محققان میگویند: این گام مهم نیازمند استخراج سلولهای دندریتی مورد نظر برای دستکاری بعدی آنها و تزریق مجددشان به بدن است.
پژوهشگران نانو ذراتی به نام لیپوزومها را در آزمایشگاه تولید کردند و زمانی که این نانوذرات به بدن تزریق شدند، تخریب سلولهای بتا را متوقف و از ابتلا به دیابت جلوگیری کردند. این روش میتواند انتخاب بهتری برای واکسن انسانی باشد.
محققان با اشاره به این که قطرههایی از چربی و آب میتوانند در سطح وسیع تولید شوند، اظهار کردند: لیپوزومها سلول نیستند، بلکه قطرههایی حاوی غشاهایی مانند غشاهای سلولیاند. این قطرهها را میتوان با استفاده از فرآیند خاصی تولید کرد اما این فرآیند باید بیخطر و آسان باشد و همینطور بهراحتی در حجم بالا تولید شود.
به گفته آنها، قطر لیپوزومهای تولید شده برای این منظور، از نیم تا یک میکرون بود. این لیپوزومها به طور اختصاصی ایجاد شدهاند تا از سلولهای بتای پانکراس که در فرآیند مرگ برنامهریزیشده سلولی هستند، تقلید کنند. این روشی است که بدن از طریق آن از تخریب سلولهای بتا ممانعت و این امکان را فراهم میکند تا تحمل ایمنیشناختی خود را بهبود ببخشد.
محققان میگویند: پس از اثبات این مطلب که لیپوزومها از ابتلا به دیابت نوع یک در موشهای آزمایشگاهی جلوگیری میکنند، گامهای بعدی شامل آزمایش آن روی سلولهای انسانی در شرایط آزمایشگاهی، شروع آزمایشهای بالینی بر داوطلبهای انسانی از نظر واکسیناسیون پیشگیرانه و درمان بیماری از طریق ترکیب واکسن با روشهای درمانی احیاکننده هستند.
محققان در نظر دارند این گامها را روی بیماران بستری در بیمارستان انجام دهند و فرآوردهی مزبور را از نظر میزان دوز و بررسیهای راهنما (guideline studies) بهینه کنند.
محققان میگویند: دیابت نوع یک، بیماری است که در آن، بدن سلولهای بتای پانکراس را به عنوان سلولهای خودی نمیشناسد و آنها را تخریب میکند. در نتیجه پانکراس، انسولین کم و کمتری تولید میکند. انسولین هورمونی است که امکان پردازش قند مصرفی را فراهم میکند.
بیماران باید چندین بار در روز انگشتان خود را برای کنترل میزان قند خونشان سوراخ کنند و به ناحیه شکم یا دیگر اعضای بدنشان انسولین تزریق کنند. این کنترل مداوم همیشه آسان نیست و بالا یا پایینبودن انسولین میتواند پیامدهای جدی داشته باشد. از جدیترین مشکلات، هیپرگلیسمی (افزایش قندخون) بلند مدت است که موجب آسیب به شبکیه شده و به نابینایی، نارسایی کلیه، تخریب رشتههای اعصاب محیطی یا زخم پای دیابتی منجر میشود.
به گفته محققان، دلایل بیماری نامشخص هستند، با این وجود هر دو عامل ژنتیکی و محیطی دخیل هستند. حدود 0.3 درصد از جمعیت جهان مبتلا به این بیماری هستند و میزان ابتلا، طی یکسال سه تا چهار درصد افزایش مییابد. بیماری مزبور اغلب در کودکان و نوجوانان ظاهر میشود و درمانناپذیر است. این روش ایمنیدرمانی راه حل محتملی برای درمان دیابت نوع یک ارائه میدهد.