شفا آنلاین>سلامت>ناس یا نسوار نام یک ماده گیاهی اعتیادآور است که با برگ تنباکو ساخته میشود، این ماده سبزرنگ است و بو و طعم بسیار تندی دارد.
به گزارش شفا آنلاین:البته در بعضی از مناطق ایران به رنگ قهوهای هم موجود است که در اصطلاح تمباک هم گفته میشود.ناس یا نسوار نام یک ماده گیاهی اعتیادآور است که با برگ تنباکو ساخته میشود، این ماده سبزرنگ است و بو و طعم بسیار تندی دارد. این ماده اعتیارآور از برگ تنباکو که در سایه خشک شده و به همین خاطر سبز رنگ است ساخته میشود. البته در بعضی از مناطق ایران به رنگ قهوهای هم موجود است که در اصطلاح تمباک هم گفته میشود.
این برگها را نرم میکوبند و با اندکی آهک مخلوط کرده در جلو دهان، میان لب و دندان و بعضی زیر زبان میگذارند. برخی از ناسیها هم ناس را با دستمال کاغذی در دهان میگذارند. همچنین سرگیجه، سردرد، تهوع، از دست دادن تعادل حرکتی و رفتاری، ایجاد حرکات غیرطبیعی در چشم، دندانقروچه، اختلال در خواب، وابستگی روحی و روانی، لرزش، تغییرات فشار خون و ضربان قلب تنها بخشی از عوارض کوتاهمدت این ماده مخدر است.
عوارض بلندمدت این ماده شامل بیخوابی، عدم تعادل رفتاری، زودرنجی، اختلالات تمرکز، اختلالات رفتاری، تأثیر در مخچه، بیماریهای دهانی، سرطان حنجره، اختلالات و سرطان روده بزرگ و نارساییهای کلیوی و همچنین سرطان لثه میشود. تنباکو خود بهتنهایی سرطانزاست. حال وقتی این ماده با آهک نیز مخلوط میشود، اثرات مخرب شدیدتری را بر سلامت مصرفکننده میگذارد.
دستگاه گوارش و کلیههای ما برای جذب و دفع آهک ساخته نشده و این ماده باید از طریق کلیه دفع شود و این باعث میشود نارساییهای جبرانناپذیر کلیوی در فرد ایجاد شده و در آینده مجبور به دیالیز شود. خطر سرطان گونه و لثه در مصرفکنندگان تنباکوی جویدنی و ناس پنج برابر بیشتر از افراد عادی است. اختلال در لبخند، سایش دندان، پسرفت لثه و پوسیدگی دندانها از دیگر عوارض این مواد به ظاهر کمضرر است.
وابستگی روحی و روانی در ناس و حشیش خیلی بالاتر از وابستگی جسمی بوده و شبیه به وابستگی به سیگار است. همچنین فروشندگان مواد مخدر با هدف رقابت و افزایش فروش خود، روزبهروز مواد افزودنی و مخدر غیرمجاز را در ناس اضافه کرده و ضربههای مهلکی را به افراد وارد میکنند.در این ماده سبزرنگ با هدف ترغیب و وسوسه افراد، از طعمدهندههایی برای خوشبوکردن مواد استفاده میکنند. افراد در هنگام مصرف، این ماده را در قسمت جلوی دهان و میان لب و دندان میگذارند تا با بزاق دهان ترکیب شده و شیرهای از آن خارج شود.
سرگیجه، سردرد، تهوع، از دست دادن تعادل حرکتی و رفتاری، ایجاد حرکات غیرطبیعی در چشم، دندانقروچه، اختلال در خواب، وابستگی روحی و روانی، لرزش، تغییرات فشارخون و ضربان قلب تنها بخشی از عوارض کوتاهمدت این ماده مخدر است. افراد به دلیل ناآگاهی از عوارض بلندمدت مصرف ناس به این ماده روی آورده و سلامت خود را در خطر میاندازند.
عوارض بلندمدت این ماده شامل بیخوابی، عدم تعادل رفتاری، زودرنجی، اختلالات تمرکز، اختلالات رفتاری، تأثیر در مخچه، بیماریهای دهانی، سرطان حنجره، اختلالات و سرطان روده بزرگ و نارساییهای کلیوی و همچنین سرطان لثه میشود. تنباکو خود بهتنهایی سرطانزاست. حال وقتی این ماده با آهک نیز مخلوط میشود، اثرات مخرب شدیدتری را بر سلامت مصرفکننده میگذارد.
دستگاه گوارش و کلیههای ما برای جذب و دفع آهک ساخته نشده و این ماده باید از طریق کلیه دفع شود و این باعث میشود نارساییهای جبرانناپذیر کلیوی در فرد ایجاد شده و در آینده مجبور به دیالیز شود. وابستگی روحی و روانی در ناس و حشیش خیلی بالاتر از وابستگی جسمی بوده و شبیه به وابستگی به سیگار است. همچنین فروشندگان مواد مخدر با هدف رقابت و افزایش فروش خود، روزبهروز مواد افزودنی و مخدر غیرمجاز را در ناس اضافه کرده و ضربههای مهلکی را به افراد وارد میکنند.
با مصرف ناس وجهه اجتماعی افراد شدیدا تنزل پیدا کرده و اختلالات روحی و روانی شدیدی نیز در آنها پیدا میشود. معمولا مراجعهکنندگان از اقرار به مصرف این ماده فرار کرده و مصرف مواد دیگر را بهراحتی بیان میکنند. این فرار یا به این دلیل است که افراد ناس را مخدر نمیدانند و اینکه ناس وجهه خوبی ندارد و افراد از بیان آن خجالت میکشند.وابستگی به این ماده وجهه افراد را پایین آورده و استقلال را از آنها میگیرد. مصرف این ماده سبزرنگ که بیشتر در بین مردم افغانستان و پاکستان رواج دارد، باعث کاهش اعتمادبهنفس فرد شده و به تدریج او را از اجتماع دور میکند.
در گام اول، ترک روحی و فکری خیلی مهمتر از ترک جسمی است. مردم ما باید خود را خیلی بالاتر آن بدانند که این ماده را مصرف کنند؛ زیرا این ماده را مردمی که در جایگاه اجتماعی پایینی هستند مصرف میکنند و حتی گاهی دیده شده است که افراد، عنوان مصرفکننده ناس را برای خود توهین تلقی کردهاند. هر ماده مخدر برای گروه خاصی ساخته شده است و دلیلی ندارد افراد برای نشئهشدن دست به هر مادهای بزنند.
مرور این جمله که «این ماده مخدر در حد شخصیت من نیست و من باید بجنگم و این ماده را از خود جدا کنم» میتواند پشتیبان مصرفکننده برای رویآوردن به ترک باشد. با توجه به اینکه ترک ناس عوارضی چون بیقراری، استخواندرد، دردهای عضلانی و کلافگی را دارد، گام دوم این است که افراد پس از تصمیم به ترک، به پزشکان مراجعه کرده و مشکلاتشان را با آنها در میان گذاشته و برای طیکردن دوران درمان، از پزشکان، روانشناسان و روانپزشکان کمک بگیرند؛ زیرا آنها میتوانند با کمکردن علائم عدم مصرف، بهوسیله دارو ترک را برای آنها آسان کنند.
گام سوم این است که مصرفکننده، پس از ترک باید از رفاقت و رفتوآمد با کسانی که او را به مصرف این مواد تشویق و ترغیب میکنند، خودداری کرده و با افرادی مراوده کند که این ماده را بد میدانند. رعایت این نکته خود انگیزه و انرژی فرد را برای ادامه راه افزایش میدهد.
در آخر اشاره به این نکته لازم است که برای تسهیل در ترک، افراد باید
برای خود سرگرمی مفیدی ایجاد کرده و در قبال ترک این ماده، از جایگزینهای
مفیدی چون کشک، آدامس و شکلات استفاده کنند تا کمتر به مصرف این ماده تحریک
شوند. همچنین ورزش و پیادهروی باعث افزایش حس مطلوب به خود و
اعتمادبهنفس شده و به افراد کمک میکند تا هرچهسریعتر از وادی مصرف ماده
خطرناکی چون ناس، فاصله بگیرند. / شرق