کد خبر: ۱۰۵۷۰۱
تاریخ انتشار: ۱۵:۰۰ - ۰۵ ارديبهشت ۱۳۹۵ - 2016April 24
شفا آنلاین>سلامت>بیست و پنجم آوریل هر سال (ششم اردیبهشت ماه) به منظور افزایش آگاهی و اتحاد جهانی برای مبارزه با مالاریا، روز جهانی مالاریا نامیده شده است.

به گزارش شفا آنلاین، حدود نیمی از جمعیت جهان در معرض خطر مالاریا قرار دارند. هر سال به منظور اتحاد و افزایش آگاهی عمومی در این زمینه، یك شعار جهانی در نظر گرفته می شود و شعار امسال «مالاریا را برای همیشه ریشه كن كنیم» است.

***آمار منتشر شده سازمان جهانی بهداشت در رابطه با مالاریا :
-درسال 2015 میلادی، در 95 كشور و منطقه انتقال مالاریا وجود داشت.
-حدود 3.2 میلیارد نفر، یعنی حدود نیمی از جمعیت جهان، در معرض خطر مالاریا قرار دارند.
-مالاریا قابل پیشگیری و درمان است و اقدامات پیشگیرانه در بسیاری از نقاط دنیا موثر بوده است.
-مرگ و میر ناشی از مالاریا از سال 2000 تا 2013 میلادی، 47 درصد كاهش یافته است، با این وجود در سال 2013میلادی، دو میلیون مورد بالینی مالاریا و 584 هزار مرگ ناشی از بیماری های منتقله از طریق پشه گزارش شد كه بیشتر قربانیان زنان باردار و كودكان زیر پنج سال بودند.
-در سال 2015 میلادی، 214 میلیون مورد مالاریا و 438 هزار مرگ ناشی از مالاریا گزارش شد.
-تعداد كیت های تشخیص فوری مالاریا در سال 2008 میلادی، 46 میلیون بوده كه در سال 2013 میلادی به 319 میلیون كیت رسیده است.
- افزایش درمان های تركیبی مالاریا نیز در سال های اخیر چشمگیر بوده است و پشه بندهای آغشته به حشره كش نیز در بیشتر مناطق مورد استفاده قرار می گیرد.
- كشورهای زیادی در حال حركت به سمت ریشه كنی مالاریا هستند؛ به عنوان مثال در نشست اخیر شرق آسیا اعلام شده است كه قصد ریشه كنی مالاریا از آسیا و اقیانوس آرام تا سال 2030 میلادی وجود دارد.
- با وجود افزایش سه برابری بودجه مالاریا از سال 2005 هنوز این طرح با كسری بودجه 50 درصدی مواجه است؛ بودجه مورد نیاز برای انجام این طرح حدود 5.1 میلیارد دلار تخمین زده شده است.
- شیوع بیماری ابولا در سه منطقه گینه، سیرالئون و لیبریا در سال گذشته اثر مخربی بر درمان مالاریا داشته است زیرا تمام منابع مالی و انسانی درگیر ابولا است.
-بیشترین میزان ابتلا به مالاریا در كشورهای جنوب آفریقا قرار دارد؛ به طوری كه در سال 2015 میلادی، 88 درصد از موارد ابتلا و 90 درصد موارد مرگ ناشی از مالاریا در این مناطق گزارش شد.
مالاریا از طریق نیش پشه آلوده به انگل پلاسمودیم فالسیپاروم به انسان منتقل می شود. این انگل وارد جریان خون میزبان می شود و سلول های قرمز را تخریب می كند. زمانی كه گلبول های قرمز تسلیم این انگل می شوند، علایم این بیماری كه شامل سردرد، لرز، درد عضلانی، خستگی، تهوع، اسهال و استفراغ است، ظاهر می شود.
این انگل همچنین سبب مشكلات تنفسی شدید، كاهش قندخون، كم خونی شدید و در نهایت بروز كما در بیمار می شود كه در صورت نبود درمان كشنده است. كودكان به دلیل ضعف سیستم ایمنی در مقابل این انگل تسلیم می شوند و از بین می روند.
روز جهانی مالاریا فرصت مناسبی است تا سازمان جهانی بهداشت به همراه چند تشكل دیگر به هدفی كه در سند استراتژی جهانی مبارزه با مالاریا به عنوان دنیای عاری از مالاریا تعیین شده است، جامه عمل بپوشانند كه نیل به این مقصود نیازمند عزم عموم مردم جهان است.

*** ایران در مرحله حذف مالاریا
رئیس مركز مدیریت بیماریهای واگیر در بهمن ماه سال قبل اعلام كرد كه ایران در مرحله حذف بیماری مالاریا قرار گرفته است و حذف مالاریا در این كشور بزرگ یك موفقیت بزرگ بین المللی محسوب می شود.
دكتر محمد مهدی گویا با اعلام این مطلب افزود: بیماری مالاریا از طریق گزش پشه آنوفل به انسان منتقل می شود و حذف مالاریا در یك كشور به معنای آن است این بیماری در یك كشور از فردی به فرد دیگر و از طریق گزش پشه(انتقال محلی) منتقل نشود.
وی گفت: در همسایگی شرقی ایران دو كشوری قرار دارند كه از كانونهای مهم انتقال مالاریا محسوب می شوند و ممكن است هر سال افرادی كه به این كشورها سفر می كنند، در كشورهای همسایه به خصوص پاكستان بر اثر نیش پشه به مالاریا مبتلا شوند.
رئیس مركز مدیریت بیماریهای واگیر اضافه كرد: هدف اصلی برنامه 10 ساله حذف مالاریا در ایران كه اكنون سه سال از شروع اجرای آن می گذرد این است كه انتقال محلی( انتقال در داخل كشور) این بیماری را حذف كنیم.

** 3 كانون مالاریا در ایران
وی گفت: سه كانون مهم و اصلی بیماری مالاریا در ایران شامل جنوب استان كرمان، مناطق مركزی و جنوبی استان سیستان و بلوچستان و مناطق شرقی استان هرمزگان است كه موارد انتقال محلی این بیماری در هر سه این كانونها به حداقل ممكن رسیده است.
گویا گفت: تعداد موارد بیماری مالاریا در جنوب كرمان سالانه به كمتر از انگشتان یك دست رسیده و در آخرین مراحل حذف این بیماری در استان كرمان هستیم. در استان هرمزگان نیز تعداد موارد این بیماری به كمتر از 50 مورد در سال كاهش یافته است.
رئیس مركز مدیریت بیماریهای واگیر اضافه كرد: در سه سال اخیر تعداد موارد بیماری مالاریا در استان سیستان و بلوچستان نیز به شدت كاهش یافته و به كمتر از 500 مورد رسیده است.
وی گفت: در مجموع اكنون تعداد موارد سالانه بیماری مالاریا در كشور كمتر از 500 مورد است در حالی كه در سالهای 1384 و 1385 سالانه بیش از 18هزار مورد ابتلا به مالاریا در كشور داشتیم.
گویا افزود: با ادامه این روند كاهش بیماری مالاریا در كشور مطمئن هستیم كه در پایان برنامه ده ساله حذف مالاریا قطعا به موفقیت كامل می رسیم . حذف مالاریا در ایران نه تنها برای كشور ما بلكه برای دنیا یك موفقیت بزرگ بین المللی است كه سازمان بهداشت جهانی نیز برای این اقدام جمهوری اسلامی ایران حساب جداگانه باز كرده است و برنامه ایران را یك الگو برای كشورهای دنیا معرفی كرده است.
رئیس مركز مدیریت بیماریهای واگیر گفت: البته در منطقه مدیترانه شرقی كشورهایی هستند كه توانسته اند بیماری مالاریا را حذف كنند ولی این كشورها عمدتا كشورهایی كوچك با جمعیت بسیار كم هستند و حذف مالاریا در كشوری وسیع با بیش از 75 میلیون نفر جمعیت بسیار متفاوت است.
به گفته گویا انتقال بیماری مالاریا معمولا از فصل بهار بر اثر نیش پشه آنوفل شروع می شود و در فصل پاییز به اوج خود می رسد.
برچسب ها: مالاریا ، عمومی ، شعار
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: