شفا آنلاین :سرپرست وزارت بهداشت با بیان این که «در حال حاضر وضعیت داروهای بیماران خاص و صعبالعلاج نابسامان است» از صدور و ارایه کارت هوشمند دارو برای بیماران خاص و صعبالعلاج از ابتدای سال آینده خبر داد.
طریقتمنفرد خبر داد:
زمان صدور کارت هوشمند دارو برای بیماران خاص
شفا آنلاین :سرپرست وزارت بهداشت با بیان این که «در حال حاضر وضعیت داروهای بیماران خاص و صعبالعلاج نابسامان است» از صدور و ارایه کارت هوشمند دارو برای بیماران خاص و صعبالعلاج از ابتدای سال آینده خبر داد.
به گزارش شفا آنلاین ، دکتر محمدحسن طریقتمنفرد با بیان این که بیش از 98 درصد داروهای مورد نیاز کشور توسط تولیدکنندگان داخلی تامین میشود، عنوان کرد: مابقی داروهای مورد نیاز ما وارداتی و گرانقیمت هستند که کمتر از 100 هزار نفر مصرف کننده دارند.
وی ادامه داد: 49 هزار و 200 بیمار خاص و کمتر از 50 هزار نفر بیمار صعبالعلاج در کشور داریم.
سرپرست وزارت بهداشت با بیان این که وضعیت داروهای بیماران خاص و صعبالعلاج نابسامان است، گفت: گاهی اوقات پیش میآید که برخی داروها هنوز کلینیکال ترایال خود را در کشور تولید کننده طی نکرده و به بازار آنها وارد نشده است اما با قیمتهای گران وارد کشور ما میشوند. از سوی دیگر برخی داروها از دولت یارانه میگیرند و در ویترین داروخانهها قرار میگیرند. لازم است این وضعیت ساماندهی شود.
طریقتمنفرد که در یک برنامه زنده تلویزینی حضور یافته بود، درباره برنامه پزشک خانواده نیز به ایراد سخن پرداخت و گفت: برنامه پزشک خانواده مهمترین برنامه بهداشتی و درمانی در سراسر دنیاست.
وی ادامه داد: در چند دهه گذشته پیشرفت علم و تکنولوژی هزینه بهداشت و درمان را به قدری افزایش داد که حتی اکنون ثروتمندترین کشورهای دنیا نیز توانایی تامین هزینههای درمان را ندارند. بنابراین بر استفاده بهینه از منابع تمرکز کردهاند. در واقع میتوان گفت برنامه پزشک خانواده باعث نجات سیستمهای بهداشتی و درمانی شده است.
طریقت منفرد با بیان این که چند دهه گذشته شهرهای بزرگ ما را نیز پزشکان هندی و پاکستانی اداره میکردند، اظهار کرد: امروز با حمایت حاکمیت، بالغ بر 120 هزار پزشک داریم که 75 هزار تن از آنها پزشکان عمومی هستند. همچنین امکانات و مراکز بهداشتی و درمانی در نقاط غیربرخوردار کشور به منظور دسترسی عادلانه به سلامت تاسیس شده و هر ساله نیز اعتباراتی برای رشد این بخش تخصیص مییابد.
سرپرست وزارت بهداشت تاکید کرد: در حال حاضر با توجه به امکانات در حیطهی علم و تکنولوژی دوش به دوش کشورهای پیشرفته در حال حرکت هستیم، اما هنوز مردم آنگونه که باید شهد ارایه این خدمات را نچشیدهاند. بنابراین لازم است این بخش به صورت جدی ساماندهی شود.
وی با بیان اینکه اجرای برنامه پزشک خانواده از سال 1374 تکلیف شده است، گفت: توصیه رییسجمهور در دولت نهم به وزرای رفاه و بهداشت نیز این بود که اجرای برنامه پزشک خانواده را در اولویت اول خود قرار دهد. البته باید گفت که اجرای چنین برنامهای با توجه به شرایط موجود با مشکلاتی همراه است که باید با کمک مردم این موانع و مشکلات را هرچه زودتر برطرف کنیم.
طریقت منفرد با اشاره به این که بر اساس اولویتهای پزشکی در دنیا پیشگیری همواره مقدم بر درمان است، عنوان کرد: طب عمومی هم بر تخصص و فوق تخصص مقدم است. در واقع میتوان گفت طب عمومی بدنه طب است و هرچه بیشتر تقویت شود بازدهی بهتری خواهد داشت.
سرپرست وزارت بهداشت اضافه کرد: متاسفانه میزان زیادی به مقوله طب عمومی در کشور بیتوجهی کردهایم و امروز به دلیل تخصص گرایی بیرویه، جایگاه اقتصادی و اجتماعی طب عمومی به شدت تضعیف شده است.
تقویت طب عمومی در لباس پزشک خانواده نخستین گام اصلاح ساختار نظام سلامت کشور
وی ضمن تاکید بر اینکه اولین گامی که بایستی در اصلاح ساختار نظام سلامت کشور برداشته شود تقویت طب عمومی در لباس پزشک خانواده است، گفت: برای اجرای این طرح 35 هزار پزشک عمومی میتواند کفایت کند.
طریقت منفرد با بیان این که برنامه پزشک خانواده ویژگیهای بسیاری دارد، اظهار کرد: از مهمترین این ویژگیها میتوان به بیمار محوری اشاره کرد. در این جا بیمار در صدر اهداف قرار میگیرد. در واقع در این برنامه هر بیماری یک کارت بیمه درمانی معتبر دارد و به پزشک خانواده مورد وثوق خودش مراجعه میکند. پزشک نیز فقر و غنای بیمار تفاوتی برایش ندارد.
وی ادامه داد: مسالهی بعدی این است که پزشک بایستی برای حفظ بیمارش به کسب رضایت و رعایت کرامت وی اقدام کند. متاسفانه ما در این خصوص نیز دچار کمبودهایی هستیم.
سرپرست وزارت بهداشت در ادامه ضمن تاکید بر این که مدیریت بهداشت و درمان در کشورهای موفق برعهده پزشک خانواده است، اظهار کرد: در واقع سرانه بیمار به دست پزشک خانواده تامین میشود. پزشک باید بتواند در مورد بیمارش برنامهریزی کند و هزینههای اضافی برای وی نتراشد.
نباید کمبود اعتباری در برنامه پزشک خانواده داشته باشیم
طریقت منفرد در پاسخ به این که آیا پرداختی به پزشکان در این طرح افزایش خواهد یافت، گفت: اولویت اصلی در برنامه پزشک خانواده، مراقبت اولیه و طب عمومی است. به همین خاطر اصولا نباید کمبود اعتباری در این حیطه داشته باشیم اما این که در حال حاضر گفته میشود اجرای برنامه پزشک خانواده با محدودیتهای بودجهای روبهروست به چند عامل بازمیگردد که از جمله آنها میتوان به ترویج فرهنگ تخصصگرایی در کشور اشاره کرد چرا که هنوز این بستر فرهنگی برای اجرای برنامه پزشک خانواده مهیا نشده است.
وی تاکید کرد: حداقل در آینده نباید در پزشک خانواده کمبود اعتبار داشته باشیم.
سرپرست وزارت بهداشت درخصوص اصلاحات نسخه 02 برنامه پزشک خانواده اظهار کرد: در حال حاضر سهم دارو در سرانه درمان کشور بالای 30 درصد است و در پاراکلینیک حتی از این آمار هم بالاتر است. در حال حاضر بسیاری از پزشکان حتی قبل از معاینه بالینی، فهرستی از آزمایشات را برای بیمار خود مینویسند. بایستی برای هدایت بهتر پزشکان، سهم و هزینههای پاراکلینیک را کنترل کنیم و مدیریت آن را به دست پزشکان خانواده بسپاریم.
طریقت منفرد اضافه کرد: امکان مدیریت سطح اول توسط پزشک خانواده و نظارت وی بر سطوح دیگر درمان، نخستین اقدام جدی است که باید برای اصلاح این طرح انجام داد.