معاون بهداشتی وزیر بهداشت خبرداد:
شفاآنلاین-معاون بهداشتی وزیر بهداشت گفت: باید وضعیت واقعی جمعیتی را به مسئولان ارشد کشور گزارش کنیم، ۱۱ میلیون دختر و پسر منتظر ازدواج هستند اما امکان آن را ندارند، اگر شرایط ازدواج و توسعه مناسب کشور را فراهم آوریم، نرخ باروری از ۱.۸ به ۲.۶ میرسد.
به گزارش شفا آنلاین،علی اکبر سیاری امروز در همایش بررسی سیاستهای جدید جمعیتی در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: اولین ماموریت ما این است که از مرگ نابهنگام افراد جلوگیری کنیم.
وی ادامه داد: در ایران سالانه 22 هزار کودک زیر 5 سال که 14 هزار مورد آن نوزاد است فوت میکند. که این موضوع قابل پیشگیری است همچنین 300 مادر بر اثر حاملگی و زایمان فوت میکند که این نیز قابل پیشگیری است.
وی ادامه داد: در سالهای گذشته دستاوردهای مهمی داشتیم اما همچنان باید کار کنیم. پنجره جمعیتی در کشور یکی از فرصتهای پیش رو است که باز شده این در حالی است که جمعیت 15 تا 65 سال جمعیت فعالی است و هر کشوری که این جمعیت را بیشتر داشته باشد و بتواند امکانات توسعه، اشتغال، آموزش و سرمایهگذاری را فراهم کند میتواند توسعه یابد
سیاری گفت: جمعیت فعال موتور محرکه نیروی انسانی است و بسیاری از جوامع توسعه یافته از این فرصت استفاده کردند ما در این دوران قرار داریم و بهترین دوران جمعیتی کشور است .اگر فکر کنیم اکنون از نظر جمعیتی زمان عروسی است اما مشغول عزادرای شدهایم چون اطلاعات را درست ثبت نکردیم.
معاون بهداشتی وزیر بهداشت گفت: سازمان جهانی بهداشت پیشبینی جمعیتی کرده بود که بدترین وضعیت را ما انتخاب کردیم و به اطلاع رهبر رساندیم. به طوری که در بدترین حالت، کشور ممکن است در سال 1480 به جمعیت 31 میلیون نفر برسد.
وی گفت: در حالی که ما همه حقایق را باید به ولی فقیه بگوییم و بر اساس سه پیشبینی سازمان جهانی بهداشت، بدترین و بهترین حالت را باید اعلام میکردیم.
وی تصریح کرد: در سالهای 60 تا 64 تعداد فرزندان هر خانوار 6.5 فرزند بود که از این سال شروع به کاهش گذاشت و 46 درصد زنان شاغل در حال حاضر یا بچه ندارند و یا یک فرزند دارند.
وی گفت: قبلاً جمعیتشناسان هشدار داده بودند که اگر سیاستها را اصلاح نکنیم ممکن است این پدیده رخ دهد در حال حاضر تعداد فرزندان هر خانواده کمتر از 2 یا حدود 1.8 است در حالی که نرخ جایگزین 2.1 است.
معاون بهداشتی وزیر بهداشت ادامه داد: سالانه یک میلیون و 700 هزار حاملگی اتفاق میافتد که یک میلیون و 400 هزار مورد آن منجر به تولد فرزند شده و 4 هزار مورد فوت میکند.
سیاری ادامه داد: سیاست دولت و کشور افزایش نرخ باروری است و هر خانواده باید 2 تا 3 فرزند داشته باشند در راستای افزایش نرخ باروری باید ضمن اینکه این نرخ را از 1.8 به 2.1 نزدیک کنیم سلامت کودک و مادر را نیز تامین کنیم.
وی گفت: سن ازدواج در سال 90 و در پسران 26.7 سال و در دختران حدود 23 سال بوده است. ازدواج امری بهداشتی نیست و بلکه توسعهای بوده و امکانات،مسکن و امنیت شغلی میخواهد.
سیاری افزود:11 میلیون دختر و پسر در آستانه ازدواج قرار دارند و باید شرایط ازدواج آنها را فراهم کنیم چون تمایل به ازدواج دارند در حالی که روند ازدواج رو به کاهش و سن ازدواج رو به افزایش است و تعداد زیادی هم آماده ازدواجند.
معاون بهداشتی وزیر بهداشت گفت: رفع موانع ازدواج ترویج و تسهیل تشکیل خانواده و افزایش فرزندآوری باید مورد توجه قرار گیرد این در حالی است که فاصله اولین تولد فرزند پس از ازدواج 3.5 سال است .
وی افزود: باید امکانات آموزشی برای بهداشت بارداری و تنظیم خانواده درکشور وجود داشته باشد. چرا که فاصله بین اولین فرزند و دومین فرزند 5.4 سال است که اصلاح آن قابل آموزش است. ما البته به سهم خود آموزش میدهیم اما کافی نیست.
معاون بهداشتی وزیر بهداشت تصریح کرد: روند طلاق نیز رو به افزایش است در گذشته خانواده ایرانی مستحکم بود و باید دید سست شدن بنیانهای خانواده به چه عواملی بستگی دارد باید آموزش و پرورش، آموزش عالی و وزارت بهداشت مهارتهای زندگی را به جوانان آموزش دهند. این مسائل از جمله مسائل اجتماعی و دینی است و باید علمای دینی و اجتماعی با هم همکاری کنند.
سیاری گفت: در صورتی که 10 درصد از افراد بدون همسر که بر اثر فوت بوده کاهش یابد نرخ باروری به 1.87 میرسد و در صورت کاهش 10 درصدی افراد بدون همسر به دلیل طلاق نرخ باروری 1.88 و در صورت کاهش 10 درصدی افراد مجرد نرخ باروری به 2.6 میرسد.
سیاری گفت: در سال 91، حدود 220 هزار سقط غیر قانونی رخ داده و بیش از 120 هزار سقط بدون دلایل پزشکی صورت گرفته است.
وی افزود: دو سوم زنان ایرانی پس از 30 سالگی تمایلی به فرزندآوری ندارند و باید خدمات باروری سالم برای گروههای متفاوت تداوم یابد. نباید اجازه دهیم نوزادان نارس و کموزن متولد شوند این عوامل به دلیل سوءتغذیه و مصرف سیگار است که از بروز آن باید جلوگیری کرد.
وی تاکید کرد: برخی زنان به دلیل نارساییهای کلیه و قلب با تجویز پزشک نباید باردار شوند بنابراین مادرانی هم هستند که نمیتوانند باردار شوند و باید امکانات لازم را برای آنها فراهم کرد. تاکید رهبر نیز ارتقای سلامت و افزایش نرخ باروری است.
سیاری در مورد شیوع ایدز نیز گفت: شیوع این بیماری را در معتادان تزریقی و زنان با رفتار پرخطر مواجهیم که روند آن در ایران رو به افزایش است لذا باید امکانات لازم را برای این گروهها نیز فراهم کنیم.
معاون بهداشتی وزیر بهداشت گفت: شخصی علیه ما به دادستان انقلاب شکایت کرد مبنی بر اینکه وزارت بهداشت حرف خودش را میزند و راه خود را میرود در نتیجه دادستان دستور داد با فوریت به وزارت بهداشت آمده و مدارک را بررسی کند. که پس از بررسی اعلام شد چنین چیزی صحت ندارد. اما پس از آن تذکری به زنی که شکایت کرده بود داده نشد.
وی ادامه داد: باید اجازه دهیم حرفها زده شود نباید خودمان را سانسور کنیم من اینکار را نمیکنم باید در جهت تحقق سیاستها تلاش کنیم چرا که دغدغه رهبری دغدغه ما نیز هست.
سیاری گفت: هنر ما به گونهای باید باشد که ضمن افزایش نرخ باروری عارضهای درست نکنیم و کاری نکنیم که منجر به مرگ مادر و کودک شود.
فارس