خوشبختانه برخی مواد غذایی باعث کاهش و تسکین درد مفاصل و بافتهای همجوار میشوند. در این مطلب شما را با 5 مادهی غذایی مفید برای مقابله با التهاب ناشی از این بیماری و احتباس آب در بافتها آشنا میکنیم. لطفاً با ما همراه باشید.
خشکی اعضا، درد، تورم و غیره در مفاصل و بافتهای هم بند آن جزو علائمی هستند که میتوانند نشان از ابتلا به روماتیسم باشند.
این اختلالات مزمن محدود کنندهاند و میتوانند برای زندگی روزمره و عادی فرد مبتلا مشکلات جدی ایجاد کنند چون درد آن گاهی شدید و غیرقابل تحمل است.
مواد غذایی و تغذیهی مناسب نقش مهمی در مقابله با بیماری روماتیسم و برخی از بیماریهای ناشی از آن مانند روماتوئید پلیآرتریت باشد. در واقع برخی مواد غذایی خواص التهابزدایی دارند در حالی که برخی دیگر التهابزا هستند. بنابراین لازم است که در گام اول مصرف مواد غذایی التهابزدا را افزایش و مصرف مواد غذایی التهابزا را کاهش داد تا درمان روماتیسم مؤثر واقع شود. لازم است که مصرف مواد غذایی حاوی میزان بالای سدیم (نمک) کاهش داده شود تا مشکل احتباس آب که در نتیجهی دریافت کورتون بروز میکند کاهش یابد. تزریق کورتون یکی از درمانهای رایج روماتیسم است. گفتنی است که برخی عناصر مغذی برای مقابله با روماتیسم مفید هستند مانند مس و سلنیوم که اولی برای نگهداری و حفظ غضروفها و استخوانها و دومی برای مقابله با دردهای مفاصل مؤثر هستند.
بادام، گردو، فندوق، تخم کتان، میوهی درخت کاج و غیره جزو دانهها و مغزهای روغنی پرکالری هستند که نباید در مصرف آنها زیادهروی کرد. چون امکان اضافه وزن را بالا میبرند و همین اضافه وزن نیز یکی از عوامل تشدید کنندهی روماتیسم است. با این حال مصرف میزان کم و مناسب این دانهها و مغزها حاوی عناصر مغذی بخصوص مس و سلنیوم هستند که برای مقابله با این مشکل مفید عمل میکنند. این عناصر خواص ضدالتهابی بسیار مؤثری دارند. این دانههای روغنی همچنین سرشار از کلسیم هستند که باعث تقویت و افزایش استحکام استخوانها میشود.
بادام و پوره فندق نیز جزو منابع مفید و باارزش ویتامین E هستند. این ویتامین با رادیکالهای آزاد مقابله کرده و از غشاهای سلولی بدن محافظت میکند. ویتامین E در طول زندگی همه از اهمیت بالایی برخوردار است چون خطر ابتلا به روماتیسم نیز با افزایش سن بیشتر میشود. بنابراین توصیه میشود از همان ابتدای کودکی و همچنین جوانی به فکر میزان ویتامین E بدنتان باشید.
ماهیهای حاوی امگا3 مانند قزلآلا و غیره برخلاف مواد غذایی حاوی امگا 6 خواص ضدالتهابی و مسکنی دارد. متأسفانه مواد غذایی حاوی امگا 6 ها پیش ساز التهاب در بدن هستند. در اوایل سالهای 1980 محققان دانمارکی به این نتیجه رسیدند که اسکیموها به ندرت از بیماریهای مفصلی رنج میبرند. این محققان بعد از بررسی برنامهی غذایی آنها دریافتند که اسکیموها بزرگترین مصرفکننده اسیدهای چرب امگا3 هستند که به میزان زیادی در ماهیها و گوشت فوک هستند. محققان بررسیهای بیشتری روی تأثیر امگا 3ها انجام داده و به این نتیجه رسیدند که مصرف امگا 3ها باعث بهبود حرکت مفاصل و سلامت آنها میشود.
توفو یا همان پنیر سویا، تمپهی سویا و غیره جزو منابع غذایی پروتئینهای گیاهی هستند. خوشبختانه این روزها محصولاتی مانند توفو در ایران نیز جایگاه خود را پیدا کرده است. تمپه نیز یکی از محصولات غذایی تهیه شده از دانههای سویای تخمیر شده با قارچ است.
شما میتوانید از فروشگاههای بزرگ یا مراکزی که محصولات غذایی گیاهی میفروشند این مواد غذایی را تهیه کنید و از پروتئینهای گیاهی موجود در آنها استفاده کرده و جایگزین پروتئینهای حیوانی کنید. گوشت قرمز که حاوی پروتئین است در عین حال دارای امگا 6 فراوانی نیز هست که مصرف زیادی آن برای افرادی که به روماتیسم مبتلا هستند مناسب نیست. متأسفانه در غضروف افراد مبتلا به روماتیسم میزان امگا 6ها بسیار بالا و میزان امگا 3ها به طور غیرعادی پایین است. بنابراین لازم است که امگا 6ها را تا حد امکان کاهش داد.
ادویهها و سبزیجات معطر را منبع واقعی و باارزش آنتیاکسیدانها بدانید. درست است که مصرف این ادویهها در حین طبخ غذا زیاد نیست اما ترکیب شدن آنها با آنتیاکسیدانهای موجود در مواد غذایی بسیار کمک کننده است. واقعیت شگفتانگیز این است که یک قاشق چایخوری دارچین معادل یک لیوان آب انگور آنتی اکسیدان دارد. از بین ادویههای مناسب برای روماتیسمیها و یا آرتروزیها میتوان به صمغ مر Myrrh اشاره کرد. بر اساس طب سنتی هند این صمغ آسیایی حاوی ترکیبات فوقالعادهای است که به مقابله با آرتریت و روماتیسم کمک میکنند. زردچوبه نیز یکی دیگر از ادویههای پرخاصیت است که از خواص و قدرت آنتیاکسیدانی بسیار بالایی برخوردار است. از طرف دیگر تمام ادویهها با خوش طعم کردن غذا نیاز افزودن نمک را کاهش میدهند. همین امر نیز مانع از جذب زیاد سدیم شده و مشکل احتباس آب را کاهش میدهد.
کاسنی فرنگی، تره فرنگی، کدو حلوایی، فلفل دلمه ای، خیار، بادمجان، آرتیشو، کدو، هویچ، تربچه؛ گوجه فرنگی، انواع کلمها و غیره حاوی خواص آنتیاکسیدانی بالایی هستند که برای مقابله با روماتیسم لازم و ضروری هستند. توجه داشته باشید که در شروع مصرف بهتر است با گوجه فرنگی آغاز کنید چون حاوی میزان زیادی لیکوپن، فلاوونوئیدها و برخی رنگدانههای کاروتنوئیدی است که قدرت آنتی اکسیدانی بالایی دارند. بعد از گوجه فرنگی کلمها از ارزش بالایی برخوردار هستند چون سرشار از آنتی اکسیدانها و همچنین ترکیباتی به نام «گلوکوزینولات»ها هستند که با مسدود کردن روند التهابی در مفاصل مانع از تخریب سلولهای غضروفها میشود. در حالت کلی زمانی که پای روماتیسم به میان میآید ارزش مصرف سبزیجات پررنگتر میشود چون این مواد غذایی سرشار از آنتیاکسیدانها و در عین حال کم کالری هستند.همشهری