شفا آنلاين-بیماری دیابت ناشی از وجود قند بیش از اندازه در جریان خون است. افراد مبتلا به دیابت نوع 1 از نقص خودایمنی رنج ميبرند و بدنشان انسولین کافی نمی سازد تا قند آزاد شده از غذا در جریان خون را بی اثر کنند.
به گزارش شفا آنلاين،بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 ممکن است انسولین کافی تولید نکنند و یا مقاومت به انسولین داشته باشند، به این معنی که بدنشان انسولین تولید ميکند اما نمیتواند بهطور موثر از آن استفاده کند. ثابت شده است که برخی ادویهجات ميتوانند در درمان و یا کنترل قندخون در افراد دیابتی مفید واقع شوند که در ذیل به برخی از آنها اشاره شده است.
فلفل
کاپساسین موجود در این ادویه به بهبود عملکرد عروق خونی کمک ميکند و ميتواند سطح فشارخون را طبیعی کند. این ماده به حفظ جریان خون در سراسر بدن، بویژه دستها و پاها که ممکن است بهخاطر قندخون بالا دچار مشکل شده باشند، کمک ميکند.کاپساسین یک مسکن موضعی نیز ميباشد و کرمهای حاوی کاپساسین درد ناشی از نوروپاتی دیابتی (علائم عصبی و گزگز) را تسکین ميدهد. این ترکیب دارای خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی است.
فلفل قرمز باعث افزایش سوختوساز ميشود و سوزاندن انرژی را 2 ساعت پس از وعده غذایی سرعت ميدهد. این ادویه دارای خواص ضد سرطان نیز هست و برای درمان آن مفید است.در مطالعهای نشان داده شد، افراد دیابتی که غذای حاوی فلفل میل ميکنند پس از وعده غذایی به انسولین کمتری برای کاهش قندخون خود نیاز دارند.
دارچين
دارچین منجر به افزایش سوخت و ساز قند در درون سلول شده و به کاهش سطوح قندخون کمک ميکند. بهعلاوه، دارچین برای کاهش سطوح کلسترول بالا که اصولا مشکل دیگر همراه با دیابت است، عالی ميباشد. مصرف روزانه دارچین به تنظیم قندخون و همچنین قند پلاسما کمک ميکند و برای کسانی نظیر دیابتیها که بایستی شاخص گلایسمی خود را کنترل کنند مسرت بخش ميباشد.دارچین دارای اثرات ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی نیز هست و با مقاومت انسولینی مقابله ميکند. مصرف نصف قاشق چایخوری دارچین در روز باعث کاهش قندخون و بهبود کلسترول در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 ميشود. این افراد ميتوانند.دارچین ادویهای مفید در درمان پرنوشی و پرادراری ناشی از افزایش قندخون در دیابت هم محسوب ميشود. همچنین این ادویه باعث کاهش مقاومت به انسولین ميشود و بنابراین به کنترل وزن و کاهش خطر بیماریهای قلبی کمک ميکند. دارچین علاوه بر کاهش قندخون باعث بهبود سطوح خونی تری گلیسرید، LDL- کلسترول و فشارخون نیز ميگردد.
زردچوبه
این ادویه حاوی کورکومین، یک ترکیب فعال با ویژگیهای ضد التهابی و آنتی اکسیدانی است و جریان خون را بهبود ميبخشد.
زردچوبه باعث بهبود عملکرد انسولین ميشود و همچنین در سوخت و ساز کربوهیدرات، پروتئین و چربی دخیل است.کورکومین موجود در زردچوبه باعث کاهش رسوب پلاکهای چربی در دیواره داخلی عروق ميشود و از گرفتگی آن جلوگیری کرده و به جریان خون کمک ميکند.کورکومین دارای خواص مفید برای عملکرد کبد نیز ميباشد و از پیشرفت دیابت جلوگیری ميکند. مطالعات نشان دادهاند، افراد دیابتی که از مکمل کورکومینوئید استفاده ميکنند قندخون پایینتر و مقاومت به انسولین کمتری دارند. کورکومینوئید یک ترکیب فعال در زردچوبه است که از طریق کاهش اسیدهای چرب سرم و بهعبارتی چربی خون با افزایش اکسیداسیون و مصرف آنها، اثرات ضد دیابتی دارد.
زنجفيل
این ادویه به خاطر تاثیر بر هضم و جذب، اثرات ضد التهابی و ضد تهوعی معروف ميباشد. زنجفیل باعث بهبود حساسیت به انسولین، کاهش اکسیداسیون و بهبود کلسترول نیز ميگردد.زنجفیل در کنترل طولانی مدت قندخون در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 موثر است. جینجرول، یکی از فعالترین ترکیبات موجود در زنجفیل، ميتواند برداشت گلوکز را توسط سلولهای عضلانی بدون نیاز به انسولین افزایش دهد و بنابراین در تنظیم و کنترل قندخون موثر است.
مطالعات نشان ميدهند درمان با این عصارههای زنجفیل منجر به کاهش 35درصدی در قندخون و 10 درصد افزایش در سطح انسولین پلاسما ميشود.زنجفيل شروع و پیشرفت آب مروارید در بیماران دیابتی را نیز به تعویق مياندازد. این ادویه شاخص گلایسمی پایینی دارد به این معنی که در دستگاه گوارش به آهستگی شکسته ميشود و باعث افزایش ناگهانی قندخون پس از مصرف نمی گردد.در واقع زنجفيل یک داروی مسکن اما بدون عوارض گوارشی است.
دانه گشنيز
دانه گشنیز حاوی 2 روغن فرار- لینالول و ژرانیل استات- است که آنتی اکسیدانهای قوی در سطح سلول هستند.
مطالعات نشان دادهاند که عصاره این ادویه قادر به کاهش قند پلاسما، بهبود حساسیت به انسولین و تنظیم سطوح چربی و افزایش فعالیت سلولهای ترشح کننده انسولین (سلولهای بتای لوزالمعده) ميگردد. همچنین دانه گشنیز باعث کاهش علائم سندروم روده تحریکپذیر، کاهش نفخ، درد و یبوست نیز ميگردد.
زيره سياه
قرنهاست که دانه زیره سیاه برای درمان بسیاری از بیماریها استفاده ميشده است. امروزه نیز قدرت درمانی زیره از لحاظ علمی اثبات گشته است. اثرات مفیدی همچون جلوگیری از ایجاد آب مروارید و کاهش عوارض کلیوی و کبدی که در افراد دیابتی معمول ميباشد نیز از دیگر ویژگیهای این ادویه محسوب ميشود.
زیره سیاه باعث افزایش حساسیت به انسولین و افزایش برداشت گلوکز از طریق سلول و متعاقبا کاهش قندخون ميشود. همچنین دانه زیره از تشکیل محصولات نهایی گلیکاسیون که در دیابت معمول است- و اغلب منجر به عوارض دیابت ميگردد- جلوگیری ميکند. زیره سیاه ترشح انسولین از لوزالمعده را افزایش داده و نیز باعث افزایش حساسیت به انسولین در عضلات اسکلتی، سلولهای کبدی و افزایش برداشت قند توسط بافت عضلانی ميشود.زیره سیاه حاوی بیش از صد ماده فعال و مفید در یک دانه کوچک است و حاوی ویتامینهای گروه B و مواد معدنی نظیر کلسیم، روی ، مس و آهن است.
در نهایت لازم به ذکر است که اگر چه اثرات درمانی مفید این ادویهها در درمان و یا کنترل دیابت و عوارض آن اثبات شده است ولیکن مصرف متعادل آنها توصیه شده و گنجاندن آنها در برنامه غذایی روزانه بهتر است زیر نظر پزشک صورت پذیرد.
جنسينگ
صدها سال است که اثر درمانی جنسینگ در دیابت ثابت شده است. مصرف جنسینگ 40 دقیقه قبل از وعده غذایی باعث کاهش قندخون ميشود. بعلاوه، این ادویه باعث افزایش انرژی نیز ميشود که برای همه افراد دیابتی و غیر دیابتی مفید است.جنسینگ حاوی فیتوکمیکالها و ترکیبات فعال متعدد، ازجمله چندین ماده منحصر به فرد به نام جین سنوزید است. جین سنوزید موجود در جنسینگ به 2 روش به کاهش قندخون کمک ميکند: اول محافظت از سلولهای بتا در لوزالمعده که باعث تولید و آزادسازی انسولین ميشوند و دوم مقاومت به انسولین را کاهش ميدهد. گفته شده که ریشه جنسینگ مستقیما بر لوزالمعده موثر است و تولید انسولین را افزایش ميدهد.مطالعات متعددی نشان داد که جنسینگ پاسخ گلایسمی را کاهش و سطوح انسولین را پس از صرف وعده غذایی افزایش ميدهد و در برداشت گلوکز توسط غشای سلولی با واسطه انسولین کمک ميکند لذا انرژی سلول را تامین و قندخون را کاهش ميدهد.
دانه شنبليله
دانه شنبلیله سرشار از فیبر محلول است که به کاهش قندخون با آهسته کردن روند هضم و جذب کربوهیدراتها کمک ميکند. این ویژگی ادویه در درمان افراد مبتلا به دیابت موثر ميباشد.مطالعات متعددی بر روی خواص ضد دیابتی دانه شنبلیله صورت گرفته است. این تحقیقات نشان دادند که دانه شنبلیله ميتواند بیشتر علائم متابولیک مربوط به دیابت نوع 1 و دیابت نوع 2 را با کاهش سطوح قندخون و بهبود تحمل گلوکز تخفیف دهد.این ادویه حاوی ترکیبات طبیعی بسیار زیادی است.
ميخك
میخک غنی از آنتیاکسیدان آنتوسیانین و کوئرستین بعلاوه یک ترکیب فعال به نام اوژنول است و همچنین منبع عالی از منیزیم و منبع خوب از اسید چرب امگا-3، ویتامینهای C، K، فیبر و کلسیم و منیزیم است. همچنین این ادویه یک ضدعفونی کننده طبیعی، ضد التهاب و مسکن نیز محسوب ميگردد.
محققان نشان دادهاند که مصرف 1 تا 3 گرم میخک در روز برای افراد مبتلا به دیابت نوع 2 برای کنترل بهتر سطوح قند، کلسترول بد و کلسترول کل و نیز کاهش تریگلیسیرید خون مفید است.
دنیای تغذیه