کد خبر: ۳۳۵۳۳۹
تاریخ انتشار: ۰۸:۰۰ - ۲۶ آبان ۱۴۰۲ - 2023November 17
لرزش دست‌ها اغلب دلیلی برای نگرانی نیست. لرزش‌های اساسی رایج و عموما خوش‌خیم هستند. این‌ها به دسته‌ای از اختلالات حرکتی تعلق دارند که با تکان دادن دست مشخص می‌شوند اما سایر اعضای بدن مانند سر و صدا نیز ممکن است که درگیر این مورد شوند.
شفا آنلاین>سلامت>لرزش یا ترمور به دلیل انقباضات غیر ارادی عضلات رخ می‌دهد که می‌تواند باعث تکان خوردن قسمت‌هایی از بدن شود. لرزش دست، شایع‌ترین نوع لرزش است و شرایط یا عوامل مختلفی می‌تواند باعث ایجاد آن شود.

به گزارش شفا آنلاین:به گفته دکتر جیسون سینگ، مدیر ارشد یک مرکز پزشکی، لرزش دست‌ها اغلب دلیلی برای نگرانی نیست. لرزش‌های اساسی رایج و عموما خوش‌خیم هستند. این‌ها به دسته‌ای از اختلالات حرکتی تعلق دارند که با تکان دادن دست مشخص می‌شوند اما سایر اعضای بدن مانند سر و صدا نیز ممکن است که درگیر این مورد شوند.

اگر متوجه شدید که دست‌هایتان بدون هیچ دلیل مشخصی می‌لرزد، بهتر است در اسرع وقت با پزشک خود مشورت کنید. لرزش دست می‌تواند نشانه‌ای از مشکلات پزشکی مختلف باشد که برخی از آن‌ها می‌توانند مشکلات جدی ایجاد کنند.

سینگ می‌گوید که اگر شما سفتی عضلات، حرکات آهسته، یا مشکلات تعادل و هماهنگی را تجربه می‌کنید، ضروری است که به دنبال مراقبت‌های پزشکی باشید. بسیاری از شرایط پزشکی می‌توانند باعث لرزش شوند که شامل مواردی مانند مولتیپل اسکلروزیس، بیماری تیروئید، بیماری پارکینسون، سکته مغزی، عدم تعادل الکترولیت‌ها یا حتی مصرف بیش از حد الکل است.

علاوه بر این، اگر به نظر می‌رسد که لرزش شما بدتر می‌شود یا اگر به‌طور قابل توجهی در فعالیت‌های روزانه مانند نوشتن، خوردن یا نوشیدن تداخل ایجاد می‌کند، باید به پزشک مراجعه کنید. هر چه زودتر به دنبال مشاوره پزشکی باشید، بهتر است با این حال، وحشت نکنید زیرا بسیاری از عوامل بی‌ضرر نیز می‌توانند باعث لرزش دست شوند. شناسایی و تشخیص هر گونه بیماری زمینه‌ای، اولین گام برای دریافت درمان مناسب و احساس بهتر است.

چندین دلیل رایج اما کمتر نگران‌کننده برای لرزش دست‌ها وجود دارند. به‌عنوان مثال، لرزش اساسی، شایع‌ترین علت لرزش در بزرگسالان است و با هیچ بیماری زمینه‌ای مرتبط نیست. لرزش اساسی معمولا دست‌ها را درگیر می‌کند اما می‌تواند در سایر قسمت‌های بدن مانند سر، صدا و پاها نیز مشاهده شود. معمولا زمانی بدتر می‌شود که فرد احساس استرس یا اضطراب می‌کند یا یک کار حرکتی مانند نوشتن یا ریختن یک لیوان آب انجام می‌دهد. درمان این مشکل می‌تواند شامل تغییر شیوه زندگی، دارو و جراحی باشد.

هیپوگلیسمی، یعنی زمانی که سطح قند خون خیلی پایین می‌آید، این مورد نیز می‌تواند باعث لرزش عضلانی شود. قند خون پایین می‌تواند ناشی از دیابت، حذف وعده‌های غذایی یا ورزش زیاد باشد. همچنین عارضه جانبی مصرف برخی داروها مانند داروهای ضد افسردگی و ضد روان‌پریشی می‌تواند لرزش ایجاد کند.

سینگ توضیح داد: دلایل دیگر عبارتند از اضطراب که واکنش جنگ یا گریز بدن را فعال می‌کند و می‌تواند مواد شیمیایی مغز و هورمون‌هایی را آزاد کند که باعث علائم فیزیکی مانند لرزش دستان شوند. خستگی شدید نیز می‌تواند باعث این مورد شود زیرا خستگی شدید کنترل و هماهنگی ماهیچه‌ها را کاهش می‌دهد و منجر به لرزش می‌شود.

کافئین یکی دیگر از دلایل رایج است که مصرف بیش از حد آن می‌تواند سیستم عصبی را بیش از حد تحریک کند و باعث لرزش شود. من این مورد را در بیماران جوان‌تری که نوشیدنی‌های انرژی‌زا مصرف می‌کنند نیز مشاهده کرده‌ام.

اگر به یکی از دلایل کمتر نگران‌کننده دچار لرزش دست می‌شوید، می‌توانید چند کار برای کاهش لرزش انجام دهید. یکی از مهمترین کارهایی که می‌توانید انجام دهید استراحت کافی است. طبق گفته موسسه ملی قلب، ریه و خون ایالات‌متحده (NHLBI)، بزرگسالان هر شب به هفت تا ۹ ساعت خواب نیاز دارند. کاهش مصرف کافئین یا قطع کامل آن را در نظر بگیرید. همچنین سعی کنید از خوردن وعده‌های غذایی منظم در طول روز اطمینان حاصل کنید تا سطح قند خون خود را ثابت نگه دارید.

اگر احساس می‌کنید که لرزش دست‌های شما ممکن است ناشی از داروی شما باشد، در مورد تغییر داروی خود به یک داروی دیگر یا کاهش دوز مصرفی با پزشک خود مشورت کنید و اگر همیشه لرزش دست دارید، بهتر است با پزشک خود صحبت کنید، حتی اگر فکر می‌کنید که جدی نیست. آنان می‌توانند علائم شما را ارزیابی کنند، علت اصلی لرزش شما را شناسایی و در صورت نیاز درمان‌های بیشتری را توصیه کنند.

چگونه لرزش دست را تشخیص دهیم؟

لرزش دست ممکن است چندان قابل شناسایی نباشد اما زمانی که فرد دست‌های خود را مستقیما جلوی بدنش نگه می‌دارد یا زمانی که استرس دارد یا مضطرب است، بیشتر قابل توجه باشد.

لرزش، بیشتر دست‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد، با این حال، می‌تواند در سایر قسمت‌های بدن نیز مانند سر، بازوها، پاها، تنه و حنجره نیز رخ دهد.

انواع لرزش

انواع مختلفی از لرزش وجود دارد. با این حال، اکثر آن‌ها به دو دسته تقسیم می‌شوند:

لرزش در حالت استراحت: این لرزش زمانی رخ می‌دهد که ماهیچه‌ها شل هستند، از جمله زمانی که دست‌ها روی پاها قرار می‌گیرند.

لرزش عملی: این لرزش زمانی رخ می‌دهد که ماهیچه‌ها به دلیل حرکت ارادی منقبض می‌شوند. بیشتر لرزش‌ها، لرزش‌های عملی هستند.

گاهی اوقات، لرزش می‌تواند نشان دهنده یک مشکل زمینه‌ای سلامتی باشد، به خصوص اگر مداوم یا بسیار واضح مشاهده شود.

ویژگی متمایز یک لرزش پارکینسونی این است که در حالت استراحت رخ می‌دهد (از این رو به آن لرزش استراحت می‌گویند). ابر اساس اظهارات بنیاد پارکینسون، برای اینکه تشخیص پارکینسون در نظر گرفته شود، لرزش در حال استراحت باید با یکی از دو علامت بارز دیگر سفتی و برادی‌کینزی (بیماری برادیکینزی حرکت آهسته بدن یا عدم توانایی حرکت سریع بدن است) همراه شود.

دلایل رایج لرزش دست‌ها

کمبود خواب، مصرف کافئین بیش از حد، قند خون پایین، اضطراب، مصرف برخی داروها، لرزش اساسی، بیماری زمینه‌ای پرکاری تیروئید -که در زنان شایع‌تر از مردان است و خود را بیشتر در سنین ۲۰ تا ۳۰ سالگی نشان می‌دهد و می‌تواند همراه با سایر عوارض جانبی باعث لرزش دست شود- و مورد آخر بیماری پارکینسون است. بیماری پارکینسون جدی‌ترین تشخیص مرتبط با لرزش است و این لرزش هنگام استراحت و نه در هنگام استفاده از دست‌ها بدتر می‌شود.

هنگامی که شما در این وضعیت قرار دارید، دست شما می‌لرزد زیرا سلول‌های مغزی که به عضلات شما می‌گویند حرکت کنند، آسیب دیده‌اند. لرزش معمولا از یک طرف شروع می‌شود، اما با گذشت زمان ممکن است به طرف دیگر نیز سرایت کند. همچنین ممکن است آهسته‌تر حرکت کنید، در تعادل مشکل داشته باشید، یا متوجه شوید که دست‌ها و پاهایتان سفت شده‌اند. درمان اصلی لرزش پارکینسون دارو و گاهی جراحی برای کنترل بهتر عضلات است.

آیا می‌دانستید حدود ۵۰ درصد از دلایل لرزش بدن، ناشی از عوامل مربوط به ژنتیک است؟ با این حال، لرزش بدن علل دیگری به‌جز ژنتیک نیز دارد. در پاسخ به اینکه لرزش بدن نشانه چیست، باید گفت نوعی اختلال عصبی است که موجب انقباضات غیرعمدی قسمت‌های مختلف بدن می‌شود. در این مقاله، به بررسی لرزش بدن و علت آن خواهیم پرداخت. پس از خواندن این مطلب، خواهید فهمید لرزش بدن ناشی از چیست و با اقدام به‌موقع می‌توانید آن را کنترل کنید.

 

 ۱- کمبود ویتامین یا افزایش مواد معدنی

اگر رژیم غذایی‌تان به‌گونه‌ای است که ویتامین های مورد نیاز بدن را جذب نمی‌کند، احتمالا یکی از دلیل لرزش بدنتان ناشی از کمبود ویتامین‌های ضروری است. در پاسخ به اینکه «کمبود چه ویتامینی باعث لرزش بدن می‌شود» باید گفت از شایع‌ترین دلایل لرزش بدن در اثر کمبود ویتامین B1 اتفاق می‌افتد. در مقابل، افزایش ماده معدنی مس در بدن که به نام بیماری ویلسون شناخته می‌شود، نیز ممکن است علت نادر لرزش بدن باشد. برای رفع این عارضه، پزشک پس از انجام آزمایشات مختلف و بررسی میزان ویتامین و مواد معدنی موردنیاز بدن، نسبت به تجویز دارو یا مکمل اقدام خواهد کرد.

۲- استرس ناگهانی

استرس در بدن موجب ترشح هورمونی به نام آدرنالین می‌شود. این هورمون هشداری برای افزایش هوشیاری و توانایی گریز از خطر در ذهن به شمار می‌رود. آدرنالین با تحریک پایانه‌های عصبی، هوشیاری فرد را بالا برده و میزان خون‌رسانی به اعضای بدن را افزایش می‌دهد. همین امر، موجب بروز لرزش بدن می‌شود. این دلیل به‌خصوص در جوانانی که در موقعیت‌های استرس‌زا قرار می‌گیرند، بیشتر دیده می‌شود.

درواقع، در پاسخ به اینکه لرزش بدن نشانه چیست، باید گفت اگر فرد در موقعیت‌های استرس‌زا قرار گیرد، لرزش بدن نوعی واکنش طبیعی بوده که ممکن است گاهی با تپش قلب، تنگی نفس یا گرفتگی عضلات همراه شود. در این شرایط، نیاز است با مراجعه به پزشک و انجام آزمایشات مخصوص، نسبت به دریافت داروهای مخصوص یا مکمل برای گرفتگی عضلات اقدام کرد.

۳- مصرف دارو؛ لرزش بدن ناشی از عوارض داروهایی مانند داروی ضدافسردگی

برخی از داروهای ضدافسردگی یا داروهای قلبی ممکن است عوارض جانبی به‌همراه داشته باشند. یکی از این عوارض ممکن است لرزش بدن پس از مصرف قرص باشد. در این شرایط، اگر لرزش بدن تشدید شود، نیاز است حساسیت به قرص را به پزشک اطلاع دهید. باتوجه‌به وضعیت سلامت بدنی شما و واکنش بدن نسبت به دارو، مصرف برخی از داروها ممکن است سبب لرزش بدن شود. مانند دوز بالای سالبوتامول که برای کاهش علائم آسم تجویز می‌شود، یک‌سری از داروهای صرع یا لیتیم کربنات که معمولاً برای بیماران مبتلا به اختلال دوقطبی تجویز می‌شود.

۴- مصرف بیش از حد کافئین

باوجود مزایایی که کافئین برای هوشیاری مغز دارد، مصرف بیش از حد آن ممکن است سبب لرزش بدن و تپش قلب شود. این ماده محرک روی گیرنده‌های سیستم عصبی تاثیر می‌گذارد. اگر با مصرف مقدار کمی از کافئین، دچار علائم دیگری همچون سردرد، سرگیجه یا اسهال در کنار تپش قلب شدید، ممکن است به کافئین حساسیت داشته باشید.

طبق گزارش‌های سازمان غذا و دارو آمریکا، میزان دوز مناسب برای مصرف کافئین در طی روز نهایتاً ۴۰۰ میلی‌گرم است. این میزان برای هر فرد باتوجه به شرایط سلامتی او متفاوت خواهد بود. اگر لرزش بدن شما به‌علت مصرف بیش از حد کافئین به‌دنبال بروز علائم بیماری قلبی رخ دهد، ممکن است پزشک داروهایی مانند والزومیکس اچ سی تی را برای کنترل درد قلب تجویز کند.

۵- لرزش ناشی از بیماری ام اس؛ یکی از علائم بیماری در افراد مبتلا به ام‌اس

طبق مطالعه‌ای که در سال ۲۰۲۰ انجام شده است، بین ۲۵ تا ۵۸ درصد از افراد مبتلا به بیماری ام‌اس، دچار لرزش‌ اندام هستند. لرزش ناشی از ام‌اس معمولا به‌علت ضایعات مغزی و مسیرهای عصبی آسیب‌دیده‌ای اتفاق می‌افتد که وظیفه هماهنگی حرکات بدن را برعهده دارد. در پاسخ به اینکه بیماری ام اس چیست، می‌توان گفت نوعی بیماری خودایمنی بوده که سیستم عصبی مرکزی بدن یعنی مغز و نخاع را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

در فرد مبتلا به ام‌اس، غلاف محافظتی رشته‌های عصبی یعنی میلین تخریب شده و ارتباط بین سیستم عصبی با قسمت‌های مختلف بدن را مختل می‌شود. لرزش و عدم هماهنگی فقط یکی از علائم این بیماری حین راه‌رفتن و عدم تعادل است. درنهایت، باتوجه‌به شدت لرزش‌و پیشرفت بیماری پزشک درمان‌هایی برای کنترل آن تجویز می‌کند.

۶- پارکینسون؛ اصلی‌ترین نشانه بیماری با بروز لرزش مداوم بدن

اگر برای شما نیز سوال است که لرزش بدن نشانه چیست باید بگوییم که بیماری پارکینسون یکی از کلیدی‌ترین دلایل لرزش مداوم بدن است. طبق گزارش medicalnewstoday، بیش از ۷۰ درصد افراد مبتلا به پارکینسون، دچار لرزش بدن می‌شوند. در بیماری پارکینسون، اغلب بیماران ممکن است با لرزش دست یا پا، افتادگی صورت، ضعف یا گرفتگی عضلات و به‌هم خوردن تعادل روبه‌رو شوند. گاهی اوقات لرزش ناشی از پارکینسون ممکن است با علائم پیری اشتباه گرفته شود. حتما نیاز است برای تشخیص دقیق این عارضه به پزشک متخصص مراجعه کرده تا پزشک با اقدام به‌موقع، جلوی تشدید بیماری را بگیرد.

 

۷- افت قند خون؛ دلیل اصلی لرزش بدن در افراد دیابتی

افت قند خون یا هیپوگلیسمی در افراد دیابتی که انسولین مصرف می‌کنند، موجب لرزش بدن می‌شود. مصرف قرص‌های کنترل دیابت ۲ مانند سولفونیل اوره باعث تحریک پانکراس شده تا انسولین بیشتری تولید کند. همین امر، موجب کاهش قند خون می‌شود. لرزش بدن ناشی از افت قند خون ممکن است با علائم دیگری مانند عرق کردن، تحریک‌پذیری، تاری دید یا تپش قلب همراه باشد.


نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: