کد خبر: ۱۱۱۶۴۸
تاریخ انتشار: ۰۹:۵۰ - ۲۲ خرداد ۱۳۹۵ - 2016June 11
شفا آنلاین>اجتماعی>تا دیروز وقتی می خواستیم عکس بگیریم از دوربین استفاده می کردیم و اگر دوربین در حدی نبود که قابل تنظیم باشد و چهار پایه ای هم برای نصب دوربین نداشتیم، آن وقت مجبور بودیم از شخص دیگری ، چه دوست یا غریبه خواهش کنیم که از ما عکس بگیرد.
به گزارش شفا آنلاین،گاهی اوقات کسی که از ما عکس می گرفت اگر خیلی درقبال عکسی که می گرفت، احساس مسئولیت می کرد گوشه ای می ایستاد و منتظر می شد تا نظری به عکس های گرفته شده از دوربین دیجیتالی بیاندازیم اگر عکس به دلمان می نشست که از عکاسمان سپاسگذاری می کردیم اما اگر به دلمان نمی نشست از او می خواستیم که دوباره یا سه باره شاید هم برای بار چهارم و پنجم عکس بگیرد. خلاصه عکس گرفتن با فرایند یا پروسه ای وقت گیر رخ می داد.
اتفاقا برخی غریبه ها که از ما عکاسی می کردند کمی تا قسمتی ذوق هنری هم داشتند؛ آن وقت بود طریقه ژست گرفتن را هم به ما توصیه می کردند که مثلا چگونه بایستیم ، کجا بایستیم یا بنیشینم و نزدیک تر بیاییم یا دورتر بروم؛ ما هم با خوشحالی از نظرشان استقبال می کردیم.
در این میان نکته ای قابل توجه بود که شاید در وهله نخست به چشم خیلی ها نمی آمد و آن بروز ارتباطی اجتماعی هرچند در حدی جزئی با غریبه یا آشنای عکاس بود؛ یعنی اول، سلام وعلیکی و بعد تقاضایی از او برای عکاسی و بعد هم تشکری که بدرقه راهش می کردیم.
و اما این روزها، عکاسی رنگ وبویی دیگر گرفته است. اصلا خیلی ها یادشان رفته است که دوربین، وسیله ای است برای عکاسی؛ چون تلفن همراه یا همان موبایل هوشمند یا نسبتا هوشمندی دارند که می تواند کار دوربین را انجام دهد.
یعنی نوبتی هم که باشد از نظر خیلی ها نوبت گوشی هایی با قابلیت عکاسی است ، آنوقت برای همین خیلی ها دیگر فرقی نمی کند این گوشی ها چگونه عکس می گیرند و یا چگونه می توان با آنها عکس گرفت فقط برایشان مهم این است که با گوشی به هر طریقی عکس بگیرند.
اینجاست که پدیده سلفی گرفتن پیش می آید یعنی کاری که به سختی می توانستیم با دوربین عکاسی آنهم به شرط داشتن چهار پایه انجام دهیم، این موبایل است که می تواند آن را انجام دهد.
اگر قبلا عکاسی برای مردم، فرایندی تعریف شده داشت و مکان و زمان برای عکاسی با دوربین نسبت به موبایل محدودتر بود و مردم ، هر جایی، نمی توانستند مثلا در مراسم ختم، عکس بگیرند امروزه این کار به میمنت ورود موبایل های دوربین دار ساده شده است و قابل انجام است.
همه می توانند در تنهایی و خلوت که تقریبا در هر موقعیتی و مکانی هم که باشند از خودشان به صورت «تکی» و یا با دوستان عکس بگیرند.آنقدر مد سلفی گیری زیاد شده است که شاید بتوان گفت به عادت برخی مبدل شده است که به این زودی از سرشان نمی افتد؛ کار به جایی رسیده است که همین بعضی ها بدون ملاحظه اینکه در کجا و در چه شرایطی هستند سلفی خود را می گیرند؛ بدون توجه به اینکه دیگران چه برداشتی از آنان می کنند.
به هر حال این روزها، سلفی اینجا ، سلفی آنجا و سلفی همه جا را می بینیم. سلفی گیری از مراسم ختم خواننده جوانی همچون مرحوم «مرتضی پاشایی» و یا فوتبالیستی مثل زنده یاد «مهرداد اولادی» گرفته تا سلفی از اتفاقی آزاردهنده همانند صحنه حلقه آویزی مردی از میله های فلزی پل میرداماد، مصداق هایی از این جنس اند.
نمونه ای دیگری هم خاطرنشان می شود و آن حضور و شرکت در مراسم ختم با لباس مشکی است، آن وقت است که سلفی بگیران، آخر مراسم یا وسط مراسم اقدام به سلفی گرفتن از خود و یا دیگران می کنند و این کار را بدون آنکه توجه ای به این مطلب که چقدر سوهان روح اطرافیان به ویژه صاحبان عزا شده اند، انجام می دهند.
اینکه آیا به هر مراسمی که رفتیم، یله و رها و بدون توجه به دور و اطراف خود ، سلفی بگیریم خوب است یا بد ، سوال ما از صاحبنظران است . براستی انگیزه سلفی گیری افراد در مراسم مختلفی مثل ختم و سوگواری و یا حتی حوادث دهشتناک چیست؟ سلفی بگیران در زمان سلفی گرفتن خود به چه می اندیشند؟

* سلفی گرفتن افراد در مراسم نشان عزت نفس پایین است
حسین اسد بیگی، روانشناس بالینی است؛ او معتقد است که ‌سلفی گرفتن افراد در مراسم خاصی مثل عزاداری و ختم عزیزی تازه رخت بسته، نشات گرفته ازخودشیفتگی، کمبودعزت نفس واعتماد به نفس پایین افراد است که البته نشان بی حرمتی به دیگران هم هست. سلفی بگیرها تلاش دارند تا عزت نفس پایین خود را با سلفی گرفتن درمراسم افراد مشهور و یا افراد خاص افزایش دهند.
این روانشناس، اظهار می دارد: سلفی بگیرها همچنین با سلفی گرفتن در مراسمی خاص قصد دارند تا حضور خود را درآن مراسم به دیگران نشان دهند و مورد توجه قرار گیرند یعنی نیاز به توجه دیگران، خاص این افراد است.
وی ادامه می دهد: ‌این افراد، شاید دهها یا صدها، عکس سلفی خود را در مراسم مختلف به نمایش می گذارند و تلاش دارند تا توجه دیگران را به خود جلب کنند. حتی موارد زیادی مشاهده شده که فرد برای گرفتن سلفی و نشان دادن خود در مکان های خطرناک جان خود را از دست داده است.

**تایید شدن از سوی دیگران هدف سلفی بگیران
افشین طباطبایی، پژوهشگراجتماعی یکی ازعمده دلایل سلفی گیری افراد در انواع مراسم را جلب توجه بیشتر و تایید گرفتن از دیگران بیان کرده است.
وی می گوید: افراد با استفاده از ابزارهای نوین ارتباطی و با سلفی گرفتن از خود تلاش می کنند تا خود را هرچه بیشتر به دیگران عرضه کنند و ازاطرافیان خود تایید اجتماعی کسب کنند.
طباطبایی در عین حال سلفی گرفتن افراد را خلاء روحی و یا نقص روانی نمی داند و می گوید: تایید گرفتن ازدیگران خصلتی است همگانی و تنها شامل افراد سلفی بگیر نمی شود؛ اما سلفی گرفتن های مکرر افراد در انواع مراسم امری غیرقابل قبول است و باید علل آن ریشه یابی شود.
گفته می شود که کشور هند یکی از کشورهایی است که مردم آن در سلفی گرفتن مقام نخست را به خود اختصاص داده اند.
پیش از پایان این مطلب باید اذعان داشت که سلفی گرفتن معلوم نیست تب است و پس از مدتی از مد می افتد و یا اینکه ادامه خواهد داشت؛ در این مطلب کسی قصد نگاه منفی به سلفی گیری ندارد اما آنچه که مهم است رعایت حریم دیگران و احترام به آنان است که باید هنگام سلفی گیری به آن توجه داشت به عبارت دیگر نباید آدم های دور و برمان را از یاد ببریم، حواسمان به حفظ حریم آنان باشد، آن هنگام که شریک غم و شادیشان می شویم.
یادمان باشد با سلفی گیری در مراسم غم و شادی اطرافیانمان، حریم ها را نشکنیم و با آزرده خاطرکردنشان آنان را از خود نرنجانیم.ایرنا
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: