کد خبر: ۱۱۶۴۸۱
تاریخ انتشار: ۰۱:۵۹ - ۰۱ مرداد ۱۳۹۵ - 2016July 22
شفا آنلاین>اجتماعی> بر اساس آمارهای جهانی نرخ سوادآموزی در ایران رشد صعودی دارد و اکنون حدود 87 درصد ایرانیان باسواد هستند و ۱۳ درصد سواد خواندن و نوشتن ندارند.
 به گزارش شفا آنلاین،به نقل از سپید  موضوع توجه به سواد در کشورمان از سال‌ها پیش با جدیت در حال پیگیری است، اما همچنان تعداد زیادی بی‌سواد در کشور وجود دارد.

       بر اساس آخرین آمارهای ارائه‌شده حدود 9 میلیون نفر در ایران بی‌سواد هستند، اما بر اساس ماموریتی که سازمان نهضت سوادآموزی دارد که توجه به باسوادی 10 تا 49 ساله‌ها در ایران است، عدد بی‌سوادی در این گروه سنی حدود یک‌میلیون نفر است.

       اگر جمعیت کل کشور را 80 میلیون نفر در نظر بگیریم با توجه به وجود 9 میلیون بی‌سواد در کشور، چیزی حدود 12 درصد از جمعیت کشور را بی‌سوادان تشکیل می‌دهند.

       علی‌اصغر فانی، وزیر آموزش‌وپرورش درباره کاهش نرخ بی‌سوادی در کشور، گفت: «یک‌میلیون و 277 هزار بی‌سواد زیر 50 سال در کشور وجود دارد که باید برنامه منسجم و زمان‌بندی‌شده‌ای را تدوین کنیم تا طی چند سال آینده، این تعداد بی‌سواد تحت پوشش برنامه‌های سوادآموزی قرار گیرند.»

       وزیر آموزش‌وپرورش ادامه داد: «با توجه به برنامه EAF نرخ سوادآموزی در گروه 15 سال به بالا از 5/76 درصد به 2/85 درصد ارتقا پیداکرده است. همچنین در رده سنی 15 تا 24 سال این آمار از 2/94 درصد به 2/96 درصد افزایش پیداکرده است که این آمار متعلق به مناطق شهری است، همین‌طور در مناطق روستایی نرخ سواد‌آموزی در این رده سنی از 5/89 درصد به 8/94 درصد رسیده است. پیش‌بینی می‌شود فعالیت سواد‌آموزی در دهه آینده با توجه به پراکندگی سنی، جنسی، منطقه‌ای و انگیزه اجتماعی گروه هدف با چالش روبرو شود به همین منظور در این خصوص باید برنامه‌ریزی صورت گیرد تا ظرفیت‌های قانونی، ساختاری و فرایند اجرایی در این زمینه مساعد شود.»

       به گفته وزیر آموزش‌وپرورش نرخ خالص جذب دانش‌آموزان پایه ابتدایی از 5 درصد افزایش‌یافته است و درصد ثبت خالص دوره ابتدایی 3 درصد پیشرفت داشته است. همچنین نرخ گذر از دوره ابتدایی به راهنمایی یا متوسطه اول افزایش 9 درصدی داشته است.

       بر اساس اطلاعات سازمان‌های جهانی تا اواخر سال 2015 میلادی، حدود 13 درصد جمعیت ایران سواد خواندن و نوشتن ندارند و 87 درصد کل جمعیت باسواد محسوب می‌شوند که این آمارها حدودی ارائه می‌شود.

       تا اواخر سال 2015 میلادی، میزان باسوادی در ایران 8/86 درصد است. این آمار در میان مردان ایرانی 3/89 درصد و در میان زنان ایرانی 7/80 درصد است، این بدین معناست که حدود 7/10 درصد مردان و 3/19 درصد زنان بی‌سواد محسوب می‌شوند.

       سال گذشته هم وزیر آموزش و پروش اعلام کرده بود که نرخ بی‌سوادی در دختران 2/1 بیشتر از پسران است.

       به گفته او باوجوداینکه در سایر مناطق کشور زمینه تحصیل برای دختران فراهم‌شده است اما مسائل اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی مانعی برای تحصیل آن‌ها است.

       اما با توجه به گزارش‌های جهانی، گفته می‌شود چیزی حدود 20 درصد جمعیت بیش از 7 میلیارد نفری کره زمین بی‌سواد هستند و توانایی خواندن و نوشتن ندارند.

       مطابق آنچه سازمان بین‌المللی یونسکو معتقد است، سالانه حدود 50 میلیون نفر از جمعیت جهان به دلیل وجود فرصت ناکافی به جرگه بی‌سوادان جهان اضافه می‌شوند.

       گفته می‌شود که 775 میلیون نفر در جهان توانایی خواندن و نوشتن ندارند که 122 میلیون نفر از آن‌ها کودک هستند و زنان دوسوم از این نرخ جمعیتی را تشکیل می‌دهند.

       دراین‌بین کره جنوبی بیشترین نرخ پوشش سواد را با 100 درصد افراد باسواد به خود اختصاص داده‌اند و لاتویا، آذربایجان، انگلیس، چک، اسلواکی، قزاقستان و مجارستان نرخ پوشش باسوادی خود را به مرز 100 درصد رسانده‌اند.

       همین آمار نشان می‌دهد سطح تحصیلات ایرانیان با مدرک متوسطه 65 درصد کل کشور است که درمجموع آمار باسوادی در ایران هم به مرز 90 درصد نزدیک می‌شود.

       محمدرضا سعیدآبادی دبیر کل کمیسیون ملی یونسکو در ایران در خصوص وضعیت سواد در جهان گفت: «10 کشور جهان 72 درصد جمعیت بی‌سواد بزرگ‌سال را تشکیل می‌دهند که 557 میلیون نفر هستند که شامل کشورهای هند، چین، پاکستان، بنگلادش، نیجریه، اتیوپی، مصر، برزیل، اندونزی و جمهوری کنگو هستند.»

       سعیدآبادی ادامه داد: «در سال 2015 طی گزارشی که ارائه شد، 58 کشور به اهداف سواد مطلوب دست پیداکرده یا نزدیک به آن هستند و 95 درصد از جمعیتشان باسواد خواهند بود که ایران، مالزی، مکزیک و عربستان جزو آن دسته از کشورهایی هستند که با رشد قوی در این بخش فعالیت می‌کنند.»

       همچنین آمار کلی باسوادی در ایران از سال 1355 که فقط 47 درصد جمعیت باسواد بودند به حدود 88 درصد در سال 1395 رسیده است که نشان از یک‌روند صعودی دارد.

       یکی از نکاتی که باعث کندی حرکت سوادآموزی در کشور شده است، آمارهای نادرست از سوی افراد بی‌سواد یا آمارهای سرشماری است؛ اما آنچه لازم و ضروری می‌رسد توجه بیشتر به حوزه آموزش سواد در نقاط مختلف کشور است.
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: