شفاآنلاین-آلودگی مواد غذایی در ایران در چندسال گذشته بارها جنجالی شده است. از آلودگی برنج های پاکستانی و هندی گرفته تا سوسیس و کالباس ، سبزیجات و سیفی جات جنوب تهران، شیر و لبنیات پالم دار، مرغ سرب دار و ... همه و همه برای افکار عمومی این سوال را ایجاد کرده که آیا در طی چند سال اخیر خوراک سالمی را به عنوان غذا مصرف کرده اند یا خیر؟
به گزارش شفا آنلاین،آلودگی مواد غذایی در ایران در چندسال گذشته بارها جنجالی شده است. از آلودگی برنج های پاکستانی و هندی
گرفته تا سوسیس و کالباس ، سبزیجات و سیفی جات جنوب تهران، شیر و لبنیات
پالم دار، مرغ سرب دار و ... همه و همه برای افکار عمومی این سوال را ایجاد
کرده که آیا در طی چند سال اخیر خوراک سالمی را به عنوان غذا مصرف کرده
اند یا خیر؟
وزیر بهداشت: شیر پر چرب نخورید، روغن پالم دارد
مرداد
ماه امسال بود که حسن قاضیزاده هاشمی، وزیر بهداشت، وجود روغن پالم در
شیر را تائید کرد و گفت: متاسفانه این موضوع صحت دارد و در جلسه با وزیر
جهاد کشاورزی این مسئله به ایشان نیز اطلاع داده شد و وزیر جهاد کشاورزی
دستور داد تا استفاده از روغن پالم به 30 درصد کاهش پیدا کند!
وزیر
بهداشت تاکید کرد: بسیاری از چربیهایش به خاطر روغن پالم است نه بخاطر
چربی طبیعی شیر و مردم بدانند که هزینه را برای چه شیری پرداخت میکنند.
وی
به مردم توصیه کرد تا به جای استفاده از شیر پرچرب از شیر کمچرب استفاده
کرده و گفت: باید این تخلف در صنایع لبنی به صورت تدریجی اصلاح شود چرا که
نمیتوان صنایع لبنیات را به یکباره تعطیل کرد.
هاشمی در واکنش به
اینکه بخش عمده شیرهای موجود در بازار را شیرخشک تشکیل میدهد، گفت:
نمیگویم شیر خشک خوب است اما روغن پالم به مراتب بدتر از آن است.
ماهی های شمال سرطان زاست
يکي
دو سالي ميشود که شايعه آلوده بودن ماهيهاي درياي خزر به گوش ميرسد.
شايعهاي که با مرگ تعداد زيادي از ماهيهاي کفال در سال گذشته داغتر شد و
مدتي هم بازار ماهيفروشها را کساد کرد.
این در حالی است که
سرانه مصرف آبزيان در ایران بسیار پايين است و وقتي شايعاتي هم مبني بر
آلوده و مضر بودن اين منابع غذايي مفيد پخش ميشود، اين سرانه مصرف
پايينتر هم ميآيد. همچنین کمبود ویتامین های موجود در ماهی و غذاهای
دریایی مشکلات جدی برای بدن انسان ایجاد می کند.
طی سال های گذشته،
آلودگيهاي مربوط به هيدروکربنهاي نفتي، فلزات سنگين، فاضلابهاي صنعتي و
حتي خانگي (در برخي مناطق مسکوني نزديک به درياي خزر) و سموم دفع آفات
نباتي و حيواني از جمله آلودگيهاي احتمالي هستند كه می شد آنها را به
آبزیان نسبت داد.
به این ترتیب حالا می توان گفت که شیلات و صیادی
هم در کنار بخش کشاورزی این منطقه با بحرانی تازه روبهروست که ناشی از
سموم کشاورزی استفاده شده در زمینهای این منطقه بوده است. به گفته محلی ها
و صیادان محلی، محل کار صیادان شمال، یا همان خزر، حالا گردابی مخرب از
عناصر شیمیایی خطرناک و سرطانزاست که روزبهروز به حجم آلودگی آن هم
اضافهتر میشود.
با این حال اما هنوز هم آلودگی آب خزر توسط مسئولین امر تکذیب می شود و آخر مشخص نشد که آیا بالاخره ماهیان خزر آلوده بودند یا خیر؟
این برنج را نخرید؛ آلوده به فلزات سنگین است
سال گذشته بود که محمد هاشمی، سخنگوی سازمان غذا و دارو از غیر قابل مصرف بودن برنج اسب طلایی و جمع آوری آن از سطح عرضه خبر داد.
محمد
هاشمی با اعلام جمع آوری برنج اسب طلایی گفت: آزمایشگاههای مرجع سازمان
غذا و دارو با توجه به نمونه برداری و پایش سطح عرضه در راستای برنامه
ارتقای ایمنی و سلامت برنج، محصول برنجی با عنوان اسب طلایی را به دلیل
آلودگی به فلزات سنگین غیر قابل مصرف اعلام کرد.
همچنین جمیل
علیزاده، رییس انجمن برنجکاران با اشاره به اینکه سرانه مصرف سالیانه برنج
هر ایرانی 36 کیلوگرم است، گفت: در حال حاضر یک میلیون 400 هزار تن برنج
مازاد بر نیاز وارد کشور می شود که با تلنبار شدن در انبارهای غیر فنی،
آلوده به سموم مختلف و فلاتوکسین شده و تبدیل به برنج آلوده و مسموم
میشوند.
علیزاده مبدا واردات برنج را عمدتا از هند و سپس پاکستان و
تا حدی تایلند و ویتنام عنوان کرد و افزود: معلوم نیست برای مازاد برنج چه
اتفاقی می افتد زیرا نهایتا تا یکسال می تواند در انبار ها نگهداری شود در
حالی که انبارهای کشور فنی نیستند و توان نگهداری طولانی مدت برنج را
ندارند.
وی گفت: نگهداری بیش از اندازه برنج در انبار نتیجه ای جز
آلوده شدن برنج را ندارد ضمن اینکه یکی از دلایل اعلام آلودگی برنج های
واردتی نیزحتی اگر خود برنج آلوده نباشد می تواند نگهداری بیش از حد در
انبار باشد.
رییس انجمن برنجکاران افزود: با توجه به اینکه
انبارهای کشور فنی نیست مجبورند انبارها را بر علیه موش و آفات سم پاشی و
یا ضد عفونی کنند ضمن اینکه در نگهداری طولانی مدت نیز خطرات رطوبت و
آفلاتوکسین وجود داشته و برنج را آلوده می کند.
آلوده بودن میوهها و سبزیجات
سال گذشته مدیرکل تعزیرات حکومتی استان تهران از احتمال آلوده بودن برخی میوهها در سطح بازار به سموم خبر داده بود.
محمد
محمدی مدیرکل تعزیرات حکومتی استان تهران در حاشیه جلسه تنظیم بازار استان
تهران عنوان کرد: متاسفانه برخی از میوهها که در سطح بازار موجود است به
علت عدم نظارت دستگاه های ذی ربط و وزارت بهداشت و درمان احتمال آلودگی به
سموم دارند.
مدیرکل تعزیرات حکومتی استان تهران اظهار داشت:
متاسفانه بازاری که ما داریم اسلامی نیست زیرا نه امنیت قیمت داریم نه
اخلاقی، به طوری که ماموران تعزیرات را حین انجام گشت زنی و بازدید از
امکان صنفی کتک می زنند.
همچنین دکتر حسن قاضیزاده هاشمی، وزیر
بهداشت در رابطه با آلودگی میوه ها گفت: مصرف مواد شیمیایی بر روی میوهها
مشکل جدیدی نیست، در واقع سالهاست که از مواد شیمیایی بر روی میوهها
استفاده میکنند، معمولا کمتر محصولی یافت میشود که از سم و کود در آن
استفاده نشده باشد.
وی افزود: البته پارافین از محصولاتی است که به
صورت قاچاق وارد کشور میشود و بنابر بررسی وزارت جهاد کشاورزی، قرار است
این محصول مانند سایر داروها شناسنامه دار شود، بر اساس مطالعات انجام شده
میزان نیترات خیار و سیب نسبت به سایر میوهها بیشتر است و افراد باید از
مصرف سیب غافل نشوند.
در این راستا علی اکبر سیاری، معاون وزیر
بهداشت گفت: کشاورزان جزو زحمتکش ترین اقشار جامعه هستند و متاسفانه این
موضوع نیز به آنها سرایت کرده است و برای اینکه سیب و نارنگی زیباتر دیده
شود، روغن پارافین را داخل گونی سیبها میریزند.
وی در پاسخ به
اینکه آیا این روغن عوارضی برای بدن دارد یا نه، اذعان داشت: پارافین خود
بسیار مضر است، چه برسد به گریس و وازلین که جزء خطرناک ترین روغنها
محسوب میشوند!
وی در پایان بیان کرد: سیبها و سبزیجات با دقت شسته
شوند و پوست آنها از مغزش جدا شود و افراد باید در طی روز ۵ واحد میوه و
سبزی مصرف کنند.
تایید وجود سرب در گوشت مرغ
سال
گذشته بود که مهدی خلج، رییس سازمان دامپزشکی از ردپای سرب در گوشت مرغ
خبر داد و گفت: البته میزان وجود این ماده در حد مجاز است.
این در
حالی بود که برخی مدعی استاندارد نبودن تولید یا بالا بودن باقیماندههای
شیمیایی مانند سرب در گوشت مرغ بودند و عدم صادرات آن به روسیه به همین
دلیل میدانستند، اما سازمان دامپزشکی اعلام کرد که بالا بودن هزینه تولید و
قیمت تمام شده مرغ عامل صادر نشدن این محصول به روسیه بوده است!
بالا
بودن باقیماندههای شیمیایی و استاندارد نبودن تولید محصولات کشاورزی
مانند مرغ، سالهاست در مجامع مختلف و از سوی برخی کارشناسان مطرح شد، اما
مسئولان دولتی مانند سازمان دامپزشکی این ادعا را رد و اعلام کردند که گوشت
مرغ تولید شده در کشور مطابق با استانداردها و باقیماندههای شیمیایی و
آنتی بیوتیک آن در حد مجاز و استاندارد بوده است!
فردا