وی افزود: همچنین مقدار مصرف گیاهان دارویی یا داروهای گیاهی در میزان اثر درمانی آنها تاثیر میگذارد و باید در مورد آن از متخصص راهنمایی خواست. علاوه بر آن بسیاری از گیاهان، دارای حداقل دوز سمی هستند و اگر بیشتر از این مقدار مصرف شوند، میتوانند باعث بروز سمیت شوند.
مدیر کل نظارت بر فراوردههای طبیعی، سنتی و مکمل سازمان غذا و دارو در ادامه اظهار کرد: مصرف طولانی مدت برخی گیاهان دارویی که در نگاه اول بیضرر به نظر میرسند، میتواند عوارضی را به دنبال داشته باشد، مثلا برگ سنا که به وفور برای درمان یبوست استفاده میشود اگر بیش از 2هفته مصرف شود، میتواند منجر به تنبلی روده، تشدید یبوست و اشکالاتی در روده بزرگ شود یا مصرف دراز مدت ریشه شیرین بیان میتواند در افراد مستعد منجر به افزایش فشارخون یا ورم اندامها شود.
وی عنوان کرد: امروزه متاسفانه به دلیل اختلاط بخشهای چوبی یا ساقهای گیاه، با برگ و گل مورد استفاده در عرقگیری، برخی عرقیات حاوی مقادیری الکل متانول هستند که مصرف مقادیر زیاد و طولانی مدت این عرقیات میتواند مسمومیت با الکل و عوارض آن را به دنبال داشته باشد.
جمشیدی افزود: بسیاری از گیاهان معطر مانند آویشن، نعنا، گلپر، رازیانه، زیره سبز، زیره سیاه، دارچین، برگ مورد و کاکوتی، به شکل پودر شده در عطاریها عرضه میشوند که اگر مدتی از درو شدن آنها بگذرد، ماده موثره و عطر و بوی آنها به سرعت کاهش یافته و اثرات درمانی آنها کاهش مییابد.
بنابر اعلام روابط عمومی سازمان غذا و دارو، وی ادامه داد: ترکیبات روغنی و روغنها، عموما در معرض هوا اکسید میشوند، لذا از مصرف مغزها و بذرهای روغنی پودر شده چون مغز بادام، مغز گردو، سیاه دانه و کنجد اجتناب کنیم و بویژه اگر تغییر رنگ یا بو در آنها مشاهده شود.
مدیر کل نظارت بر فراوردههای طبیعی، سنتی و مکمل سازمان غذا و دارو در پایان اضافه کرد: این قاعده در مورد روغنها نیز صادق است. روغنها (مانند روغن بادام، روغن زیتون، روغن کنجد، روغن سیاه دانه، روغن بابونه، روغن بنفشه و بیشتر روغنهای دیگری که در عطاری ها عرضه میشوند) باید در ظروف شیشهای تیره، دور از آفتاب و به صورت سرپر نگهداری شوند. بو یا مزه تند و تیز، غالبا نشان دهنده اکسیداسیون روغن و زیان بخش بودن آن است.