کد خبر: ۷۴۹۲۶
تاریخ انتشار: ۰۱:۱۸ - ۰۵ شهريور ۱۳۹۴ - 2015August 27
شفا آنلاین>تغذیه>قره قروت، آلوچه و لواشک از محبوب ترین تنقلات به شمار می روند. این خوراکی ها مانند بسیاری از مواد غذایی هم فوایدی دارند و هم مضراتی.از آنجایی که لواشک و آلوچه از میوه های مختلف تهیه می شوند

به گزارش شفا آنلاین قره قروت، آلوچه و لواشک از محبوب ترین تنقلات به شمار می روند. این خوراکی ها مانند بسیاری از مواد غذایی هم فوایدی دارند و هم مضراتی.از آنجایی که لواشک و آلوچه از میوه های مختلف تهیه می شوند، بسیاری از مواد مغذی مفید موجود در میوه  ها مانند مواد معدنی، فیبر، رنگدانه ، آنتی  اکسیدان ها و فیتوکمیکال ها (مواد شیمیایی گیاهی) در لواشک و آلوچه نیز یافت می شوند. البته نمی توان گفت این تنقلات همه مواد مغذی میوه ها را دارا می باشند، زیرا بسیاری از ویتامین ها از جمله ویتامین C موجود در میوه ها در اثر فرآیندهای تولید آلوچه و لواشک همچون خرد کردن، خشک کردن و حرارت تخریب می شوند.یکی از مزایای این تنقلات این است که به راحتی قابل حمل و نگهداری هستند. این نکته به ویژه در مورد افرادی که ساعات طولانی از روز را بیرون از منزل هستند مانند افراد شاغل و دانش آموزان حایز اهمیت است. این افراد اغلب نمی توانند میوه تازه همراه داشته باشند اما برگه های خشک، آلوچه و لواشک به راحتی قابل حمل و مصرف بوده و زود فاسد نمی شوند.بزرگ  ترین ضرر قره قروت، آلوچه یا میوه  هایی که به لواشک تبدیل می  شوند، ترش بودن و اسیدیته بالای آنها است. این ترکیبات اسیدی در طولانی مدت موجب تحلیل و فرسایش مینای دندان ها می شوند. البته شستن دهان، نوشیدن آب و مسواک زدن این مشکل را رفع می نماید.این تنقلات به افرادی که ترشح اسید معده در آنها بالاست توصیه نمی شود زیرا موجب تشدید عوارض گوارشی در آنها می گردد.برخی افراد معتقدند این تنقلات ترش کالری ندارند و در مقابل به کاهش وزن و لاغر شدن نیز کمک می کنند. این باور کاملا غلط است. زیرا همه این تنقلات ترش دارای کالری بوده و همچنین با تحریک ترشح اسید معده، فرآیند هضم و جذب را نیز افزایش می دهند. بنابراین مصرف بی رویه آنها موجب افزایش وزن و چاقی می شود.در میان تنقلات ترش، قره قروت حاوی کلسیم است اما نباید جایگزین لبنیات شود. کلسیم مورد نیاز بدن را از طریق شیر، ماست، دوغ کم نمک و پنیر تامین کنید و قره قروت را تنها به عنوان یکی از تنقلات و میان وعده های گاه گاهی در نظر بگیرید.یکی از مهم ترین نکاتی که در مورد قره قروت، لواشک و آلوچه باید مد نظر قرار داد این است که این تنقلات اغلب حاوی میزان زیادی نمک هستند بنابراین در مصرف آنها باید اعتدال را رعایت نمود. این نکته به ویژه در مورد افرادی که محدودیت مصرف سدیم دارند مانند بیماران مبتلا به پرفشاری خون حایز اهمیت است.

سوالاتی که بیشتر افراد در این مورد خوراکی برایش به وجود می آید



آلوچه و لواشک جزو خوراکی‌های خوب و مفیدند یا بد و مضر؟
هیچ‌کدام! ما در دنیای تغذیه، خوب و بد مطلق نداریم. گاهی خواصی برای بدترین خوراکی‌‌ها هم کشف می‌شود و گاهی از برخی مضرات خوراکی‌های خوب، نام برده می‌شود. آلوچه و لواشک نه کاملا خوب هستند، نه مطلقا بد.

خوبی‌ها و فواید این خوراکی‌ها چیست؟
خیلی از خواص میوه‌ها مانند فیبر و رنگدانه‌های آنتی‌اکسیدانی در لواشک میوه‌ها هم وجود دارد و تازه، املاح میوه‌ای که به صورت لواشک یا آلوچه درمی‌آید، نه تنها کم نمی‌شود؛ بلکه با جوشاندن، تغلیظ و خشک‌کردن، افزایش هم می‌یابد. از طرف دیگر، بسیاری از کارمندان نمی‌توانند هر روز با خودشان میوه به محل کارشان ببرند اما می‌توانند کمی برگه‌های خشک آلو، هلو، زردآلو یا لواشک را داخل جیبشان بگذارند و در طول روز میل کنند.

یعنی آلوچه و لواشک، همه مواد مغذی موجود در میوه‌ها را دارند؟
نه کاملا. بسیاری از میوه‌ها و سبزی‌ها منبع خوبی برای دریافت ویتامین‌ C هستند که بخش زیادی از این ویتامین‌، طی فرآیند خرد و خشک‌‌کردن، تخریب می‌شود و از بین می‌رود. به‌عنوان نمونه، در هر ۱۰۰ گرم سیب، ۶/۴ میلی‌گرم ویتامین C وجود دارد که این میزان وقتی که سیب خشک می‌شود یا به صورت لواشک در می‌آید، به ۸/۳ میلی‌گرم می‌رسد. به طور کلی، ۱۰۰ گرم از میوه تازه، حاوی مقادیر بالایی از آب است که با جوشاندن و تبدیل کردن آن به لواشک، آب‌ میوه کم می‌شود. مقدار ویتامین C لواشک میوه‌ها از خود میوه تازه کمتر است.

مصرف مکرر این قبیل خوراکی‌ها چه مضراتی دارد؟
بزرگ‌ترین ضرر آلوچه یا میوه‌هایی که به لواشک تبدیل می‌شوند، اسیدیته بالای آنهاست. بچه‌ها معمولا عادت دارند لواشک یا آلوچه را کنار د‌هانشان بگذارند و آنها را به آرامی بمکند و چون اسیدیته این خوراکی‌ها بالاست، این کار باعث فرسایش سطح مینای دندان‌ در درازمدت می‌شود. به همین دلیل،‌توصیه می‌شود که بعد از خوردن این خوراکی‌ها حتما کمی آب بنوشید. به علاوه، برخی از افراد، مشکل افزایش ترشح اسید معده دارند که با مصرف زیاد خوراکی‌های ترش، این مشکل در آنها شدت پیدا می‌کند.

بعضی‌ها لواشک و آلوچه و قره‌قروت را برای هضم سریع‌تر غذاهای چرب و به امید لاغر شدن می‌خورند. به نظر شما این کار درست است؟
به هیچ‌وجه! لواشک و آلوچه کسی را لاغر نمی‌کنند. برعکس، با خوردن این خوراکی‌ها همان‌طور که گفته شد، ترشح اسیدمعده بیشتر و در نتیجه غذا بهتر هضم می‌شود و هر چقدر هضم غذا بهتر باشد، جذب آن توسط بدن هم بیشتر می‌شود. به همین دلیل متخصصان تغذیه گاهی اوقات به کسانی که اضافه وزن دارند، قرص‌هایی می‌دهند که چربی غذا در بدن آنها جذب نشود. بنابراین برخلاف نظر عامه مردم، خوردن لواشک و این قبیل خوراکی‌ها قدرت هضم را افزایش می‌‌دهد و هضم بهتر با جذب بهتر و در نتیجه بالا رفتن وزن در افراد همراه است.

این درست است که می‌گویند خوراکی‌های ترش مانند قره‌قروت یا لواشک کالری ندارند و ما می‌توانیم بدون نگرانی از چاق شدن، آنها را بخوریم؟
نه! درست است که میوه‌های خشک و حتی لواشک‌هایی که به صورت بهداشتی و سالم تهیه می‌شوند، می‌توانند یک میان‌وعده خوب برای همه افراد باشند اما این خوراکی‌ها در مقایسه با میوه‌های تازه معادل خودشان، کالری بیشتری دارند و مصرف بی‌رویه‌شان می‌تواند باعث چاقی شود و این نکته باید در مورد کودکان یا کسانی که اضافه وزن دارند، مورد توجه قرار گیرد.

می‌گویند قره‌قروت کلسیم فراوانی دارد و مصرف به اندازه‌اش برای پیشگیری از پوکی‌استخوان مفید است. نظر شما در این باره چیست؟

این یک باور درست است که قره‌قروت منبع خوبی برای کلسیم محسوب می‌شود اما اسیدیته این خوراکی مفید، از لواشک خیلی بیشتر است و مصرفش می‌تواند همان آثار مخرب را روی دندان‌ها بگذارد. ضمن اینکه افزودن نمک فراوان به قره‌قروت باعث بالا رفتن سدیم خون می‌شود و در نتیجه ابتلا به بیماری‌هایی مانند پرفشاری خون یا افزایش دفع کلیوی کلسیم شدت می‌یابد. به همین دلیل به همه افراد توصیه می‌شود که اگر می‌توانند محصولات لبنی مانند ماست یا شیر را جایگزین مصرف قره‌قروت کنند و تنها گاهی اوقات از آن به عنوان چاشنی غذا یا نوعی تنقلات استفاده کنند.

اما اینکه مصرف قره‌قروت از ابتلا به پوکی‌استخوان پیشگیری می‌کند فقط در حد یک ادعاست و اثر آن در درازمدت روی پوکی‌استخوان به هیچ عنوان تحت آزمایش‌های علمی قرار نگرفته است. پس، قره‌قروت اگر بدون نمک تهیه شده باشد، می‌تواند بخشی از نیاز روزانه ما به کلسیم را تامین کند اما تاثیر چندانی در پیشگیری از پوکی استخوان ندارد و اگر فردی مشکلی نداشته باشد، بهتر است کلسیم روزانه‌اش را از طریق مصرف ۲ لیوان شیر یا ماست تامین کند و با خوردن قره‌قروت شور، میزان سدیم خونش را بالا نبرد.

 

 

عکاس : سحر ولدخانی

برچسب ها: قره قروت ، آلوچه ، لواشک
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱
حسن
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۵۰ - ۱۳۹۵/۱۲/۲۲
0
0
خوب
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: