شفا آنلاین:آهن موجود در خرما براي جبران كمخوني مفيد است.
خرما
به تنهايي يا به همراه لبنيات و يا گردو و بادام، براي فعاليتهاي سنگين،
روزه گرفتن، خستگي مفرط و فعاليتهاي فكري كه احتياج به انرژي زياد دارند،
بسيار مفيد است. فيبر يا الياف خرما ميتواند به كاهش چربي كمك كند. به علت
داشتن قند، موسيلاژ و مواد پكتيكي، نرم كننده سينه و ضد سرفه است. خرما
همچنين قواي جنسي را افزايش ميدهد.
آهن موجود در خرما براي جبران
كمخوني مفيد است. تركيبات مهم آن، از جمله منيزيم، داراي اثرات ضد سرطاني
ميباشند. ميزان قابل توجه فسفر خرما در فعاليتهاي فكري بسيار مؤثر است.
خرما
همچنين اسيد بيش از حد معده را خنثي ميكند. با توجه به مصرف بسيار زياد و
طولاني خرما در دنيا، تجربيات زيادي از خواص خرما در فرهنگهاي ملل مختلف
وجود دارد كه بسياري از آنها در سالهاي اخير از نظر علمي تأييد شدهاند.
مواردي از آثار تجربي گزارش شده خرما در فرهنگهاي عاميانه جهان به شرح زير
ميباشد:
- خوردن خرما (به تنهايي يا با شير) باعث ايجاد خواب راحت ميشود.
- خرما قواي بينايي و شنوايي را تقويت ميكند.
- داراي خاصيت ضد ميكروب و قارچ بوده و قواي بدن را در برابر امراض افزايش ميدهد.
- باعث افزايش شير مادران و همچنين آرامش در دوران بارداري ميشود.
- هضم كننده غذا و مقوي معده است.
- موجب رفع عطش، ضد اسهال و پاك كننده اخلاط سينه است.
غير از موارد بالا، دهها اثر تجربي ديگر در فرهنگهاي مختلف از خرما گزارش شده است.
ميزان مصرف مقدار مصرف خرما در شرايط مختلف برحسب عدد گزارش نشده است و در حد مصرف خوراكي كه در جهان مرسوم است، ميتوان مصرف نمود.
عوارض جانبيبا
توجه به اينكه خرما حاوي مقدار زيادي قند ميباشد، نبايد در مصرف آن افراط
نمود. افراد ديابتي نيز با اينكه از خوردن آن محروم نيستند، ولي بايد
برحسب وضعيت خود مصرف نمايند. مصرف بيش از حد خرما ميتواند موجب پوسيدگي
دندانها و چاقي شود.
مهمترين اثرات گزارش شده ضد
كم خوني، ضد سرطانهاي روده بزرگ، كبد، دهان، طحال، معده، گلو، رحم و
واژن، ضد قارچ كانديدا، ضد يبوست، ضد سرفه، ضد اسهال، ضد تب، درمان
آنفلوآنزا، رفع سردرد، ضد ميكروب، بهبود همورئيد، محافظ كبد، ضد التهاب،
افزايشدهنده قواي جنسي، ادرارآور، خلطآور، بهبود درد معده، رفع تشنگي،
رفع تهوع و استفراغ و داراي خاصيت استروژني.
پستهبا
توجه به تركيبات بسيار باارزش آلي و معدني موجود در مغز پسته، مطالعات
زيادي بر روي آن انجام شده و خواص ارزشمند آن به شرح زير مورد تأييد قرار
گرفته است:
اثرات قلبي- عروقي (كاهش چربي، كلسترول و ليپوپروتئينها)پژوهشهاي
زيادي نشان داده است كه مصرف پسته ميتواند مشكلات قلبي - عروقي را كاهش
دهد. در مطالعات جديد، دليل اين امر را وجود اسيدهاي چرب غيراشباع به مقدار
زياد و مقدار بسيار كم اسيدهاي چرب اشباع در روغن پسته ميدانند.
پژوهشگران اعلام نمودهاند كه پسته به علت داشتن روغني كه حاوي مقدار زياد
اسيدهاي چرب غيراشباع و كمي اسيدهاي چرب اشباع ميباشد، در كاهش كلسترول و
در نتيجه كاهش بيماريهاي قلبي مؤثر است. آنها معتقدند كه مصرف روزانه حدود
43 گرم مغز پسته چنين تأثيري خواهد داشت. يكي ديگر از دلايل تأثير پسته در
كاهش امراض قلبي – عروقي، فيبرهاي موجود در آن است. مغز پسته حاوي فيبرهاي
نامحلول (سلولزها، همي سلولزها و ليگلنان) به ميزان 97 درصد و فيبرهاي
محلول به ميزان 3 درصد ميباشد كه فيبرهاي نامحلول آن داراي اين خاصيت
(حفاظت قلب) هستند.
زيره سياهمهمترين
خواص زيره ضد نفخ، درد و اسپاسم آن ميباشد كه مشابه رازيانه يا ميوههاي
ديگر خانواده جعفري است. از اثرات ديگر آن ميتوان آثار محرك معده براي هضم
غذا، ادرارآور، ضد كرم، ضد تشنج، تا حدي قاعدهآور و
بهعنوان نيرودهنده را نام برد.
عوارض جانبي فرآوردههاي
زيره در حد توصيه شده خوراكي يا دارويي عارضه جانبي ندارند. مصرف بيش از
حد و يا طولانيمدت آن براي افرادي كه التهاب كليه دارند، توصيه نميشود.
همچنين مصرف بيش از اندازه يا طولاني مدت اسانس زيره ممكن است باعث صدماتي
به كليه و كبد گردد.
مهمترين اثرات گزارش شده ضد
كرم، ضد كمخوني، ضد ميكروب، ضد هيستامين، ضد سرطان، ضد تورم، ضد اسپاسم،
ضد نفخ، ضد قارچ، صفراآور، ادرارآور، هضم كننده غذا، قاعدهآور، خلطآور،
شيرافزا، لاروكش، شل كننده ماهيچه ها، محرك و مقوي معده.
خاصيت آنتي اكسيدانتركيبات
اكسيدكننده نقش مهمي در بروز بيماريهاي التهابي، فشار خون، امراض قلبي-
عروقي، حمله و ضربات، سرطان، ايدز، آلزايمر و پاركينسون دارند. گرچه بدن به
طور طبيعي اكسيدانها را خنثي ميكند، ولي رژيم غذايي حاوي آنتياكسيدان،
تأثير بسزايي در جلوگيري از اين بيماريها دارد.
ضد كم خونيكمبود
فولات ميتواند باعث مشكلاتي چون كم خوني مگالوبلاستيك شود. همچنين، كمبود
اين ماده عامل بروز بيماريهاي قلبي- عروقي است. با توجه به اينكه پسته
حاوي فولات و آهن ميباشد، به بهبود كم خوني كمك ميكند.
طريقه و ميزان مصرفپودر ميوه: ميتوان تا روزي 6 گرم (يك قاشق غذاخوري) ميوه خرد يا پودرشده را با آب ميل كرد.
تنتور: 4 ميليليتر (يك قاشق سوپخوري) تا چهار نوبت در روز ميل شود.
رايحه:
حداكثر تا 6 قطره اسانس در روز ميل شود. بايد توجه كرد كه هيچ نوع اسانس
خالص را نبايد مستقيماً به صورت خوراكي مصرف نمود؛ چون باعث تحريك دهان و
مخاط دستگاه گوارش ميشود. براي مصرف اسانس، آن را بايد رقيق و يا در موارد
خوراكي يا مايعات مخلوط كرد.
موارد استفاده عمومي زيرهمهمترين
استفاده زيره در تهيه انواع ادويهها، بخصوص در شرق دنياست. همچنين جهت
معطر كردن انواع نان، بخصوص نان جو از آن استفاده ميشود. از زيره سياه در
انواع غذاهاي اروپايي و پودر كاري نيز استفاده ميگردد. استفادههاي متنوع
ديگر زيره در انواع پنيرها، كيكها و به صورت چاي كيسهاي به عنوان ضد نفخ
ميباشد. از رايحه زيره در تهيه صابونها، لوسيونها و صنايع عطرسازي
استفاده ميشود. از زيره به عنوان اشتهاآور، هضم كننده غذا و دفع كرمهاي
دستگاه گوارش به همراه غذاي روزانه استفاده ميگردد.