شفاآنلاین-حدود 10 میلیون نفر از افراد 15 تا 64 سال در کشور به دلیل افزایش مصرف نمک، به فشار خون بالا مبتلا هستند و سالانه تعداد زیادی از این افراد در اثر فشار خون بالا جان خود را از دست میدهند.
به گزارش شفا آنلاین،این خبری بود که معاون بهداشت وزارت بهداشت چندی پیش در هفته ضد نمک در
ایران اعلام کرد خبری که از مصرف سه برابری نمک در ایران در قیاس با
استاندارد جهانی حکایت میکند و بر طبل نگرانیها میکوبد. اما این
نگرانیها تنها به مصرف زیاد نمک محدود نمیشود. بر اساس آمارهای سازمان
جهانی بهداشت، مصرف شکر نیز در میان ایرانیها بسیار بالاتر از میزان تعیین
شده است.
زمانی که امپراتوری روم حق و حقوق سربازان خود را با نمک پرداخت میکرد
شاید این امپراتوری هرگز فکر نمیکرد که زمانی نمک بلای جان میلیونها
انسان خواهد شد و لقب «سم سفید» را پیدا خواهد گرفت. با وجود اینکه همه ما
به نمک نیاز داریم تا بدن مان عملکرد نرمالی داشته باشد اما میزان زیاد آن،
اثرات منفی روی سلامتی میگذارد.
در کنار نمک مصرف بالای شکر نیز به فهرست افزودنیهای غذایی در ایران
اضافه شده که وقتی بیش از حد مصرف شوند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را
افزایش داده و حتی به افزایش وزن نیز کمک میکند. کاهش مصرف نمک و شکر از
جمله توصیههای سلامتی است که درباره آنها زیاد بحث شده اما آنچه تقریباً
مورد غفلت متخصصان تغذیه قرار گرفته، مقدار نیاز به این دو افزودنی غذایی
در چارچوب برنامهریزی وعدههای غذایی است که گاهی واقعاً گیجکننده است.
توصیه متخصصان تغذیه در مورد مقدار مصرف نمک
نمک زیاد در رژیم غذایی منجر به افزایش فشار خون شده و خطر ابتلا به
بیماریهای قلبی را افزایش میدهد. به گزارش انجمن قلب امریکا؛ اگر مردم
جهان میزان مصرف نمک را کمی بیشتر از نصف مقدار مصرفی شان کم کنند حدود 26
میلیارد دلار در هزینههای درمانی صرفهجویی خواهند کرد و همچنین باعث کاهش
فشار خون بالا تا 26 درصد میشود (نمک زیاد در برخی افراد آب بدن را جذب
کرده و رگهای خونی را بلوکه میکند.)
وزارت کشاورزی ایالات متحده اعلام کرده هر فردی نزدیک به 2300میلی گرم در
روز نمک مصرف میکند. اگر فردی 51 سال یا بیشتر از آن سن داشته باشد و
مبتلا به فشار خون بالا، دیابت و بیماریهای مزمن کلیوی باشد، می تواند
1500میلی گرم نمک در روز مصرف کند. البته این میزان مصرف نمک به شرط انجام
فعالیتهای بدنی و پرهیز از خوردن تنقلات حاوی سدیم است. همچنین اگر فردی
به لحاظ سلامت بدنی در شرایط مطلوبی باشد، می تواند در طول روز 2300میلی
گرم نمک مصرف کند. البته باید این میزان را در سه وعده غذایی و دو میان
وعده مصرف کند. «اندرو دبلیو راسل» از انجمن بینالمللی تغذیه میگوید:
نباید در هر وعده بیش از 460 میلیگرم نمک مصرف کرد.
توصیه متخصصان تغذیه در مورد مقدار مصرف شکر
به طور طبیعی قند همراه با ویتامینها، مواد معدنی، پروتیینها و آنتی
اکسیدانها در میوهها، سبزیجات و محصولات لبنی وجوددارد اما این نوع قند
هیچگونه نگرانی و خطری برای سلامتی ندارد. بلکه غذاهایی که با قند غنی
شدهاند، مانند غذاهای فرآوری شده، نوشابهها، شکلات و غذاهای بسته بندی
شده معمولاً دارای مواد مغذی کم و کالری بیشتری هستند. قند و شکر اضافه شده
در این فرآوردهها باعث افزایش وزن، فشار خون بالا، ابتلا به سندرم
متابولیک و دیابت نوع دو میشود. همچنین جایگزین کردن غذاهایی غنی از قند و
شکر به جای مصرف غذاهای حاوی قند طبیعی منجربه کمبودهای تغذیهای میشود.
متخصصان تغذیه میگویند، بیش از 25درصد از کل کالری بدن با اضافه کردن شکر
به رژیم غذایی تأمین میشود. در یک رژیم غذایی حاوی 2هزار کالری میزان
مصرف شکر باید کمتر از 5/12 قاشق چایخوری در روز باشد.
انجمن قلب امریکا اعلام کرده، متوسط مصرف روزانه شکر در بین مردم 22 قاشق
چایخوری است. توصیه میشود در مورد مصرف شکر محافظه کارانهتر عمل شود. این
مقدار برای زنان 6 قاشق چایخوری و 9 قاشق چایخوری در روز برای مردان در
نظر گرفته میشود. همانطور که مقدار مصرف نمک بر اساس وعدههای غذایی و
میان وعدههای روزانه تقسیم میشود این برنامه را میتوان در مورد مصرف شکر
نیز اجرا کرد.
به عنوان مثال یک زن بالغ که در سه وعده غذایی و دو میان وعده، حدود
2000کالری مصرف میکند مقدار شکر مصرفیاش باید حدود 2/1 قاشق چایخوری در
هر وعده یا 8/4 گرم باشد. تعیین میزان محتوای نمک و شکر در بسته بندیهای
مواد غذایی کار بسیار سادهای است اما با این حال لیبلهای غذایی مقدار شکر
طبیعی اضافه شده را نشان نمیدهند. ماستهای شیرین، کمپوتها و سبزیجات
کنسرو شده حاوی انواع سسها مقدار قابل توجهی شکر دارند. اسکن برچسبهای
این گروه از مواد غذایی اطلاعات کافی درباره میزان شکر ارائه میدهند که
توجه به آنها ضروری است.
ایران