خانم‌ها تکرار می‌شود اما در سنین 50 تا 60 سال، احتمال رشد سلول‌های سرطانی در لایه درونی رحم افزایش می‌یابد.

چاقی و فشارخون بالا؛ عوامل خطر
هنوز به‌طور دقیق نمی‌توان گفت چه تغییراتی زمینه‌ساز رشد سلول‌های سرطانی در لایه آندومتر می‌شود. اما متخصصان معتقدند بعضی تغییرات مانند چاقی و فشارخون بالا می‌تواند به‌عنوان عوامل خطر به‌حساب آیند.
تجمع بافت چربی ناشی از چاقی احتمال افزایش کلسترول خون را بالا می‌برد که این نوع متابولیسم با افزایش بالای استروژن همراه است. این تغییرات بافت همبند پستان، آندومتر و واژن را تحت تاثیر قرار می‌دهد و زمینه‌ساز ابتلا به سرطان می‌شود.

البته نمی‌توان گفت ارتباط 100درصد میان چاقی و سرطان وجود دارد اما احتمال بروز بیماری در این شرایط بیشتر است و می‌توان با کنترل وزن از آن پیشگیری کرد.

بروز سرطان آندومتر در پی مصرف تاموکسیفن
تاموکسیفن دارویی است که در درمان تسکینی سرطان سینه و برای تحریک تخمک‌گذاری در نازایی تجویز می‌شود. این دارو می‌تواند اختلالاتی در سطح هورمون‌های بدن ایجاد کند که تغییرات احتمالی ساختار رحم را در پی دارد.

متخصصان توصیه می‌کنند در شرایط استفاده از تاموکسیفن، معاینات منظم و توجه به علائمی مانند خونریزی‌های غیرعادی ضروری است تا در صورت ابتلا به سرطان بیماری به‌موقع تشخیص داده شود.

علائم ابتلا به سرطان آندومتر
برخی علائم به‌عنوان هشدار ابتلا به این سرطان شناخته می‌شوند که ازجمله مهم‌ترین آن‌ها عبارت‌اند از:
خونریزی خارج از دوران قاعدگی یا در زمان یائسگی
دردهای شکمی شدید و مداوم
احساس فشار و ناراحتی در باسن و قسمت پایینی پشت
درد شدید طی رابطه جنسی
درد در زمان دفع ادرار
پیشگیری و چکاپ
ازآنجاکه سرطان آندومتر به لایه درونی رحم مربوط شده و در مراحل اولیه ممکن است علائمی نداشته باشد، فقط از طریق انجام آزمایش پاپ اسمیر قابل‌تشخیص است. البته نمونه‌برداری از بافت آندومتر و سونوگرافی ترانس‌واژینال نیز برای تشخیص دقیق‌تر لازم خواهد بود.
به افرادی که سابقه خانوادگی سرطان‌های زنان را دارند، توصیه می‌شود آزمایش‌های تشخیصی منظم را انجام دهند تا اقدامات درمانی به‌موقع و همچنین راهکارهای پیشگیرانه را دریافت کنند.
نکته قابل‌توجه اینکه امروزه روش‌های درمانی سرطان آندومتر بسیار پیشرفته است اما فقط منوط به تشخیص زودهنگام بیماری خواهد بود. رعایت اصول بهداشتی، عادات صحیح زندگی و مراجعات منظم به پزشک قطعا بسیار راحت و کم‌هزینه‌تر از درمان خواهد بود.
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: