شفا آنلاين -تحقيقات نشان داده است روزه براي سلامت روان مفيد است و موجب افزايش خودباوري و اعتماد به نفس ميشود و توان و مقاومت افراد را در برابر مشکلات و ناملايمات زندگي بيشتر ميکند.
براي انجام گرفتن هر عملي لازم است فرد انگيزه لازم براي آن را داشته باشد. دارا بودن انگيزه هم به ديدگاه هر فرد و روشن شدن علت انجام دادن عمل توسط او بستگي دارد، پس بايد انگيزه و علت مشخص باشند تا اراده و پذيرش عمل صورت گيرد. براي عملي مثل روزه هم اين موضوع صدق ميکند؛ يعني شما اول بايد ديدگاه خود نسبت به روزه گرفتن و علت انجام دادن اين عمل را به خوبي شناخته و بعد آن را به راحتي بپذيريد.
ما در کنار علتها، بايد فوايد کاري را هم که انجام ميدهيم، بدانيم. افراد بايد بدانند که هر چند روزه موجب گرسنگي، تشنگي يا به هم خوردن نظم خواب در طول روز ميگردد اما مشکلات ذکر شده در برابر آثار رواني مطلوبي که روزه در فرد به جاي ميگذارد، هيچ است.
يک ماه روزه گرفتن سبب بالا رفتن روحيه فرد ميشود. مقاومت او را در برابر مشکلات بالا ميبرد و با افزايش مکانيسم انطباقي فرد موجب ميشود اعتماد به نفس او افزايش پيدا کند، زيرا وقتي فردي ميتواند يک ماه روش جديد و متنوعي از زندگي را تجربه کند، حتما ميتواند بعدها در برابر مشکلات و فشارهاي زندگي مقاومت کند.
اين يک حقيقت کتمانناپذير است که روزه گرفتن در کنار همه خوبيهايش، رنجهايي را در پي دارد. اختلال در خواب يا تغذيه موجب ميشود فرد از نظر رواني تحريکپذير و زودرنج شود و واکنش سريعي نسبت به کارها از خود نشان دهد اما کسي که هدفي والا را در پي ميگيرد، به سادگي و با يک برنامهريزي جامع ميتواند هدفش را دنبال کند. براي مثال شايد باران بهاري سبب آبگرفتگي معابر و کمي ترافيک شود اما هيچکس از آن بدش نميآيد زيرا همه به خوبي ميدانند نتيجه اين باران، آباداني، سبزي و رهايي از قحطي است. روزه هم مثل باران بهاري ميماند و اگر براي رسيدن به برکات اين ماه برنامهريزي خوبي داشته باشيم، ميتوانيم به آباداني روحمان کمک کنيم
دکتر محمدرضا خدايي
روانپزشک.