کد خبر: ۱۰۶۵۳۱
تاریخ انتشار: ۰۸:۰۰ - ۱۲ ارديبهشت ۱۳۹۵ - 2016May 01
شفا آنلاین>سلامت>برخی دست اندركاران بهداشتی و پزشكی استان ایلام با ذكر شمار بالای موارد ابتلا به انواع كم خونی بر لزوم افزایش اگاهسازی در مورد روش های پیشگیری از این بیماری و نیز راه های درمان آن تاكید دارند.

به گزارش شفا آنلاین،فقرآهن شایع ترین كمبود تغذیه ای در سراسر جهان حتی در كشورهای پیشرفته است به عبارت ساده تر نیمی از افراد جامعه به ویژه زنان باردار دچار كم خونی فقرآهن هستند و نیز شایع ترین علت این نوع كم خونی در كودكان كمبود آهن در رژیم غذایی آنها است.
كم خونی فقر آهن زمانی رخ می دهد كه آهن به مقدار كافی در بدن موجود نباشد، آهن ماده ای است كه بدن ما برای ساختن بخشی از گلبول های قرمز خون (هموگلوبین) به آن نیازمند است این بخش از گلبول های قرمز وظیفه نقل و انتقال اكسیژن را از ریه ها به تمامی سلول ها و بافت های بدن برعهده دارند.
كم خونی فقر آهن شایع ترین نوع كم خونی است و به همین دلیل اهمیت زیادی دارد خصوصا كه درمان آن ساده است ولی درمان نشدن این اختلال عوارض زیادی را در بردارد این اختلال در میان خانم ها به طور قابل توجهی شایع تر از آقایان است.
علائم كلی در این نوع كم خونی عبارت است از رنگ پریدگی، زود خسته شدن به دنبال فعالیت های روزمره و احساس ضعف است كه با پیشرفت آن علائم دیگری از جمله یبوست، وزوز گوش، تپش قلب به خصوص پس از فعالیت مختصر، غش كردن یا احساس سرگیجه، افسردگی، كوتاه شدن نفس، تحریك پذیری به طوری كه فرد خیلی زود عصبانی می شود، كاهش اشتها و سردرد ظاهر می شود.
از آنجا كه این علائم به آهستگی شكل می گیرند فرد به آنها عادت می كند و به همین دلیل چه بسا تا مدت ها برای پیگیری علت ضعف و خستگی خود به پزشك مراجعه نكند یا آن را به حساب مسائل و مشكلات روزمره زندگی بگذارد.
سرپرست گروه پیشگیری از بیماری های غیر واگیر مركز بهداشت ایلام در این باره اظهار كرد: طیف بیماری های مرتبط با كم خونی وسیع است و برای درمان بهتر این بیماری باید نوع آن دقیق تشخیص داده شود تا متناسب با آن درمان صورت گیرد.
دكتر اسدالله احسان زاده افزود: كم خونی چه در زنان و چه در مردان محتمل است اما در خانم ها به دلایل و شرایط جسمانی شایع تر است و یا ممكن است زنان از رژیم غذایی استفاده كنند كه درآن آهن به اندازه كافی وجود نداشته باشد بنابراین باید با تغییر رژیم غذایی از مواد غذایی حاوی گوشت قرمز و حبوبات استفاده شود تا از این طریق از ابتلا به فقر آهن جلوگیری شود.
وی گفت: كم خونی انواع گوناگونی دارد بخشی از كم خونی ها اكتسابی هستند یعنی به دلیل بیماری یا مسائل تغذیه ای شخص دچار كم خونی می شود و بخش دیگری از كم خونی ها ارثی هستند و در واقع راه انتقال آنها از طریق ژنتیك است.
وی اضافه كرد: شایع ترین كم خونی كه در جامعه وجود دارد از نوع تالاسمی مینور است زنجیره بتای هموگلوبین این افراد دچار اشكال است واز طریق والدین به فرزندان انتقال می یابد و اگر یكی از والدین به این بیماری مبتلا باشد احتمال اینكه 50 درصد كودكان درگیر بیماری شوند وجود دارد اگر هم هر دو والد به تالاسمی مینور مبتلا باشند احتمال تولد 25 درصد از فرزندان مبتلا به تالاسمی ماژور وجود دارد.
وی با اشاره به كم خونی در خانم های باردار از نوع ارثی و فقرآهن عنوان كرد: این افراد به دلیل افزایش حجم مایعات بدن یك نوع كم خونی حجمی پیدا می كنند كه بهترین روش برای درمان آن مصرف روزانه قرص اسید فولیك سه ماه قبل از بارداری است كه ازماه پنجم نیزعلاوه بر قرص اسید فولیك مصرف قرص آهن نیز به آن اضافه شود.
این پزشك متخصص تاكید كرد: مصرف قرص اسید فولیك هیچ گونه عوارض جانبی ندارد و خانم های باردار برای جلوگیری از بعضی نقایص جنین و به عنوان یك محافظت كننده باید از آن استفاده كنند وهم اكنون این افراد به صورت منظم و طبق یك رژیم خاص از طریق سیستم سلامت چه در روستاها چه در شهرها مراكز درمانی بهداشتی و بخش خصوصی همكاران پزشك این دستور را به خانم ها ی باردار می دهند.
وی عادات ماهانه، زایمان‌های ممتد، ابتلا به تالاسمی مینور و رژیم غذایی نامناسب را از جمله مهم‌ترین عوامل ابتلا بانوان به كم خونی عنوان وتوصیه كرد: زنان باید از انجام كارهایی كه در جذب آهن اختلال ایجاد می‌كند پرهیز كنند و ضمن رعایت مصرف مواد مغذی با آزمایش خون ساده از كم خونی خود مطلع شوند تا از این طریق از مزمن شدن كم خونی جلوگیری كنند زیرا كم خونی در سیستم بدن تاثیر نامطلوب خواهد داشت.
دكتر احسان زاده با بیان اینكه همه افراد می توانند با پیروی كردن از رژیم غذایی مناسب از ابتلا به كم خونی پیشگیری كنند اعلام كرد: اولین قدم برای درمان آن بهره گیری از رژیم غذایی مناسبی است كه حاوی ماده معدنی آهن عبارتند از گوشت، ماهی، سبزیجات برگ سبز، جگر و میوه های خشك شده باشد همچنین خوردن غذاهای حاوی ویتامین ب 12 و اسید فولیك مانند تخم مرغ، اسفناج، موز و لبنیات برای پیشگیری از ابتلا به كم خونی ضروری است.
وی به مردم توصیه كرد: نوشیدن چای را به فاصله دو ساعت بعد از صرف غذا به تاخیر بیاندازند تا آهنی كه در غذای مصرفی وجود داشته توسط چای بلوكه نشده و جذب بدن شود و همچنین مصرف مكمل‌های غذایی و قرص‌های آهن باید زیر نظر پزشك متخصص و با بررسی میزان آهن در آزمایش خون باشد.
سرپرست گروه مبارزه با بیماری های غیرواگیر مبحث كم خونی را بسیار وسیع دانست و تاكید كرد: فقط این توصیه را در نظر بگیرید افراد خودسرانه با كم خونی برخورد نكنند و با یك تشخیص دقیق روند درمان بیماری خود را با نظارت پزشك معالج پیگیری كنند.
وی مصرف مكمل‌های آهن را از جمله روش‌های درمان فقرآهن در زنان عنوان كرد و با بیان این كه مصرف مكمل‌های آهن ممكن است با مشكلات گوارشی همراه باشد گفت: در صورت بروز این مشكل توصیه می‌شود با تجویز پزشك مكمل آهن قبل از خواب مصرف شود بعضی تصور می كنند با مصرف قرص آهن كم خونی از بین می رود در صورتی كه این گونه نیست.
برچسب ها: تغذیه ، آهن ، رژیم غذایی
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: