به نظر میرسد وزارت امورخارجه در تحلیل وضعیت امنیت کشورهای دیگر به ویژه کشورهایی که ایرانیان برای تعطیلات نوروز به آن سفر میکنند درست عمل نکرده باشد. این در حالی است که وزارت امورخارجه سایر کشورها به طور مستمر کشورهای ناامن برای گردشگری را به شهروندان خود معرفی میکنند.
پیش از این «موسی فرهنگ»،رییس اداره دوم خاورمیانه و شمال آفریقا وزارت امورخارجه روز ششم اسفندماه طی نامهای به شماره ۳۱۲/۳۰۹۹۵۱۲ در پاسخ به استعلام شرکت «راشاک پرواز» اعلام کرده بود: «کشور تونس به عنوان یکی از مقاصد توریستی مه حوزه مدیترانه از وضعیت امنیتی و استقرار و آرامش برخوردار بوده و هیچگونه خطری توریستهای خارجی را تهدید نمیکند. لذا اعزام تورهای توریستی به این کشور در ایام نوروز بلامانع است.»
اما این همه ماجرا نیست. بررسی اخبار و تحلیلهای موجود و منتشر شده از وضعیت فعالیتهای گروه موسوم به «داعش» نشان میدهد این کشور نقش مهمی در تقویت و تأمین منابع انسانی این گروه داشته است. همین امر این سئوال را مطرح میکند که آیا وزارت امورخارجه کشورمان تحلیل درستی از وضعیت امنیتی مقاصد گردشگری دارد؟
تونس کجاست؟
در حالی که از امروز قرار بود تعدادی از گردشگران ایرانی نوروز ۹۴ را در تونس بگذرانند، روز گذشته هفت گردشگر خارجی به همراه یک شهروند تونس در حمله به موزهای در پایتخت این کشور، کشته شدند و ۵ تن دیگر هم مجروح. گفته میشود یک پلیس هم در این ماجرا کشته شده است. این ماجرا در پی یک گروگانگیری در موزهای همجوار با مجلس تونس رخ داده است.
تازهترین خبر مرتبط با این کشور و نیروهای داعش مربوط به اعزام ۱۰۰ زن و دختر تونسی براي جهاد
نکاح و پیوستن نیروهای داعشی در سوریه و عراق بوده است. این درحالی است که
برآوردها نشان میدهد دستکم ۳هزارن فر از نیروهای داعشی از کشور تونس جذب
شدهاند؛
با
این اوصاف عجیب است که وزارت امورخارجه بدون توجه به همسایگی تونس و لیبی و
اتفاقی که برای منزل سفیر ایران در این کشور روی داد ورود به تونس را امن
تلقی کرده است.
سوم
اسفندماه امسال مقابل خانه سفیر ایران در طرابلس انفجاری روی داد که
خوشبختانه آسیب جانی به همراه نداشت و این زنگ خطری برای امنیت شهروندان
کشورمان محسوب میشد، اما درست ۳ روز بعد از این واقعه نامه وزارت خارجه
خطاب به شرکت «راشاک پرواز» مبنی بر بلامانع مانع بودن تورها به تونس در
همسایگی لیبی صادر شده است.
لیبی در همسایگی تونس مدتهاست که شاهد درگیریهاي قومی و قبیلهاي با حضور پررنگ گروه تروریستی داعش است.
نقش وزارت خارجه حفاظت از اتباع است
«هوشنگ غفارپور» رئیس هیئت مدیره مؤسسه مطالعات بینالمللی جهانگردی «گابین آسیا» که نامهای هم در همین زمینه خطاب به «جابرانصاری» مدیرکل خاورمیانه و شمال آفریقای وزارت خارجه نوشته است دراین باره می گوید: یکی از وظایف وزارت امور خارجه در هر کشوري رصد وضعیت کشورهاي مختلف جهان از شرایط اقتصادي، فرهنگی، اجتماعی و بهویژه امنیتی است. دراین گونه موارد معمولاً دستگاه دیپلماسی هر کشور وظیفه دارد در شرایط خاص هشدارهاي لازم را به اتباع خود بدهد و البته طبق استعلام بهعمل آمده از وزارت امور خارجه کشورمان شرایط تونس کاملاً عادي و آفتابی براي ایرانیان توصیف شده است!
غفارپور به سخنان وزیر کشور تونس به نقل از خبرگزاری «نشره» استناد کرده و می گوید: در شرایطی که وزیرکشور تونس از متلاشی کردن یک گروه تروریستی در استان قصرین تونس وابسته به گروه موسوم به «عقبه بن نافع» خبر میدهد چگونه میتوان این کشور را امن تلقی کرد زیرا به نظر میرسد نیروهای تندرو متعددی در این کشور فعال هستند.
این فعال گردشگری همچنین تأکید کرد: براساس اخباری که روزنامه پرتیراز «الوسنه» منتشر کرده است منابع اطلاعاتی کشور ارد گفتهاند نیروهاي داعشی قصد دارند در مرز تونس و الجزایر اقدام به تشکیل امارات اسلامی کنند، حال پرسش این است که آیا فرستادن گردشگران ایرانی به چنین منطقهای منطقی است؟ نگرانی بیشتر وقتی رخ مینماید که بدانیم خریداران تور گردشگری به تونس از جنس افرادی نیستند که اخبار را پیگیری کنند و اهل خرید روزنامههای داخلی یا پیجوییهایی از این دست باشند و عموما تحت تأثیر شبکههای ماهوارهای سفر به تونس را برگزیدهاند.
با این وصف باید دید مسئولان وزارت امور خارجه و سازمان میراثفرهنگی، صنایع دستی و گردشگری برای حفاظت از شهروندان کشورمان از حادثه روز چهارشنبه آن هم در جوار مجلس تونس تصمیمات لازم را میگیرند؟
خبرآنلاین