مصارف درمانی جعفری:
-جعفری مسخن (گرم کننده)، قابض(قبض کننده)، منضج، مقوی، اشتها آور، مدر (ادرارآور) است.
- تخم جعفری دارای آپیول است و آپیول ماده پرقوتی است که خاصیتش تب بر و قاعده آور بودن است؛ یعنی خونریزی ماهانه را منظم میکند، همین طور دارای این خاصیت مهم است که خون و مجاری رودهها را ضد عفونی کرده و از ابتلای بدن به سرطان جلوگیری میکند، به هم این جهت است که جعفری را باید جزء غذای روزانه اشخاص کم خون و یا بچه هایی که دیر رشد میکنند وارد کرد.
هم چنین به علت این که جعفری بسیار گرم و خشک است، مواد و اخلاط لزج را قطع مىکند و نفخ را کاهش مىدهد و گرفتگى مجارى عروق را باز مىکند.
- برگ جعفرى به علت مواد معدنى و ویتامینهایى که دارد، بسیار مفید است.
- برگ جعفرى مانند دارچین تنفس را مطبوع و براى رفع بوى بد تنفس حتى شدیدترین بوى سیر بسیار مؤثر است.
- براى معالجه دردهاى زیر شکم زنان که در اثر خون قاعدگی ایجاد مىشوند باید در هرروزى (1- 2) فنجان از شیره این گیاه آشامیده شود. دستور گرفتن شیره این گیاه این است که در هر فنجان آب جوش یک قاشق بزرگ غذاخورى از برگ و ریشه تازه خرد شده را اضافه کنند.
-مصرف شیره برگ جعفری را به مقدار 3 تا 200 گرم در تب های متناوب توصیه کرده اند.
- اگر جعفری را خرد کنند و در شیر گرم بریزند و صبح ناشتا بخورند، برای معالجه آسم و نزلههای ریوی و گرفتگی صدا مفید است، این شیره برای رفع دردهای عصبی نیز فایده دارد.
- دم کرده چند شاخه جعفری برای یک فنجان آب، نه تنها گرفتگی صدا را رفع میکند بلکه برای دردهای مفصلی نیز مفید است.
- 20 تا 40 گرم جعفری خشک را اگر با یک لیتر آب بجوشانند وهر روز سه تا چهار فنجان از آن بخورند، خاصیت مدر دارد و ادرار را زیاد می کند.
- اگر نیم مشت جعفری خشک را با نیم لیتر آب بجوشانند و تا موقعی که گرم است آن را بنوشند، برای رفع روماتیسم فوق العاده فایده دارد.
-ضماد برگ جعفری را اگر روی سینه زنان شیرده که شیر آن ها بند آمده ضماد کنند، ترشح شیر را بهبود میبخشد و مجاری شیر را باز میکند.
-ضماد برگ جعفری برای درد چشم و ورم چرکی چشم مفید است، درد و ورم آن را برطرف می کند.
- برای رفع جوش های ریز و قرمز روی پوست باید صبح و شب با محلول آب یا دمکرده جعفری، صورت یا قسمتی از بدن را که جوش های ریز و قرمز دارد شستشو داد.
-برای روشن شدن پوست صورت باید یک هفته صبح وشب با جوشانده نیمگرم یک دسته برگ جعفری در یک چهارم لیتر آب شستشو داد.
- جوشانده تخم جعفری به مقدار 30 تا 40 گرم آن در یک لیتر آب مقوی است و خاصیت دفع کردن اسیداوریک را دارد.
- جعفری را اگر با آبگرم بشویند عطر و خواص خواص خود را حفظ کرده و به راحتی خورده میشود ولی نباید فراموش کرد که جعفری را وقتی باید شست که بخواهند آن را مصرف کنند.
احتیاطات:
1. Apiol که ماده عامل موجود در اسانس میوه جعفرى است، سمى است و ایجاد عوارضى در کبد و کلیه میکند لذا باید تخم جعفرى و اسانس آن همیشه با رعایت اعتدال طبق میزان محدود و مجاز مصرف شود و اسراف در مصرف آن زیان آور است و بدون دستور و اطلاع پزشک نباید مصرف شود.
2. وجود ماده عامل در اسانس تخم جعفرى خواص دارویى را به تخم جعفرى مىدهد که آثار مدر و قاعدهآور دارد، ولى درعینحال که قاعدهآور است مصرف آن در حدى معین موجب سقط جنین نیز مىشود.
3. اگر در مصرف جعفری افراط و زیاده روی کنند، جریان خون بدن را کند خواهد کرد.
4. از آنجا که جعفری گرم و خشک است افراد گرم مزاج باید در مصارف پوستی آن رعایت احتیاط کنند.