وی افزود: افراد در مهارت های زندگی به سه دسته تقسیم می شوند:
1-انسان های منفعل: این افراد از پایمال شدن حقشان ناراحت نمی شوند و از کارهای پر جنب وجوش دوری می کنند ونمی توانند بر روی دیگران اثر گذار باشند.
این افراد همچنین به دیگران وابسته اند و به دلیل ضعیف بودن نمی توانند نه بگویند.
2- انسان های متعارض: این افراد عصبی، پرخاشگر و انتقام جو هستند و همچنین از شکست دیگران خوشحال می شوند.
آنها می خواهند به هر قیمتی پیروز شوند و این افراد می توانند نه بگویند اما آنها با برخورد نامناسب نه می گویند که منجر به دلخوری فرد مقابلشان می شود.
3-انسان های متعادل: این افراد اهل مذاکره و تفاهم هستند و در موقعیت هایی که ضروری نيست و ارايه پاسخ مثبت را ضروری نمی بینند با رفتارمناسبی پاسخ منفی میدهند.
روانشناس و مشاور خانواده به شفاآنلاین گفت: در مهارت های زندگی سعی می شود تا افراد به سمت تعادل حرکت کنند و این مهارت بیشتر به افراد منفعل آموزش داده می شود.
علت ناتواني درنه گفتن
دکتر لواسانی در پاسخ به این سوال که آیا نداشتن مهارت نه گفتن ریشه در کودکی افراد دارد یا خیر؟ خاطرنشان کرد: به طور یقین نمی توان نداشتن مهارت نه گفتن را ریشه در کودکی افراد دانست. اما هرکدام از مراحل مختلف رشد شخصیت کودک حامل بحران هایی است که پدر و مادرآگاه و هوشمند باید در مورد نحوه تربیت فرزند اطلاعات کافی را داشته باشد تا بتوانند تربیت کودکشان را کنترل کنند.
وی ادامه داد: والدین کودک باید آگاه باشند که اگربرای فرزندشان مسئله ای پیش می آید چگونه با آن برخورد کنند و اگر آنها این برخوردها را در دوران کودکی درست انجام نداده باشند می توان گفت که نداشتن مهارت نه گفتن در بزرگسالی ریشه در کودکی فرد دارد .
روانشناس و مشاور خانواده درادامه به والدین توصیه کرد که پنج حس را به کودکانشان بدهند:
1- حس دیده شدن: اگر والدین حس دیده شدن را به کودکانشان بدهند این افراد در بزرگسالی رفتارهای ناهنجار از خود درخیابان نشان نمی دهند.
2- حس مفید بودن: کودکان باید براساس کاری که به آنها می دهیم احساس مفید بودن بکنند و اگر والدین این حس را به کودکانشان ندهند آنها احساس ضعف می کنند و فرد منفعلی می شوند.
3-حس آگاهی از رشد: کودکان باید متوجه شوند که چه تغییری کرده اند و به همین خاطر باید به کودک مسئولیت داده شود.
4-حس استقلال: زمانی که والدین تمام کارهای کودکشان را انجام می دهند حس استقلال را از او می گیرند.
5-حس رابطه: افرادی که در کودکی حس رابطه را خوب درک نمی کنند در بزرگسالی نمی توانند نه بگویند.
عواقب و عوارض نداشتن مهارت نه گفتن
دکتر لواسانی درباره عواقب و عوارض نداشتن مهارت نه گفتن تاکید کرد: افرادی که نمی توانند نه بگویند جایگاهی هم در جامعه پیدا نمی کنند و تاثیر گذارهم نمی شنود و به طبع دیگران هم این افراد را قبول ندارند.
وی اضافه کرد:این افراد روز به روز اعتماد به نفس و عزت نفسشان را از دست می دهند و ضعیف می شوند.