منوی ویژه غذاهای نذری
یک دیگ، هزار نیّت
به گزارش شفاآنلاین ،محرم که می آید هیئتهای عزاداری رونق ویژهای میگیرند. هم زمان، دیگهای بزرگ و کوچک هم روی اجاقهای گازی و حتی چوبی مینشینند تا پذیرایی نذریهایی باشند که دوستداران امام(ع) نذر کردهاند. میان همه غذهایی که این روزها آماده میشود، «قیمه» حرف اول را میزند و «عدس پلو» غذاهای جمع و جوری است که راحتتر توزیع میشود؛ اما منوی غذاهای ویژه نذری به همینها محدود نمیشود.
به هر حال، اگر امسال هم نذر دارید، از همین حالا باید برای آن برنامه ریزی کنید و مواد و شرایط پختش را مهیا کنید.
قیمه
معروفترین غذا برای نذری ماه محرم، قیمه است؛ غذای خوشمزهای که کالری زیادی هم دارد. پس برای عزاداران امام حسین (ع) که بعد از چند ساعت سوگواری، خسته و گرسنه میشوند، میتواند بهترین غذا باشد. برای تهیه یک قیمه نذری، قبل از هر اقدامی باید بدانید چه چیزی بخرید و چه مقدار؟
مواد لازم:
برنج 15 کیلو
لپه 3/5کیلو
گوشت 7 کیلو
پیاز7 تا 9 کیلوسیب زمینی 7 کیلو
رب 1/5 کیلو
روغن 10کیلو (5کیلو برنج، 5کیلو خورشت)
لیمو عمانی یک کیلو
زعفران یک مثقال
لپه، جزء اصلی خورشت قیمه، به دلیل داشتن فیبر به کار خیلیها میآید.
مقدار زیادگوشت قیمه، هم این خورشت را خوشمزهتر میکند.
البته چون معمولا قیمه نذری، چرب و پرروغن است، بهتر است کسانی که چربی خونشان بالا است، کمتر بخورند.
چند سالی است که سیب زمینی سرخ کرده ترد روی پرسهای قیمه، جایاش را به چیپس های خلالی داده است. درست است که این طوری کار آسان میشود، اما چیپس و روغن مانده آن را نباید با سیبزمینی تازه که با روغن ویژه سرخ کردنی آماده شده یکسان بدانید. این کجا و آن کجا؟
عدس پلو
عدس پلو هم از نذریهای قدیمی است. چون این غذا بدون خورشت است، به قول معروف ریخت و پاش زیادی ندارد. به همین خاطر است که خیلیها "عدس پلو" نذر امام حسین (ع) میکنند.
مواد لازم:
برنج 15کیلو
عدس 5کیلو
گوشت چرخ کرده 7 کیلو
رب نیم کیلو
کشمش 2 کیلو
پیاز 7 تا 9 کیلو
روغن 10 کیلو (5 کیلو برنج، 2 کیلو خورشت)
زعفران نیم مثقال
عدس پلو را با گوشت چرخ کرده، یا کشمش و پیاز داغ و گاهی وقتها خرما تزیین میکنند. بعضیها هم از همه اینها روی عدس پلو میریزند تا خوشمزهتر شود.
عدس، مواد مغذی زیاد دارد؛ آهن و فیبر موجود در آن به افزایش نیروی بدن کمک میکند. کشمشی هم که روی عدس پلو میریزند خواص زیادی دارد؛ سرشار از کالری است و باعث آرامش اعصاب میشود، با این حساب، یکی از بهترین غذاها برای ماه محرم که عزاداران امام حسین سوگوار و غمگین هستند، عدس پلو با کشمش است.
برای افرادی که فشارخون بالا دارند و در ماه محرم از خوردن غذاهای نذری پرهیز میکنند، عدس پلو غذای مناسبی است. چون هم عدس و هم کشمش آن، چربی و کلسترول پایینی دارد. البته بهتر است این افراد عدس پلو نذری را بدون گوشت چرخ کرده میل کنند.
قورمه سبزی
قورمه سبزی، بیشتر از همه غذاهای نذری کار و وقت میبرد. چون سبزی دارد و پاک کردن و خرد کردن و سرخ کردن سبزی، زمان و انرژی میبرد. اما با این حال خیلی از عزاداران هر سال قورمه سبزی نذر امام (ع) میکنند. چرا که در مقایسه با سایر غذاهای نذری ماه محرم، قورمه طرفداران خاص خودش را دارد.
مواد لازم:
برنج 15کیلو
سبزی 10کیلو
لوبیا قرمز 2کیلو
گوشت 6کیلو
پیاز حدود 10 کیلو (40عدد پیاز متوسط)
لیمو عمانی یک کیلو
روغن (برای برنج و خورشت با هم) 10تا12 کیلو
سبزی قورمه، شنبلیله و تره و جعفری است. این سبزی ها هم خورشت را خوشمزه می کند، هم خواص زیادی دارند؛ تره قورمه سبزی، برای عفونت های بدن خوب است، مخصوصا در ماه محرم که چند سالی است با فصل زمستان مقارن شده و خیلی از مردم سرما خورده هستند. وجود شنبلیله هم این خورشت را برای افراد دیابتی مناسب می کند. این سبزی در گذشته، داروی مرض قند بوده است.
لوبیایی که در خورشت قورمه سبزی میریزند، پروتئین و فیبر دارد و این غذا را برای ایام عزاداری که انرژی و توان زیادی نیاز است، مناسب کرده.
زرشک پلو با مرغ
چند سالی است که زرشک پلو با مرغ هم وارد غذاهای نذری شده و آمار طبخش، حتی از قیمه و قورمه سبزی هم بالاتر زده؛. طبخ زرشک پلو به نسبت باقی غذاها آسانتر است، پس به راحتی میتوانید بساط پخت آن را در خانه خودتان به راه کنید. در ضمن زرشک پلو با مرغ، غذای پرطرفداری است!
مواد لازم:
برنج 15کیلو
مرغ 40کیلو
زرشک یک کیلو
زعفران نیم مثقال
استفاده از زرشک در نذری ماه محرم، در فصل سرد خاصیت خودش را خوب نشان میدهد؛ چون زرشک خاصیت ضد عفونی کننده و آنتی بیوتیک دارد.
علاوه بر این، مزه ترش زرشک هر غذایی را خوشمزهتر میکند. حتی بعضیها در قیمه هم زرشک میریزند.
گوشت مرغ معدن پروتئین است و اگر خوب طبخ شود، همه پسند میشود.
زرشکی که برای نذریتان تهیه میکنید بهتر است از نوع مرغوب باشد؛ این را میتوانید از رنگ و ظاهر زرشک تشخیص بدهید. زرشک مرغوب قرمز رنگ است و به آن "زرشک تالاری" میگویند(به خاطر این که این زرشک در تالارهای غذاخوری مصرف میشود). به زرشکهای درجه دوم "زیرتالاری" میگویند. البته اگر آشپز خوب باشد، با زرشک زیر تالاری هم میتواند غذای خوب درست کند.
میتوانید به جای مرغ کامل، گوشت ران و سینه مرغ را جداگانه بخرید. اینطوری دیگر نگرانی ندارید که بقایای مرغ را چه کنید.