به گزارش شفاآنلاین، دکتر محمد آقاجانی در حاشیه اجلاس معاونین درمان دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور با بیان اینکه این اجلاس به منظور بحث و تبادل نظر پیرامون برنامههای حوزه درمان و طرح تحول نظام سلامت برگزار شد، در تشریح محورهای این همایش گفت: محور اصلی که مورد بحث قرار گرفت برنامههای هشت گانه طرح تحول سلامت در حوزه درمان بود. همانطور که مردم مطلع هستند طرح تحول سلامت از 15 اردیبهشت ماه سال 93، برنامههای هشت گانه خود را در حوزه درمان آغاز کرد.
وی افزود: رسالت ما ادامه این طرح است و بر اساس دستور آقای رئیس جمهور ما مکلف هستیم که برنامههای این طرح را با جدیت استمرار داده و از دستاوردهای آن محافظت کنیم.
معاون درمان وزیر بهداشت ادامه داد: در این اجلاس نیز به تفصیل درباره برنامههای طرح تحول و آسیب شناسی آنها گفتگو شد. همچنین بحثهایی در خصوص چگونگی پایش و محافظت از دستاوردهای این برنامه داشتیم. به این منظور که مردم بیش از رقم مقرر در طرح تحول پرداختی اضافه نداشته باشند یا برای دریافت خدمات دارو و لوازم پزشکی به خارج از بیمارستان نروند و خدمات همچنان با قوت و بدون کم و کاست ارائه شود.
وی ادامه داد: همچنین باید دسترسی مردم به پزشکان متخصص مقیم حفظ شود و متخصصان، فوق تخصصان و گروههای مختلف پزشکی در مناطق محروم ماندگار شوند تا برخورداری مردم از خدمات ادامه داشته باشد. اورژانس هوایی با جدیت خدمات خود را توسعه داده و همچنین در بحث بازسازی بیمارستانها و برنامه ارتقای کیفیت هتلینگ را ادامه دهیم.
دکتر آقاجانی با بیان اینکه در سال گذشته حدود یک میلیون و 400 هزار مترمربع بیمارستان را بازسازی کردیم، گفت: در طی امسال نیز 750 هزار مترمربع بازسازی را در سطح 540 بیمارستان وزارت بهداشت ادامه میدهیم. بنابراین این موضوعات محور اول اجلاس ما بود. یعنی ارائه دستاوردهای طرح تحول، آسیب شناسی آنها و تاکید بر پایش مستمر برنامهها و حفظ دستاوردها.
لزوم جلوگیری از هزینههای غیرضرور درمان در سال 94
معاون درمان وزیر بهداشت، محور دوم اجلاس معاونین درمان را بحث هزینههای غیرضروری حوزه درمان عنوان کرد و افزود: از آنجایی که منابع ما محدود است و نیازها غیرمحدود باید به گونهای در حوزه درمان کشور سیاستگذاری کنیم که این نیازهای نامحدود را با منابع محدود تطبیق دهیم. بنابراین باید الگوها و برنامههای جدی را برای اجتناب از هزینههای غیرضروری در حوزه درمان داشته باشیم تا بتوان با منابع موجود همه نیازهای درمانی کشور را پاسخ دهیم.
وی ادامه داد: خوشبختانه در این اجلاس معاونین درمان دانشگاهها، برنامهها و رویکردهای خوبی را با اتکا به مدلهای بینالمللی و تجارب موجود در کشور ارائه کردند و تصمیمهای خوبی هم برای کنترل هزینههای غیرضرور در سطح بیمارستانها و مراکز درمانی کشور گرفته شد.
ضرورت مشارکتهای اقتصادی بخش غیردولتی در حوزه درمان
دکتر آقاجانی مشارکتهای اقتصادی بخش غیردولتی در حوزه درمان را محور سوم اجلاس معاونین درمان دانشگاههای سراسر کشور عنوان کرد و گفت: ما در کشور در حوزه درمان با یک عقب ماندگی و عدم توسعه یافتگی مواجه هستیم. به این معنی که در طی سالهای گذشته سرمایهگذاری کافی در این حوزه نشده و مردم این عقب ماندگی را شاهدند.
وی افزود: در حال حاضر میزان تخت ما نسبت به جمعیت کشور 1.5 تخت در مجموع دو حوزه دولتی و خصوصی به ازای هر 1000 نفر است که این میزان در کشورهای توسعه یافته بیشتر است. مثلا در ژاپن 13.5 تخت به ازای هر 1000 نفر وجود دارد. در کشورهای منطقه نیز میزان تخت بالاتر از ایران است. بر اساس این آمار ما باید حدود 80 هزار تخت را به حوزه درمان کشور اضافه کنیم تا بتوانیم نیاز مردم را مرتفع کنیم.
معاون درمان وزیر بهداشت با بیان اینکه توان توسعه تخت در بخش دولتی حدود 2000 تخت در سال است، گفت: یعنی اگر نیاز ما ثابت بماند نزدیک به 40 سال برای فائق آمدن به این نیاز مردم با منابع دولتی زمان نیاز داریم. پس لاجرم باید برای این کار از منابع غیردولتی استفاده شود. به همین منظور حوزه مشارکتهای اقتصادی در وزارت بهداشت تشکیل شده و امروز هم مسئولین آن حضور داشتند و برنامههای خود را در حوزه درمان ارائه کردند.
دکتر آقاجانی همچنین گفت: بنابراین حوزه مشارکتهای اقتصادی وزارت بهداشت و معاونت درمان وزارت بهداشت با کمک دانشگاههای علوم پزشکی در پنج حوزه توسعه بیمارستانها، توسعه آزمایشگاههای تشخیص طبی و مراکز تصویربرداری، دیالیز و مراکز سرطان برنامههای مشترک دارند تا بتوان سرمایه غیردولتی را برای توسعه در حوزه درمان جذب کرد.
دستورالعمل وزارت بهداشت برای افزایش تختهای سوختگی و روانپزشکی
معاون درمان وزیر بهداشت در پاسخ به سوالی در مورد کمبود تخت در بخش سوختگی و روانپزشکی اظهار کرد: کمبود ما در برخی حوزهها بیش از سایر حوزههاست. در مورد تخت سوختگی و روان پزشکی از آنجایی که این بخشها مشکلات زیادی دارند و درآمد آنها بسیار اندک است، استقبال بیمارستانها چه دولتی و چه خصوصی از گسترش این تختها محدود بوده است. هرچقدر هم که وزارت بهداشت در این زمینه دستورالعمل صادر کرده، ولو اینکه یک گسترش محدود را تجربه کردیم، اما نتوانستیم نیازها را در این حوزهها کاهش دهیم.
دکتر آقاجانی ادامه داد: خوشبختانه امسال چند بیمارستان سوختگی را در دست افتتاح داریم و همینطور درباره گسترش تختهای سوختگی در بیمارستانهای عمومی و گسترش تختهای روانپزشکی مشوقهایی را برای بیمارستانهای کشور قرار دادیم. همچنین در این حوزه دو اقدام موثر انجام دادیم؛ یکی اینکه تعرفههایشان را به طور نسبی اصلاح کرده و مشوقهایی را هم برای دانشگاههای علوم پزشکی پیشنهاد کردیم تا در صورت تاسیس تخت روانپزشکی بتوانند از آنها برخوردار شوند.
وی افزود: در حال حاضر قریب به 120 هزار تخت در کشور در بخش دولتی، عمومی، غیردولتی، خصوصی و خیریه داریم که 80 هزار مورد آنها در مجموعه وزارت بهداشت قرار دارند.
معاون درمان در ادامه در مورد برنامه ارتقای کیفیت هتلینگ گفت: در این برنامه تاکنون حدود 1000 میلیارد تومان برای بازسازی بیمارستانها سرمایهگذاری صورت گرفته مثلا در حوزه تجهیزات پزشکی که سالها بود تجهیزات پزشکی مورد نیاز بیمارستانها نوسازی نشده و بیمارستانهای دولتی از این نظر فقیر شده بودند و نیاز مردم هم براورده نمیشد.
وی افزود: در این حوزه وزارت بهداشت برای پاسخگویی به نیاز مردم سرمایهگذاری کرد و تامین 15 هزار قلم تجهیزات پزشکی ثابت را از سال گذشته آغاز کرد. همچنین حدود 700 میلیارد تومان سرمایهگذاری در این حوزه در سال جاری صورت میگیرد به امید اینکه تا پایان سال بتوانیم بخشی از نیاز بیمارستانها در این مورد را مرتفع کنیم.
دکتر آقاجانی در ادامه با بیان اینکه مهمترین وظیفه ما در سال 94 استمرار برنامه طرح تحول است، گفت: هشت برنامه را در حوزه معاونت درمان در این طرح داشتیم که به سه منظور کاهش هزینههای مردم در حوزه درمان، ایجاد عدالت در دسترسی به خدمات با تمرکز بر مناطق محروم کشور و ارتقای کیفیت خدمات انجام شد. بنابراین تثبیت و پاسداشت این برنامهها مهمترین وظیفه ماست.
وی با اشاره به برنامه نظارتی ویژه معاونت درمان که در سطح بیمارستانهای کشور در اسفندماه سال 93 اجرا شد، گفت: نتایج این نظارت برای اصلاح امور بیمارستانها بسیار موثر بود و ما موارد آن را برای دانشگاهها فرستادیم تا از آن برای اصلاح مسیر استفاده کنند.
دکتر آقاجانی در ادامه گفت: برنامه کاهش پرداختی مردم در بیمارستانهای وزارت بهداشت برنامهای است که بیش از همه توانسته رضایتمندی مردم را جلب کند و این موضوع مورد انتظار بود؛ چرا که بیشترین هزینهها در این حوزه است و بیشترین مشکل مردم هم هزینههای درمان است.
وی افزود: اما برنامه مقیم شدن پزشکان متخصص در بیمارستانهای وزارت بهداشت از آنجایی که تغییر رفتار برای پزشکان بود با بیشترین چالش مواجه شد، البته ما روشهایی را برای سال 94 در این برنامه طراحی کردیم تا با تغییرات حساب شده در برنامه به گونهای عمل شود که استمرار داشته باشد. البته تعداد پزشکان متخصص ما در بسیاری از مناطق کشور محدود است و به تبع برای مقیمی پزشکان هم مشکل وجود دارد که در این راستا روشهای جدیدی را به برنامه اضافه کردیم.
تغییر شاخصهای بهداشتی با اجرای برنامههای حوزه درمان
معاون درمان در ادامه در خصوص دستاوردهای برنامه ترویج زایمان طبیعی گفت: این برنامه در راستای سیاستهای جدید جمعیتی آغاز شد و توفیقات بسیار چشمگیری داشت. باید بگوییم که برنامههای حوزه درمان بسیاری از شاخصهای بهداشتی را تغییر داد. 20 سال بود که شاخص سزارین نسبت به زایمان طبیعی در کشور رو به افزایش بوده و دائما روند منفی را طی میکند، اما برای اولین بار بعد از 20 سال در قالب این برنامه، رشد سزارین نه تنها متوقف شد بلکه بیش از پنج درصد کاهش آنرا تجربه کردیم.
دکتر آقاجانی افزود: در این راستا برای رشد و گسترش کیفی مراکز زایمان، 366 بلوک زایمانی در سال جاری تجهیز و نوسازی میشود. همچنین 1100 واحد اختصاصی زایمان را طراحی میکنیم تا امنیت خاطری برای مادران باشد و امکان حضور همسران را فراهم کند که این کار هم آرامش بیشتری برای مادر ایجاد میکند و هم احتمال عفونتهای بیمارستانی را کاهش میدهد.
دکتر آقاجانی همچنین گفت: برنامه زایمان بیدرد، توانمندسازی مادران باردار و آموزش و بازآموزی عوامل زایمان برای زایمان ایمن را در دستور کار داریم و امیدواریم جمع اینها مرگ و میر نوزادان و مادران را کاهش دهد. البته در طی یک سال گذشته هر سه شاخص ما یعنی هم میزان سزارین هم مرگ و میر نوزاد و هم مرگ و میر مادر کاهش یافت.
کنترل هزینههای غیرضرور با تمرکز بر معاینات بالینی
معاون درمان وزیر بهداشت در مورد چگونگی کاهش هزینههای غیرضرور و خدمات پاراکلینیک گفت: تمرکز در معاینات بالینی و ویزیت به جای اقدامات پاراکلینیک میتواند باعث کنترل هزینههای غیرضرور شود. برای اینکه بتوانیم هزینهها را در حوزه آزمایشگاه و پاراکلینیک کاهش دهیم، پزشکان ما باید وقت بیشتری در معاینات بالینی خود بگذارند.
وی افزود: "تعرفه" رفتارساز است و ما داریم این رفتارسازی را از طریق حمایت از ویزیت در بیمارستانهای وزارت بهداشت تقویت میکنیم. در تعرفهگذاریها نیز به این موضوع اصرار کردیم تا تعرفه ویزیتها به گونهای اصلاح شود که پزشکان انگیزه کافی برای حضور و وقت گذاشتن برای معاینات داشته باشند.