به گزارش شفا آنلاین:اگرچه تجربه دردهای قاعدگی در طول قاعدگی نسبتاً رایج است، اما خود قاعدگی تنها دلیلی نیست که ممکن است باعث بروز درد شود. گرفتگیهای دردناک میتوانند در هر زمانی از چرخه قاعدگی شما اتفاق بیفتند و در حالی که اغلب جای نگرانی ندارند، برخی موارد نیاز به توجه دارند.
عوامل خطر مختلف ممکن است شانس شما را برای داشتن گرفتگیهای شدید لگنی یا قاعدگی که مستقیماً به پریود شما مرتبط نیست، افزایش دهند. برخی از این موارد عبارتند از:
اگر همراه با گرفتگی شدید، خونریزی غیرطبیعی، مشکل در تنفس یا سرگیجه را تجربه کردید، این موارد میتوانند نشانههای فوریت پزشکی باشند و باید فوراً با ۱۱۵ تماس بگیرید.
دردهای قاعدگی در قسمت تحتانی معده یا لگن رخ می دهد. معمولاً در روز اول یا دوم پریود زنان شروع می شود.
اگر گرفتگی عضلات شما با قاعدگی همزمان نباشد، ممکن است به چرخه قاعدگی شما مرتبط نباشد. اگر گرفتگی و همچنین ترشحات واژن دارید به پزشک مراجعه کنید.
دلایل زیادی وجود دارد که باعث می شود شما بدون پریود دچار دردهای قاعدگی شوید و باردار نباشید، از شرایط طبیعی گرفته تا شرایط پزشکی جدی. اگر فقط گرفتگی های ناگهانی یا غیرمنتظره را تجربه می کنید، تشخیص یکی از دیگری ممکن است آسان نباشد.
در اینجا فقط چند مورد از دلایلی است که ممکن است دچار گرفتگی عضلات شوید:
ممکن است تخمک گذاری داشته باشید. این ساده ترین و رایج ترین دلیل برای گرفتگی عضلات خارج از قاعدگی است. تخمک گذاری به طور طبیعی طی 10 تا 14 روز پس از پریود اتفاق می افتد، زمانی که تخمدان های شما یک تخمک بارور نشده را به عنوان بخشی از چرخه قاعدگی شما آزاد می کنند که همیشه باعث درد نمی شود اما بسیاری از زنان دردهای مبهم یا تیز را در اطراف زیر شکم خود در طول تخمک گذاری گزارش می دهند.
دلیل دیگری که باعث می شود احساس می کنید پریود می شوید اما اینطور نیست، عدم تخمک گذاری است. این وضعیت به این معنی است که تخمدان های شما تخمک آزاد نمی کنند. شما ممکن است تمام علائم دیگر دوره قاعدگی خود را داشته باشید، مانند گرفتگی شکم، اما پریود نمی شوید.
کیست تخمدان نیز می تواند باعث گرفتگی عضلات شود. این کیستها زمانی ایجاد میشوند که کیسههای پر از مایع اطراف تخمدانها اجازه عبور تخمک برای تخمکگذاری را نمیدهند یا پس از آزاد شدن تخمک به درستی بسته نمیشوند. هر دو مورد ممکن است منجر به گرفتگی عضلات شود.
آندومتریوز زمانی ایجاد میشود که پوشش داخلی رحم در خارج از رحم، مانند لولههای فالوپ، تخمدانها یا مثانه شروع به رشد کند. چندین روش درمانی برای آندومتریوز وجود دارد، از نمصرف داروهای تسکین دهنده گرفته تا هورمون درمانی.
سیستیت بینابینی (IC) وضعیتی است که مثانه شما را تحت تاثیر قرار می دهد. اغلب به آن "سندرم مثانه دردناک" می گویند. گرفتگی دردناک یکی از علائم مشخصه آن به همراه احساس میل مکرر برای ادرار کردن است. اگرچه هیچ درمانی برای IC وجود ندارد، اما از طریق تغییر رژیم غذایی، فیزیوتراپی و سایر روش ها قابل کنترل است.
این وضعیت باعث درد شکم و نفخ همراه با دوره های متناوب اسهال و یبوست می شود. با IBS، ممکن است گرفتگی ناگهانی شکم داشته باشید که با اجابت مزاج برطرف می شود. علائم همچنین ممکن است در زمان پریود بدتر شوند. همچنین ممکن است فشار شکمی را احساس کنید و گاز و علائم دیگر داشته باشید.
بیماری کرون و کولیت اولسراتیو باعث گرفتگی شکم، درد و تحریک در امتداد دستگاه گوارش می شود. اگر گرفتگی شکم همراه با مدفوع خونی، کاهش وزن و خستگی دارید، ممکن است به IBD مبتلا باشید.
همچنین دلایل زیادی وجود دارد که باعث می شود شما بدون پریود دچار دردهای قاعدگی شوید، از جمله:
با توجه به طیف گسترده ای از علل احتمالی، اگر دچار دردهای قاعدگی غیرعادی هستید، ایده خوبی است که علائم خود را توسط یک متخصص بررسی کنید.
گرفتگی شکم ممکن است به دلیل قاعدگی، بارداری یا سایر شرایط پزشکی باشد. چگونه متوجه می شوید که گرفتگی عضلات به این دلیل است که شما در شرف پریود شدن هستید یا باردار هستید؟ گرفتگی لانه گزینی نوعی درد شکمی است و زمانی ایجاد می شود که یک جنین لقاح یافته خود را در دیواره رحم شما لانه گزینی می کند. این وضعیت درد کمتری نسبت به گرفتگی قاعدگی دارد.
به طور معمول، گرفتگی های لانه گزینی بسیار کمتر از گرفتگی های دوره واقعی دردناک خواهد بود. خونریزی لانه گزینی نیز ممکن است رخ دهد که لکه بینی خفیف است. همچنین ممکن است علائم مرتبط با بارداری، به ویژه لکه بینی، حساس شدن سینه ها و حالت تهوع (مخصوصاً در صبح) داشته باشید.
اینکه آیا برای دردهای قاعدگی خود به پزشک مراجعه کنید، به علائم دیگری که ممکن است تجربه کنید بستگی دارد. اگرچه دلایل طبیعی بسیاری وجود دارد که چرا ممکن است بدون پریود دچار گرفتگی عضلات شوید، دلایل کافی برای نگرانی وجود دارد که به هر حال ممکن است بخواهید به پزشک مراجعه کنید.
قبل از تصمیم گیری موارد زیر را در نظر بگیرید:
پزشک ابزارهای زیادی برای تشخیص دقیق وضعیت شما در اختیار دارند. تعدادی از این موارد عبارتند از:
آزمایش دقیق مورد استفاده، مانند درمان اعمال شده، به ارزیابی اولیه پزشک از علائم شما بستگی دارد.
بسیاری از مسکنهای مشابهی که برای درمان گرفتگیهای شدید در دوران قاعدگی استفاده میشوند، مانند ایبوپروفن، میتوانند دردهای و گرفتگی های شدید را نیز درمان کنند. در بسیاری از موارد، این دارو ممکن است تمام چیزی باشد که شما نیاز دارید.
درمان شما به سن شما، شدت علائم و میزان پیشرفت بیماری بستگی دارد. بیشتر درمان ها تا حد امکان غیر تهاجمی خواهند بود، اما اگر علائم شما جدی و پایدار باشد، ممکن است مداخله جراحی مورد نیاز باشد.
بسیاری از زنان حدود 1 یا 2 هفته قبل از شروع قاعدگی دچار تغییرات فیزیکی و خلقی می شوند. تغییرات هورمونی باعث علائم سندرم پیش از قاعدگی (PMS) مانند گرفتگی عضلات، حساسیت سینه ها، آکنه، خستگی، علائم گوارشی، نوسانات خلقی، سردرد، اضطراب، افسردگی، و کمردرد می شود. این علائم حدود 3 تا 4 روز پس از شروع قاعدگی برطرف می شوند.