به گزارش شفا آنلاین، دکتر نبیالله ابوالفتحی درباره نحوه کارکرد این دستگاه اظهار کرد: این پنس، ابزاری برای گرفتن نمونه از بافتهای نرم بدن است و مهمترین کاربرد آن برداشتن نمونههای مورد نیاز برای انجام اعمال جراحی دستگاه گوارش یا قلب است.
وی یکی از چالشهای جدی در طراحی و تولید این پنس را ابعاد بسیار کوچک قطعات آن ذکر کرد و گفت: ضخامت لبه برش پنس، بسیار کوچک و حدود 100 میکرون است و این وسیله برای اینکه بتواند وارد رگ شود، باید در ابعاد بسیار ریز طراحی و ساخته میشد که همین موضوع، کار جوش و مونتاژ آن را بسیار مشکل میکرد.
ابوالفتحی درباره طول پنس نیز گفت: طول پنس به نوع کاربرد آن بستگی دارد و میتواند در اندازههای یک متر، دو متر و حتی دو متر و نیم باشد؛ به عنوان مثال، برای برداشتن نمونه بافت نرم از روده بزرگ به پنس طولانیتری نیاز داریم و برای نمونهبرداری از بافت قلب، پنسهای کوتاهتر جوابگو هستند.
به گفته وی، این پنس به دو طریق وارد بدن میشود که یکی از راه اندوسکوپی برای سیستمهای داخلی (دستگاه گوارش) و از طریق رگهای اصلی برای سیستم قلب و عروق است.
عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر افزود: برای افرادی که عمل جراحی قلب باز انجام دادهاند یا پیوند قلب داشتهاند و به نمونهگیری از بافت قلب آنها نیاز است، میتوان پنس را از طریق رگهای اصلی به قلب رساند و نمونهبرداری از بافتهای پیوندی را انجام داد.
وی ادامه داد: همچنین پزشکان میتوانند برای تست سرطان دستگاه گوارش یا وجود پولیپ در رودهها با این پنس، بدون نیاز به عمل جراحی، نمونههای بافت را بردارند تا پس از آزمایش، سلامت یا بیماری فرد مراجعه کننده را مشخص کرده و بر اساس وضعیت فرد، مصرف دارو یا انجام جراحی را تجویز کنند.
ابوالفتحی یادآور شد: عملکرد پنس بیوپسی به این شکل است که جراح، کنترل دسته را در خارج بدن بیمار در اختیار دارد و پنس در انتها (بافت قلب یا دستگاه گوارش) جابجا میشود و بافت را برش میدهد. یک منبع نور و دوربین بسیار کوچک هم در جریان اندوسکوپی مورد استفاده قرار میگیرد تا جراح، محیط اطراف بافت داخلی را مشاهده کرده و نیروی لازم برای برش و برداشتن بافت موردنظر به پنس را وارد کند.
به گفته پژوهشگر طرح، جراح با استفاده از این پنس میتواند بافتهایی در اندازههای 2 تا 2.5 میلیمتر را از قلب یا دستگاه گوارش بردارد.
وی با بیان این که پنس بیوپسی هماکنون در دنیا مورد استفاده قرار میگیرد و قبلا در کشورهای مختلف تولید شده است، تصریح کرد: ولی ما علاوه بر دستیابی به دانش تولید و بومی سازی، دانش فنی آن را نیز توسعه دادیم که اصلاح فرم دسته یا کاهش قطعات دستگاه از جمله این تغییرات است.
ابوالفتحی با تاکید بر کاربردی بودن این محصول فناورانه گفت: این محصول کاملا نیاز محور است و طراحی و تولید آن از ابتدا بر اساس تقاضای بیمارستان شهید رجایی، در دستور کار ما قرار گرفت.
به اعتقاد وی، توسعه محصولات مهندسی پزشکی در دانشگاهها بدون حضور و حمایت بخشهای بیمارستانی و تامین مالی پروژه از سوی شرکای صنعتی امکانپذیر نیست و تشکیل مثلث دانشگاه، بخش کاربرد (بیمارستانها و مراکز درمانی) و صنعت، شرط موفقیت این پروژههاست.
ابوالفتحی با استناد به آمارهای موجود گفت: تخمینهای صورت گرفته نشان میدهد که در بخش گوارش و قلب و عروق، سالانه بین 40 هزار تا 100 هزار عدد از این دستگاه در کشور مورد نیاز است و ما محصول را به گونهای تولید کردهایم که قیمت نهایی آن پایینتر از نمونه خارجی باشد؛ زیرا در غیراینصورت، توان رقابتی با کالاهای خارجی را از دست خواهیم داد.
وی حمایتهای ضمنی برای ورود اولیه محصولات فناورانه به بازار را یک ضرورت دانست و گفت: نبود این حمایتها در آغاز کار، چالش جدی برای تولیدکنندگان دانش بنیان به وجود خواهد آورد و در مواردی حتی به حذف آنها از گردونه رقابت بازار منجر خواهد شد.
این استاد دانشگاه صنعتی امیرکبیر با بیان اینکه در حال حاضر زیرساخت تکنولوژی در این زمینه ایجاد شده که با استفاده از آن میتوان محصولات مختلفی را تولید کرد، وعده داد که در آینده نزدیک، محصولاتی دیگر بر پایه همین تکنولوژی از سوی وی و همکارانش به تولید برسد.