کد خبر: ۳۹۶۷
تاریخ انتشار: ۱۸:۵۷ - ۱۲ تير ۱۳۹۲ - 2013July 03
شفا آنلاين -زنان در برخي از دوران مانند دوران بارداري نياز به مراقبت‌هاي جدي‌تر دارند. در اين دوره مهم رعايت يك رژيم غذايي مناسب به زنان باردار كمك مي‌كند تا اين دوره را بهتر سپري كنند از اين رو رعايت اصول درست مصرف كردن مواد غذايي ارتباط تنگاتنگي با رشد جنين دارد.نحوه تغذيه مادران و نوع وزن‌گيري آن‌ها در اين دوران از ديدگاه متخصصان حائز اهميت است. دكتر محمد حسن افتخاري، متخصص تغذيه، مدير گروه و مدرس دانشگاه نكاتي را بيان كرده است كه پيروي از اين اصول تغذيه‌اي به سلامت مادران باردار كمك مي‌كند
گام اول يكي از مسائلي كه زنان بايد در طول دوران بارداري به آن اهميت بدهند وزن گيري در اين دوران است. وزن گيري بايستي متناسب با وزن قبل از بارداري باشد. به اين معنا كه اگر زني قبل از بارداري وزني نرمال و متعادل داشته است ميزان افزايش وزن او در اين دوران بايد 12 تا 16 كيلو باشد. اما اگر برخي زنان قبل از دوران بارداري وزن عادي نداشته‌اند و دچار چاقي و اضافه وزن بوده‌اند ميزان افزايش وزن آن ها بايد 7 تا 10 كيلو باشد اما آن دسته از زناني كه كم وزن تلقي مي‌شوند تا 18 كيلو مجاز به اضافه وزن در اين دوران هستند. دكتر محمد حسن افتخاري متخصص تغذيه با بيان اين مطلب كه متناسب با شرايط وزني مادران باردار است كه ميزان حجم مواد غذايي تعيين مي‌شود، مي‌گويد: در سه ماه اول بارداري معمولاً انتظار مي‌رود زنان باردار افزايش وزن نداشته باشند. اما به طور ميانگين حدود 2 تا 5/2 كيلو وزن توصيه مي‌شود البته بايد اشاره كرد كه اين ميزان براي زناني توصيه مي‌شود كه كم وزن و يا متعادل هستند. به طور كلي زنان باردار بهتر است از ماه چهارم به بعد افزايش وزن داشته باشند و تقريباً 500 گرم در هفته بهترين وزن براي آن‌ها به شمار مي‌رود. از اين رو مهم‌ترين فاكتور، مقدار وزن گيري و نحوه افزايش وزن طي اين 9 ماه است. همچنين يكي ديگر از نكات مهمي‌ كه زنان باردار بايد به آن توجه خاص داشته باشند اين است كه اختلال در نحوه وزن‌گيري موجب بروز عوارض بارداري مي‌شود. اين متخصص در ادامه مي‌گويد: به همين دليل بايد ميزان نياز مادر و افزايش وزن با مقدار غذاي دريافتي در حد تعادل باشد. مادراني كه نگران سلامت خود و جنين هستند لازم است همان طور كه تحت نظر متخصص زنان هستند تحت مشاوره تغذيه در مقاطع مختلف هم باشند چرا که اصل مقدار غذاي دريافتي است كه نيازمندي‌ها، ‌انرژي و ساير مواد غذايي مورد نياز مادر و جنين را تامين مي‌كند. هرم غذايي زنان باردار نبايد به سمت غذاي خاصي گرايش داشته و فقط درصدد اين باشند كه نيازهاي خود و جنين را از مصرف چند نوع ماده غذايي تامين كنند بلكه بايد طوري برنامه غذايي تعريف شود كه همه گروه‌هاي مختلف غذايي در رژيم غذايي وجود داشته باشد. دكتر افتخاري مي‌گويد: انتخاب مقادير غذا از گروه‌هاي مختلف بايد متعادل و منطقي باشد، همچنين زنان باردار باید گروه‌هاي غذايي مانند نان و غلات، سبزيجات، انواع ميوه‌ها،شير و لبنيات و گوشت‌ها را در اندازه‌هاي متعادل مصرف كنند و گروه‌هايي مانند گروه چربي‌ها و قندهاي ساده را با رعايت محدوديت‌ها مصرف كنند. مواد مغذي كه در گروه غلات وجود دارد نقش مهمي ‌در تامين انرژي بدن زنان باردار دارد. از سوي ديگر مواد غذايي كه در گروه سبزيجات و ميوه‌هاست منبع مهمي ‌از ويتامين‌ها، املاح و فيبر است. منابع گوشتي تامين‌كننده پروتئين مورد نياز مادر و جنين است و منبع مهم تشكيل‌دهنده املاح به ويژه كلسيم و فسفر گروه لبنيات است. نكات كليدي تغذيه‌اي اين متخصص تغذيه با اشاره به اين‌كه رشد و نمو مغزي جنين مستلزم دريافت اسيدهاي چرب امگا3 است، توصيه مي‌كند: مصرف انواع ماهي حداقل دو بار در هفته و يا مصرف دانه‌هاي روغني به ويژه مغز گردو نقش مهمي‌ در تكامل مغزي جنين دارد. از سوي ديگر با توجه به افزايش نياز مادر به آهن و اسيدفوليك، مصرف غذاهايي كه غني از آهن هستند مانند گوشت‌ها، حبوبات، پسته و سبزيجات توصيه و باید در برنامه غذايي روزانه‌شان گنجانده شود البته نبايد اين نكته مهم فراموش شود كه زنان باردار در كنار مصرف غذاهاي غني شده مي‌توانند از مكمل‌ها استفاده كنند. اگر وزن‌گيري مادر نامناسب باشد اين مسأله زمينه‌ساز بروز مشكلات دوران بارداري خواهد شد. يكي از اين مشكلات عمده كه مادران را طي دوره بارداري با خطر مواجه مي‌سازد بحث سقط جنين است، مادراني كه داراي اضافه وزن هستند و آن دسته از زنان كه در دوران بارداري افزايش وزن دارند در معرض اين خطر جدي قرار دارند. از طرف ديگر عدم تامين نياز مادر نسبت به برخي از مواد مغذي مانند آهن، اسيدفوليك، ويتامين آ و....... زمينه را براي سقط جنين مهيا مي‌سازد مهدیه شایگان.
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: