این در حالی است که محدودیتهایی که تاکنون برای جلوگیری از استفاده شهروندان از تکنولوژیهای ارتباطی و رسانهای جدید وضع شده، نتایج مورد نظر دستگاههای مسئول را نتوانسته تامین کند.
در همین راستا رئیسجمهور کشورمان چندین بار از جمعآوری ماهوارهها انتقاد کرده است. دکتر روحانی سال گذشته و در سفر به نیویورک، در پاسخ به این پرسش که آیا در ایران ماهواره ممنوع است؟ گفته بود: در ایران همه به راحتی به شبکههای ماهواره دسترسی دارند و حتی روی پشتبامهای هر روستایی آنتن ماهواره میبینید.
همچنین وی در مناظرات انتخاباتی ریاست جمهوری با استناد به تحقیقات صورتگرفته کارشناسان تصریح کرده بود که جمعآوری دیشهای ماهواره هیچ نتیجهای نداشته است و «بنابراین ورود به حریم خصوصی ممنوع است.»
وی همچنین تاکید کرده بود: مساله مهمتر مساله حریم خصوصی است. حریم خصوصی بسیار مهم است. من تعجب میکنم. نیروی انتظامی شنیدم در یک رسانهای گفته بود که با راپل میتوانیم روی پشت بام برویم، چون خصوصی نیست و مجموعه ۱۰ آپارتمان است. من واقعا دچار حیرت شدم زیرا اگر پشت بام فضای مشاع است، برای صاحبان آپارتمان است، نه بین آنها.
روحانی درآخرین اظهار نظر خود در خصوص ماهوارهها نیز گفته بود: در پشت بامها و بالکنها با ماهواره مبارزه کردیم اما تاثیری نداشت؛ نه ایمان مردم پر زد و نه هویت مردم از دست رفت.
آیتالله هاشمی رفسنجانی نیز در همین زمینه گفته بود: بستن دریچههای اطلاعات و ارتباطات نتیجهای معکوس میدهد و عقل سلیم به فکر فیلترینگ نیست.
مدتی قبل نیز وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تأکید بر ضرورت باز شدن فضا، به دورانی اشاره کرد که با دستگاه ویدیو و فکس هم مشکل داشتیم.
جنتی با اشاره به لزوم باز شدن فضا در حوزه فرهنگ و سایر حوزهها گفت: در شبکههای اجتماعی و فضای مجازی هنوز نمیدانیم که وایبر و واتس آپ را باید فیلتر کنیم یا نه؟ زمانی با ویدیو هم مشکل داشتیم که حل شد. حتی زمانی سر فکس هم حرف داشتیم.
او در ادامه اظهار کرد: وقتی استاندار خراسان بودم آقای غرضی وزیر ارتباطات بودند. در آن زمان یکسری دستگاه فکس فرستاده بودند برای وزیران و استاندارها و نامه محرمانه هم همراهش بود که این فکس فقط در اتاق شما باشد و کس دیگری به آن دسترسی نداشته باشد. ظاهرا ما باید اول با هر پدیده نو مقابله کنیم و آب که از سر گذشت، آن را بپذیریم. همیشه میخواهیم 20 سال با دنیا فاصله داشته باشیم؛ لااقل همراه دنیا حرکت کنیم.
جنتی همچنین گفت: ما الآن چقدر از شبکههای ماهوارهیی استفاده میکنیم؟ شیعیان در نقاط مختلف دنیا هر کدام یک ماهواره اجاره کردهاند و همه حرفهایشان را میزنند. زمانی ما نمیتوانستیم حتی یک کتاب را به عربستان بفرستیم. الآن میتوانیم از طریق ماهواره و اینترنت حرفهایمان را منتقل کنیم. اما به جای استفاده از امکانات آنها را محدود میکنیم تا دیگران هم از آنها استفاده نکنند.
او افزود: در حال حاضر آمریکاییها مشغول نصب 14 ماهواره در ارتفاع پایینتر از 1000 کیلومتر هستند. بعد از آن شما راحت میتوانید با موبایلهایتان شبکههای ماهوارهیی را در کوچه و خیابان ببینید. ما به جای اینکه فکر کنیم چگونه بهترین استفاده را از این امکانات ببریم فکر میکنیم چطور رویش پارازیت بیندازیم که دیگران هم نتوانند از آنها استفاده کنند. باید این ذهنیت اصلاح شود وگرنه با این فکرها فرهنگ رشد نمیکند.