کد خبر: ۷۰۰۲۲
تاریخ انتشار: ۰۸:۳۰ - ۲۸ تير ۱۳۹۴ - 2015July 19
شفاآنلاين:جامعه پزشکی>دارو و درمان-تخلفات داروخانه ها در عرضه داروهای قاچاق و غیر مجاز، چالشی است که هر از گاهی پر رنگ شده و باعث واکنش دست اندرکاران حوزه سلامت می شود.

به گزارششفاآنلاین،ادعای فروش داروهای غیرمجاز و قاچاق در برخی داروخانه ها، موضوعی است که هر از چند گاهی رسانه ای می شود و بعد از چند واکنش و عکس العمل، دوباره فراموش می شود. اما واقعیت این است که تخلف در هر صنف و شغلی وجود دارد. همانطور که برخی پزشکان زیرمیزی می گیرند، برخی کاسب ها گران فروشی می کنند و...، این امکان وجود دارد که یک یا چند داروخانه هم از سر ناآگاهی و یا حتی آگاهانه، تخلف کنند. موضوعی که دکتر رهبر مژدهی آذر رئیس انجمن داروسازان ایران، منکر آن نمی شود. اما او معتقد است که باید قبل از طرح موضوع، مشکل را ریشه یابی کرد تا علت بروز تخلف را متوجه شد.

رئیس انجمن داروسازان ایران با گلایه از اینکه رشد قارچ گونه داروخانه ها در شهرهای بزرگ مثل تهران، مشکل ساز شده است، می گوید: در شهری مثل تهران می بایست ۱۰۰۰ تا داروخانه باشد که تغییر روند صدور مجوز، باعث شده تا تعداد داروخانه ها بیشتر شود.

مژدهی آذر با انتقاد از اینکه برای تغییر آیین نامه تاسیس داروخانه، وضع اقتصادی داروخانه ها را بررسی نکرده اند، می افزاید: آمارهای کارشناسی شده نشان می دهد که هزینه های داروخانه داری به سختی جبران می شود. به خصوص اینکه داروخانه داری با سایر مشاغل فرق می کند.

رئیس انجمن داروسازان ایران همچنین از وجود داروخانه ها اجاره ای به عنوان تهدید حرفه داروسازی نام می برد و می گوید: افراد سرمایه داری هستند که داروخانه ها را در دست گرفته اند و در خفا کار می کنند. در حالی که هزینه های داروخانه داری به زحمت تامین می شود، سئوال این است که چرا یک نفر باید بیاید و داروخانه ای اجاره کند که سود دهی ندارد. پس معلوم است که کارهای دیگری انجام می دهد و ما هم قبول داریم که تخلف در برخی داروخانه ها وجود دارد.

سلیمان عباسی عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، با تاکید بر ضرورت نظارت بر نحوه توزیع دارو در داروخانه‌های کشور، می گوید: از مسایل مهم در حوزه درمان تامین دارو است که براساس آن نباید دارو را به عنوان یک داروی تجاری بنگریم بلکه باید به عنوان مکمل درمان درنظر گرفت لذا زمانی که با نگاه درمانی به این کالا نگریسته می‌شود برنامه‌ریزی‌ها و طراحی‌ها نیز متفاوت خواهد شد.

وی با انتقاد از عرضه داروی قاچاق در بازار ناصر خسرو، می افزاید: دارو نباید به صورت قاچاق در بازار عرضه شود چرا که ممکن است این کالا به دلیل عدم نگهداری مناسب، عوارضی را در پی داشته باشد و مصرف آن آسیب جبران ناپذیری در بیمار برجای می‌گذارد.

عباسی معتقد است که سازمان غذا و دارو باید داروی بیماران خاص و صعب‌العلاج را در اختیار داروخانه‌ها قرار دهد تا بیماران برای تهیه آن نیازی به خرید دارو از بازار ناصر خسرو نداشته باشند از سویی دیگر این سازمان برای عرضه داروهای کمیاب و گران قیمت به بیماران باید در هر شهرستانی داروخانه‌ای را برای فروش چنین داروهای کمیابی در نظر بگیرد.

ممکن است گاهی دارو از کانال داروخانه‌ها به بازار ناصرخسرو راه یابد

عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس بر این نکته تاکید دارد که وزارت بهداشت باید با همکاری سازمان غذا و دارو نظارت خود را بر تولید و واردات دارو افزایش دهند همچنین نظارت گسترده‌ای بر توزیع دارو در داروخانه نیز صورت گیرد زیرا در غیر این صورت ممکن است گاهی دارو از کانال داروخانه‌ها به بازار ناصرخسرو راه یابد.

وی با بیان اینکه داروهای غیرمجاز مهمترین معضلی است که سلامت جامعه را تهدید می‌کند، می گوید: متاسفانه برخی شرکت‌های سودجو داروهای غیر استاندارد را تولید کرده و به عنوان مکمل‌های بدنسازی در بازار ناصرخسرو به فروش می‌رسانند.

دکتر سعدالله پرویزی رئیس اداره مواد و داروهای تحت کنترل سازمان غذا دارو با بیان اینکه عرضه دارو در داروخانه ها بدون نسخه و با نسخه انجام می شود، می گوید: در حالت اول و در خصوص داروهای OTC داروخانه ها می توانند بدون دریافت نسخه ولی با حضور مسئول فنی، داروی مورد تقاضا را ارائه نماید فهرست این داروها نیز مشخص بوده و از قبل توسط وزارت بهداشت به دانشگاه ها ابلاغ شده است.

وی ادامه می دهد: حالت دیگر در مورد داروهایی است که حتما باید با نسخه پزشک ارائه شود و داروخانه ها موظفند آنها را پس از رویت نسخه بیمار، تحویل دهند.

پرویزی با اشاره به آئین نامه تاسیس اداره داروخانه ها، می گوید: تحویل داروی بدون نسخه تخلف محسوب می شود و درصورت دریافت گزارشی مغایر با آنچه بیان شده موضوع در کمیسیون ماده ۲۰ دانشگاه ها مطرح شده و بازرسان در چند نوبت و بصورت سرزده داروخانه را تحت نظر قرار می دهند و درصورت اثبات تخلف، داروخانه متناسب با جرم واقع شده مشمول مجازات می شود.

وی به برخی مصداق های تخلف در داروخانه ها نیز اشاره می کند و می افزاید: اگر تخلف صورت گرفته مربوط به گران فروشی باشد پرونده به تعزیرات ارسال می شود؛ اگر بحث عرضه کالای قاچاق و تقلبی به میان آید به دادگاه انقلاب و اگر هم تخلف از جانب مسئول فنی رخ داده باشد به فراخور تخلف صورت پذیرفته و برای مدتی معین تعلیق خواهد شد.

آنچه مسلم است، تخلف در معدود داروخانه های کشور به خصوص آن دسته از داروخانه هایی که اجاره داده می شوند، وجود دارد که وزارت بهداشت می بایست در این حوزه نظارت جدی تر و قوی تری داشته باشد تا مسیرهای فروش داروهای قاچاق، تقلبی و...، مسدود شود. زیرا، داروخانه به عنوان تنها مرکز قابل اطمینان دارو در کشور شناخته می شود که اگر این اعتماد از بین برود، سلامت مردم تهدید جدی می شود.



مهر



نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: