دکتر مجتبی امیری، متخصص پوست و مو و زیبایی با تایید این مطلب گفت: «دیابت به دلیل تغییراتی که در عروق پوستی ایجاد میکند منجر به تغییراتی در سیستم عصبدهی و خونرسانی پوست میشود و اگر بیماری کنترل نشود، با کاهش جریان خون، اختلال حسی در پاها، احتمال بروز زخم پا و قطع عضو احتمالی افزایش پیدا میکند.»
وی ادامه داد: «یکی از تظاهرات پوستی جدی که در بیماران مبتلا مشاهده میشود، پای دیابتی است که به دلیل اختلال در خونرسانی در قسمت انتهای پا و اختلال در عصبدهی ایجاد میشود. با بروز تظاهرات پوستی پای دیابتی، حس لامسه فرد کاهش مییابد و وقتی پوست در معرض اجسام برنده یا حرارت باشد فرد متوجه این مساله نشده و درنتیجه ممکن است به پوست آسیب برسد. از طرف دیگر به علت اختلال عروقی، زخم ایجادشده دیرتر ترمیم مییابد و درصورتی که دیابت کنترل نشود، احتمال قطع عضو وجود دارد.»
وی همچنین گفت: «خشکی پوست از دیگر مشکلات پوستی است که اغلب مبتلایان به دیابت از آن رنج میبرند و هنگامی که سطح قندخون بالا میروند، آب بدن از دست میرود و همین مساله منجر به خشکی پوست به خصوص در نواحی دست و پا میشود. درواقع خشکي پوست، يکي از تظاهرات پوستی نسبتا شايع در مبتلایان به ديابت به خصوص دیابت نوع یک است و اغلب با افزایش سن بیمار، شدت خشکي پوست هم بيشتر میشود.»
این متخصص پوست و مو برای پیشگیری از خشکی پوست به بیماران مبتلا به دیابت توصیه کرد که از گرفتن دوش آب گرم اجتناب و از شویندههای ملایم برای شستشوی بدن استفاده کنند. درضمن بلافاصله پس از استحمام، پوست بدن را با کرم و لوسیون مناسب مرطوب کنند.
دکتر امیری، استفاده از مرطوبکنندههای حاوی ترکیبات آلوئهورا و گلیسیرین و همچنین مرطوبکنندههای طبیعی مانند روغنهای گیاهی نارگیل، آفتابگردان، جوجوبا و دانه انگور را در مرطوب نگه داشتن پوست موثر دانست.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی بقیها... در ادامه به دیگر عوارض پوستی که ممکن است فرد دیابتی به آن دچار شود، اشاره کرد و گفت: «نکروبیوزیس لیپوئیدیکا، برجستگیهای پلاک شکلی زردرنگ، از دیگر تظاهرات پوستی است که گاها ممکن است بیمار در ناحیه قدامی ساق پا به آن دچار شود. البته بروز ضايعات قرمزرنگ در ساق پا که بهتدريج تيره و قهوهای رنگ میشوند هم شایع است و اغلب مبتلایان به دیابت طول کشیده نیز دچار تاول در نواحی ساق پا و پا میشوند. ضمن اینکه درموپاتی دیابتی نیز علامت پوستي شايع ديگری است که در دیابتیها دیده میشود.»
وی با تاکید بر اینکه در مبتلایان به دیابت نوع ۱ و نوع ۲ نوع تظاهرات پوستی تفاوت میکند، گفت: «احتمال بروز عفونتهای پوستی در مبتلایان به دیابت (عفونتهای قارچی پا و باکتریایی)، بالا بوده و طبعا درمان هم نسبت به افراد عادی مشکلتر است. معمولا بروز عفونتهای پوستی در دیابت نوع 2 شایعتر است و آتروفی چربی در محل تزریق انسولین هم از شایعترین مشکلاتی است که در افرادی که انسولین تزریق میکنند، دیده میشود.»
دکتر امیری، متخصص پوست و مو درنهایت خاطرنشان کرد: «با توجه به اینکه مهمترین عامل در پیشگیری از ضایعات پوستی، کنترل و درمان دیابت و قندخون است و هر چه میزان قندخون بالاتر رود و بیماری شدت پیدا کند، عوارض پوستی ناشی از دیابت بیشتر نمایان خواهد شد، توصیه میشود مبتلایان مراقبت بیشتری از پوستشان داشته باشند و درصورت ابتلا به عفونتهای پوستی با درمان به موقع از تشدید آن پیشگیری کنند.»