ابتدا گندم پوست نگرفته كه به گندم مرغی معروف است (گندم مخصوص سبزه) را
تمیز كرده و خوب بشویید تا كاملا پوستهای اضافی آن روی آب بیاید و جدا شود. سپس
با آب، خیس كنید. آب گندم را روزی 4 تا 5 بار عوض نمایید.
سمنو خوشمزه و شیرین است، البته به آن
هیچ نوع ماده شیرینکنندهای اضافه نمىکنند. علت شیرینى آن ترکیب عصاره جوانه
گندم با آرد کامل است. هر 100 گرم سمنو 300 كیلوكالری انرژی دارد.
خواص جوانه گندم
تغییرات شیمیایی که در دانهها در
حین جوانه زدن رخ میدهد، باعث افزایش املاح و ویتامینهای آن میشود. بهطور کلی در فرآیند جوانه زدن،
ویتامینها، املاح و پروتئین به مقدار زیادی افزایش مییابد. سمنو داراى ویتامینهاى K، E، A و ویتامینهاى B5, B3, B1 و مواد معدنی مهم دیگر مانند فسفر، کرومیوم، روى، سلنیوم، آهن
و مس میباشد. در واقع یکی دیگر از فواید جوانهها آمادهسازی غذا برای هضم و جذب
است که این عمل بهوسیله آنزیمهای موجود در جوانهها صورت میگیرد.
جوانهها به مقدار زیادی دارای فیبر
و آب هستند که مصرف منظم آنها مانع از بروز یبوست میشود. سمنو شیرافزا است، از
این رو هم براى مادران شیرده و هم به علت مقوى بودن، براى زنان باردار بسیار مفید
است. سمنو به علت داشتن ویتامینهای گروه B موجب آرامش اعصاب، بهبود وضعیت پوست،
تقویت موی سر و جلوگیری از ریزش آن میشود. سمنو به علت خاصیت آنتیاكسیدانی باعث
پیشگیری از سرطان میگردد.
خواص پسته
پسته نیز از دیگر اجزای سمنو است که معمولا
برای تزئین سمنو استفاده میشود. پسته دارای مواد مغذی فراوانی میباشد. پسته مواد
مختلفی دارد که شامل ویتامینهای B1، B3، A، آهن، کلسیم،
فسفر و پتاسیم است. در 30 گرم پسته بدون پوست 170 كیلوکالری انرژی وجود دارد. مغز
پسته به دلیل دارا بودن آهن، معمولاً به افرادی كه از كمخونی فقر آهن رنج میبرند،
توصیه میشود.
از دیگر خواص پسته میتوان به وجود
كوآنزیم كیوتن (Q10) اشاره كرد
كه نوعی آنتیاكسیدان است و در پیشگیری از بیماریهای قلبی، مفید میباشد. مصرف آن
به ورزشكاران، دانشآموزان (مخصوصا در دوران امتحانات)، نوجوانان به خصوص در سنین
رشد و به زنان باردار و شیرده توصیه میشود. البته اگر دچار اضافه وزن و یا چاقی هستید،
به انرژی بالای آن توجه داشته باشید. اسیدهای چرب امگا- 3 آن باعث کاهش خطر بروز
حملههای قلبی میشوند و به همراه اسیدهای چرب امگا- 6 سیستم ایمنی را تقویت میکنند.
خواص بادام
داخل این غذاى بهشتی، بادام شیرین مىریزند
که نماد و مایه برکت است. بادام دارای دو واریته اصلی شیرین و تلخ میباشد. بادام
حاوی مقادیر زیادی از نوعی چربی تکزنجیرهای و اشباع نشده است که میتواند موجب
کاهش کلسترول LDL و چربی خون
و بیماریهای قلبی- عروقی شود.
همچنین بادام میتواند سبب تقویت حافظه
و بهبود اختلالات خواب گردد. بادام ملین بوده و روغن بادام ضد یبوست است و بهخصوص
از روغن بادام میتوان برای رفع یبوست بچهها استفاده كرد. بادام سینه را نرم میكند و شیر آن
برای رفع سرفه و تنگی نفس مفید بوده و خلطآور است. شیر بادام طبیعی حاوی مقادیر
زیادی از ویتامینهای A،D وE و نیز منبع غنی کلسیم است.
بادام حاوی مقادیر قابل توجهی از آنتیاکسیدانها
و فیبر میباشد. این مغز گیاهی اگرچه کالری زیادی دارد، اما اگر متعادل مصرف شود
میتواند بخشی از یک برنامه غذایی برای حفظ سلامت قلب و کاهش وزن باشد.
مواد لازم
گندم برای جوانه زدن 1 تا 1/5 كیلوگرم
آب به مقدار لازم
آرد جوانه گندم یا آرد سنگك 3 كیلوگرم
بادام با پوست 250 گرم
خلال پسته و بادام 100 گرم
روش تهیه سمنو
ابتدا گندم پوست نگرفته كه به گندم
مرغی معروف است (گندم مخصوص سبزه) را تمیز كرده و خوب بشویید تا كاملا پوستهای
اضافی آن روی آب بیاید و جدا شود. سپس با آب، خیس كنید. آب گندم را روزی 4 تا 5
بار عوض نمایید. پس از دو روز كه نوك گندمها سفید شد، دستمال تمیزی را داخل آبكش
پهن كنید و گندمها را روی آن بریزید.
سپس لبههای دستمال را برگردانید و
گندمها را كاملا بپوشانید. در روز، 3 تا 4 بار روی آن آب داده و اجازه دهید آب
اضافی، از زیر صافی خارج شود تا گندمها جوانه نقرهای بزنند. هنگامی كه جوانهها
به اندازه یك بند انگشت شد، آنها را از چرخگوشت رد كنید و در ظرف بزرگی در آب
شناور نمایید.
پس از اینكه خوب آنها را با آب مخلوط
كردید، در صافی بریزید و شیره آن را كاملا جدا سازید. شیره باید كاملا صاف باشد. اكنون میتوانید آرد جوانه یا آرد
سنگك را با آن مخلوط كنید تا مانند دوغ شود. سپس روی حرارت قرار دهید و مرتب با
قاشق چوبی هم بزنید. اكنون هر قدر میتوانید روی جوانه چرخ شده و صاف شده آب
بریزید و فشار دهید تا هنگامی كه شیره آن كاملا جدا شود. پس از صاف كردن اولیه،
بهتر است این كار را دوبار دیگر تكرار كنید و آب بهدست آمده را پس از هر بار سفت
شدن سمنو، دوباره به آن بیفزایید.
در واقع هر زمان كه میخواهد سفت شود،
از آن آب به سمنو اضافه كنید تا ته نگیرد. هنگام غلیظ شدن بادامهای با پوست را كه
كاملا شستهاید در آن بریزید. باز هم اگر در مدت پخت سفت شد، به مدت 2 بار آب
اضافه نمایید و اجازه دهید باز غلیظ شود. در این صورت هم خوشرنگتر و هم شیرینتر
خواهد شد. مدت پخت معمولا حدود 15 تا 18 ساعت است. پس از سپری شدن این زمان، آن را
روی حرارت بسیار ملایم، به مدت 4 تا 6 ساعت دم كنید. پس از آن، در ظرف بكشید و رویش را با
خلال بادام و پسته تزئین نمایید.