شفا آنلاين:تغذیه>سلامت غذایی-دانشگاه علوم پزشکی تهران به مناسبت هفته سلامت (از یکم تا هفتم اردیبهشت ماه) و با توجه به اهمیت موضوع ایمنی غذا از مرحله تولید تا مصرف، راهکارهایی برای انتخاب و طبخ صحیح مواد غذایی ارائه کرده است.
به گزارش شفا آنلاين،از دانشگاه علوم پزشکی تهران، محققان این دانشگاه نحوه انتخاب،نگهداری و طبخ موادی همچون گوشت، نان ، غلات ، سبزیجات، لبنیات و روغن ارائه کرده اند که به شرح زیر است:
**گروه نان و غلات
در زمان خرید نان و غلات سعی کنید، غلات کامل (سبوس و جوانه) خریداری کنید. تا جایی که امکان دارد از نان هایی استفاده کنید که از آرد سبوس دار تهیه شده اند.
سبوس (پوست رویی غلات) منبع مهمی از ویتامین ها محسوب می شود. در تهیه نان سفید، سبوس غلات را جدا کرده و دور می اندازند، اما در تهیه آرد سبوس دار، غلات همراه سبوس آسیاب می شوند. پس سعی کنید به جهت مفید بودن، سبوس نان سنگک و نان جو را که از بهترین نان های سبوس دار هستند بخرید.
**میوه و سبزی و صیفی جات
میوه و سبزیجات را در رنگ های مختلف انتخاب کنید تا مواد غذایی مختلف را با مصرف آنها به بدن خود برسانید.
سبزیجات برگ سبز تیره، مواد معدنی و ویتامین بیشتر دارند. در هنگام خرید توجه کنید که برگ ها شفاف، شکننده، تازه و عاری از سوراخ و حشرات باشند.
پس از خرید سبزیجات، هر چه زودتر آنها را مصرف کنید، سبزیجات پژمرده ارزش غذایی خود را از دست می دهند.
**لبنیات
شیر، ماست، پنیر کم چرب یا بدون چربی را به جای محصولات پرچرب خریداری کنید. لبنیات پاستوریزه خریداری کنید.
**گوشت
گوشت باکیفیت و سالم، دارای رنگ قرمز با درخشندگی و کشش خاص است و بوی مشمئزکننده ای نمی دهد، لذا سعی کنید گوشت های کم چرب، مانند راسته خریداری کنید. همچنین پوست مرغ را حتماً جدا کنید.
** روغن ها
روغنی را انتخاب کنید که نقطه دود بالایی دارد، یعنی با دادن حرارت دیرتر دود کند. وقتی روغن به نقطه دود می رسد ترکیب آن شروع به تغییر می کند و کفی روی آن تشکیل می شود که حاوی ماده ای سرطان زا است.
روغن زیتون و کلزا را جایگزین روغن های نباتی جامد کنید، البته این روغن ها نباید تحت حرارت بیش از 130 درجه قرار گیرند.
همچنین به درجه طبخ روی بطری روغن ها توجه کنید.
**روش های پخت
پخت به دو روش مرطوب و خشک انجام شود که در روش مرطوب مانند بخارپز و جوشانیدن و در روش خشک مثل سرخ کردن، پختن و کبابی کردن پخت مواد غذایی صورت می گیرد.
روش هایی برای پخت و آماده سازی غذاها استفاده کنید که سبب حفظ ارزش غذایی شود.
برنج را به صورت کته مصرف کنید، پخت برنج به روش آبکش، سبب از دست رفتن ویتامین های موجود در برنج می شود.
ویتامین C حساس ترین ویتامین در برابر حرارت است و زمانی که مواد غذایی حاوی این ویتامین، در آب پخته شود از بین می رود.
سبزیجات را خیلی ریز خرد نکنید، چون باعث از دست رفتن بیشتر مواد مغذی موجود در آن ها می شود.
مواد غذایی حاوی ویتامین A زمانی که در آب پخته می شوند، ویتامین خود را از دست نمی دهند ولی با سرخ کردن یا کبابی کردن این ویتامین از بین می رود.
از اضافه نمودن جوش شیرین در زمان پخت به سبزیجات، برای حفظ رنگ خودداری کنید، زیرا سبب تخریب ویتامین B آن می شود.
در هنگام پخت سبزیجات، ابتدا آب را بجوشانید و سپس سبزی را اضافه کنید در غیر این صورت مواد مغذی بیشتری از دست می رود.
از پختن طولانی مدت سبزیجات به منظور حفظ ویتامین C موجود در آن اجتناب کنید.
سعی کنید برای حفظ ویتامین موجود در سبزیجات آن ها را بخارپز کنید.
سبزیجات خردشده را برای مدت طولانی در آب خیس نکنید زیرا ویتامین های محلول در آب موجود در سبزی مثل ویتامین ب و ث در آب حل می شود.
سالاد را بافاصله کمی قبل از سرو غذا آماده کنید زیرا ویتامین های موجود در آن در معرض هوا تخریب می شوند.
گوشت، مرغ و ماهی را، باید کامل بپزید به نحوی که داخل آن ها خام نباشد و باکتری های موجود در آن از بین برود.
ترکیبات سرطان زا در هنگام سرخ کردن، دودی کردن و کبابی کردن گوشت تولید می شوند، پس بهترین روش برای پخت گوشت ها، بخارپز کردن، آب پز کردن و پختن است.
برای پخت وپز از روغن مایع و برای سرخ کردن از روغن مایع مخصوص سرخ کردنی استفاده کنید.هرگز روغن را با شعله بالا حرارت ندهید.
روغنی که پس از مصرف، تغییر رنگ و غلظت داده و بوی نامطبوع می دهد، غیرقابل مصرف است.
مواد مغذی مثل بروکلی، هویج، گل کلم، سبزیجات را به سس ماکارونی، سوپ ها، سس ها و سالادها می توانید اضافه کنید.جوانه گندم و ماش به سالاد خود بیفزایید.