آنها دیروز حرف های زیادی
زدند، از ممنوعیت و ممنوع نبودن خمیر مرغ گرفته تا میزان استفاده از سموم
کشاورزی و حتی ماجرای واردات گاومیش های هندی به ایران.
به گزارش شفا آنلاين،رسول دیناروند، معاون وزیر بهداشت و رئیس سازمان غذا و دارو اولین کسی بود
که درباره برنامه های این سازمان صحبت کرد، او که از رهگیری و برچسبگذاری
برنجهای داخلی برای کنترل بهتر آنها از امسال، خبر داد، به وضعیت برنج های
وارداتی هم اشاره کرد.« ما توانستیم تمام برنج های وارداتی را شناسنامه دار کرده و منابع ورود را مشخص کنیم تا فقط
از این منابع نیز واردات برنج صورت گیرد در غیر این صورت برنج وارد شده
امکان ترخیص از گمرک را ندارند.»
او ادامه داد:« در سال ٩٣ بیش از یک
میلیون تن برنج وارداتی داشتیم که از نظر آلایندهها ٢٠ درصد نسبت به سال
٩٢ بهتر بود. اگر برنجی از مبادی غیر قانونی وارد شده و حاوی مواد آلاینده
باشد، برند آن محصول حذف و سوخته میشود.»
رئیس سازمان غذا و دارو به میزان آلایندهها در فرآوردههای غذایی هم اشاره
کرد.« بر اساس آنالیزی که بر روی هفت محصول پر مصرف انجام شد به صورت
میانگین هشت درصد این فرآورده ها آلاینده بیش از حد مجاز داشتند. البته در
گذشته مطالعاتی انجام شده بود که وجود آلاینده های بیش از حد مجاز در برخی
فرآورده ها را 30 درصد گزارش کرده بود.»
دیناروند با تاکید بر لزوم ایجاد سازوکاری مناسب در خصوص جلوگیری از ورود
آلایندهها به محصولات غذایی، از دادن محوریت مدیریت مصرف سموم به خانه های
بهداشت خبر داد.« در این راستا طرح پایلوتی در یکی از شهرهای استان قزوین
انجام شده تا محوریت این کار را به خانه های بهداشت محول کنیم تا بر میزان و
زمان استفاده سم نظارت کنند. البته باید این موضوع بررسی شود تا ببینیم
آیا صلاح است که وزارت بهداشت به این موضوع ورود کند یا خیر.»
او حرف های دیگری هم درباره کنترل مصرف روغن، شکر و نمک در فرآورده های
غذایی، زد.
« کاهش میزان نمک، شکر، چربی و حذف اسید چرب ترانس در مواد غذایی
را در سال ٩٤ نیز به طور جدی دنبال میکنیم، البته این کار را در سال ٩٣
هم انجام دادیم. قرار هم است فرآورده های غذایی برچسب دار شوند، این ضابطه
امسال اجرایی میشود تا به مردم در انتخاب موادغذایی کمک کند. همچنین علامت
راهنمای تغذیه را اجباری کردیم تا مردم موادی را که نمک، شکر یا چربی
کمتری دارند انتخاب کنند، چرا که دریافتی جامعه ما در این مواد زیاد است.»
* اختلاف نظر دو سازمان درباره خمیر مرغ
در ادامه این نشست، خبرنگاران فرصت را غنیمت شمردند و با توجه به حضور رئیس
سازمان دامپزشکی در این نشست، از دیناروند درباره مجوز استفاده از خمیرمرغ
در سوسیس و کالباس پرسیدند. او در توضیح این موضوع گفت:« هیچ
تولیدکنندهای اجازه استفاده از خمیر مرغ برای تولید سوسیس و کالباس
ندارد، اما هنوز از خمیر مرغ در تولید سوسیس و کالباس استفاده میشود.» او
ادامه داد:« ما در این زمینه دستگاههایی را مقصر معرفی نکردیم البته
جلساتی با وزارت جهاد کشاورزی داشتیم و معتقدیم که نباید از این محصول در
سوسیس و کالباس استفاده شود. اکنون مجوزی برای استفاده از خمیر مرغ وجود
ندارد اما در عین حال نمیتوانیم بگوییم که سوسیس و کالباس موجود در بازار
خمیر مرغ ندارند چرا که تولیدکنندگان مختلف و امکان تخلف نیز زیاد است.»
با این حال اما رئیس سازمان دامپزشکی حرف های دیگری داشت. مهدی خلج گفت:
«باور ما بر این است که اقدامات ما قانونی و علمی است و در آن دسته از
کارخانجات که خمیر مرغ را تحت نظارت سازمان دامپزشکی داشتند، معیارهای
میکروبی، شیمیایی و حتی عمر ماندگاری آن فراتر از اتحادیه اروپا است. در
این زمینه ما مسئول ارایه پروانه برای تولید بودیم و از آنجا که وزارت
بهداشت دغدغه داشت، جلساتی میان دو دستگاه برقرار شد. در این زمینه چندان
زمان نمیبرد که سازمان دامپزشکی و غذا و دارو استاندارد به تفاهم برسند.»
این نشست اما با توضیحات رئیس سازمان غذا و دارو ادامه داشت، او در ادامه
در پاسخ به پرسشی درباره وضعیت عرضه شیر فله، توضیح داد:« وزارت بهداشت
مخالف این موضوع است و سازمان دامپزشکی باید با عرضه آن مقابله کند.اما
نکته اینجاست که چون این محصول خام عرضه میشود نیازی به گرفتن مجوز از
سازمان غذا و دارو ندارد.» دیناروند این را هم اضافه کرد که:« نمیتوانیم
شیرهای فله را جمعآوری کنیم بلکه تنها میتوانیم بگوییم که خود مصرفکننده
باید نسبت به سلامت خود حساس باشد و در این زمینه به حرفهای وزارت بهداشت
اعتماد کند.»
مرگ سالانه ٢ میلیون نفر در دنیا به دلیل آلودگی غذا
علی اکبر سیاری، معاون بهداشتی وزیر بهداشت هم در این نشست خبری صحبت هایی
کرد. او گفت:« ٢٠٠ بیماری به دلیل آلودگی مواد غذایی ایجاد میشود، از
اسهال گرفته تا مننژیت و سرطان و ...همچنین سالانه دو میلیون نفر در دنیا
به علت آلودگی غذایی جان خود را از دست می دهند. همین مساله اهمیت توجه به
حوزه غذا را میرساند و به همین دلیل شعار امسال "روز جهانی بهداشت با
محوریت ایمنی غذا" انتخاب شده است.»
او نمک، شکر و هروئین را سه سم سفید عنوان کرد.« متاسفانه سالانه ٥٠٠ تن
تریاک تولید میشود که ٤٥٠ تن آن در ایران به مصرف میرسد که این خطر بزرگی
است. همچنین ایرانیان روزانه ١٠ تا ١٢ گرم نمک مصرف میکنند این در حالی
است که نهایت میزان مصرف نمک باید روزانه پنج گرم باشد.»
سیاری در ادامه صحبتهایش با تاکید بر لزوم اقدام ویژه در زمینه سلامت
سبزیها و میوهجات افزود: « در روزهای عید تیمهای نظارتی وزارت بهداشت
٩٠٠٠ مورد بازرسی انجام دادند که ٢٠٠٠ مورد از آنها منجر به دادگاهی شد که
از این میان حدود ٢٠٠ تا ٣٠٠ مورد مغازه نیز بسته شد. سایر موارد هم در دست
بررسی است.» معاون بهداشتی وزیر بهداشت از تشدید نظارت ها خبر داد.« امسال
در راستای تحقق شعار ایمنی غذا از مزرعه تا سفره، نظارتهایمان را بسیار
تشدید می کنیم. به طوری که ابتدا ابزار لازم را در این زمینه فراهم
میکنیم. بازرسان فعال و خودروهای لازم برای آنها فراهم خواهد شد. همچنین
سامانه ١٤٩٠ در این راستا فعال است. مردم خود نیز باید در این طرح مشارکت
کنند. در صورت تماس با سامانه ١٤٩٠ طی ٤٨ ساعت، پاسخ مردم داده میشود.»
*رستوران ها سیب سلامت می گیرند
معاون بهداشتی وزیر بهداشت با اشاره به ستاره دار شدن رستوران ها گفت:«
امسال رستورانهای عرضه غذایی اولویت اول ما است و تاکنون ٤٥٠٠ مورد از این
رستورانها را مورد بررسی قرار دادهایم. سیب سلامت به رستورانها داده می
شود، به طوری که بهترین رستوران ها سه سیب خواهند داشت، ضعیفترها ٢ و
خیلی ضعیفترها یک سیب. آنهایی هم که وضعیت خوبی ندارند، نشانی دریافت
نمیکنند.»
سیاری در ادامه صحبتهایش به سه تفاهمنامه با وزارت آموزش و پرورش اشاره
کرد.« در زمینه سالمسازی بوفه مدارس، افزایش تحرک و کنترل اضافه وزن و
چاقی و همچنین بهداشت دهان و دندان با وزارتخانه آموزش و پرورش تفاهم
کردهایم چراکه فرهنگسازیها باید از سنین پایین آغاز شود تا بتواند نتیجه
لازم را داشته باشد.»
معاون بهداشتی وزیر بهداشت با تاکید چندباره بر لزوم کنترل و مبارزه با
دخانیات گفت: «سال گذشته در این زمینه اقدامات زیادی انجام دادیم اما
متاسفانه مثلث تزویر، دروغ و قدرت بر مثلث سلامت، وزارت بهداشت و رسانه
پیروز شد. از شما رسانهها خواستیم که در این مسیر همراه با حوزه سلامت
باشید؛ اما نهایتا اقدامات انجام شده به نتیجه نرسید و حاصل ٦٥ هزار مرگ در
سال ٩٤ و ١٠ میلیارد تومان دود خواهد بود. باید در این مسیر همت کنیم.
نسبت به مساله دخانیات بیتفاوت نباشید دست به دست هم دهیم تا موضوع را به
نتیجه برسانیم.»
توضیح سازمان دامپزشکی درباره واردات گوشت گاومیش هندی
رئیس سازمان دامپزشکی نفر دیگری بود که در این نشست خبری، با پرسش
خبرنگاران مواجه شد، او در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره ماجرای واردات
گوشت گاومیش هندی توضیحاتی داد. « گوشت بوفالو یا گاومیش کیفیتی به مراتب
بالاتر از گوشت گاو و گوسفند دارد و در کشور خودمان نیز تولید و مصرف
میشود. البته میزان واردات گوشت ارتباطی به سازمان دامپزشکی ندارد و
ارزیابی خطرات گوشتهای وارداتی توسط سازمان دامپزشکی انجام میشود.»
او ادامه داد:« مباحثی که مطرح شده مربوط به سال گذشته بوده و البته میزان
واردات گوشت گاومیش هندی در سال ۹۳ بسیار اندک و مربوط به مجوزهای بهداشتی
بود که در سال ۹۲ صادر شده بود. همچنین هند از نظر وضعیت جنون گاوی براساس
اطلاعات سازمان جهانی بهداشت دام جزو کشورهای با خطر قابل اغماض قرار دارد.
سلامت گوشت گاومیش در هند در حد کشورهای پیشرفته نظیر استرالیا و ...
است.»
به گفته خلج، انگل سارکوسیست در گوشت گاومیش داخل کشور نیز وجود دارد و در
هندوستان به دلیل شرایط آب و هوایی، چرخه پرورش به گونهای است که برای سیر
تکامل انگل شرایط مهیاتر است. اما با نظارتهای خوب این مشکل حل میشود.
او با اشاره به واردات گوشت از کشورهایی نظیر برزیل و .. تاکید کرد:« تجار
میتوانند هر کشوری را برای واردات پیشنهاد دهند و سازمان دامپزشکی
ارزیابیهای لازم را انجام داده و سپس اجازه ورود را صادر میکند. در مورد
کشور هندوستان، مجوز کم و محدودی داده شد. مکاتباتی را با دامپزشکی آنجا
انجام دادهایم و در صورتی که بتوانند الزامات سختگیرانه کشور ما را رعایت
کنند، اجازه واردات را می دهیم.»
خلج افزود:« گوشت گاومیش در فرآورده های گوشتی مانند سوسیس و کالباس مصرف
می شود. به محض ورود فرآوردههای گوشتی به بنادر، رونوشتی نیز به
سازمانهای غذا و دارو و استاندارد داده میشود که نظارتهای لازم را انجام
دهند. در عین حال ما بر اساس مستندات آن دستهای که تخلف کرده بودند را
علاوه بر برخورد قانونی در لیست سیاه سازمان قرار دادیم و از این پس مجوز
بهداشتی واردات نخواهند گرفت؛ چراکه سازمان دامپزشکی امین مردم است و در
کار خود جدی است.»
شهروند