شفا آنلاین>سلامت>آفت دهان (Aphthous stomatitis) یک بیماری بسیار شایع داخلی دهان، لثه یا زبان است که میتواند بسیار دردناک و ناراحت کننده باشد. آفت دهان در زنان بیشتر از مردان ایجاد میشود. علت آفت دهان به طور دقیق مشخص نیست اما عواملی مانند استرس، کمبود ویتامین یا کاهش سیستم ایمنی بدن در ایجاد ابتلا به آن نقش دارد.
به گزارش شفا آنلاین:آفت دهان(Aphthous stomatitis) که به آن استوماتیت آفتی (Recurrent Aphthous Stomatitis) و زخمهای شانکر (Chancre) نیز گفته میشود، بیماری شایع در دهان است که به صورت زخمهای کوچک گرد یا بیضی شکلی و به رنگ های سفید یا زرد و حاشیه قرمز در نواحی نرم دهان مانند لپ، گونه یا قسمت زیرین زبان ایجاد میشود. دوره این بیماری بین ۷ تا ۱۰ روز طول میکشد.
بیماری آفت دهان مسری نیست زیرا زخم های داخل دهان خوش خیم هستند و بهصورت زخمهای منفرد یا خوشهای ایجاد شده اند.بهتر است بدانید که آفت دهان، شایعترین نوع زخم دهان است امّا تنها زخم دهان نیست.همچنین آفت دهان درمان خاصی ندارد اما میتوان از روش های برای برطرف کردن بیماری استفاده کرد.
انوع مختلفی از آفتهای دهانی وجود دارند که شامل آفتهای خوش خیم، بد خیم و آفتهای ویروسی است:
آفتهای دهانی خوش خیم یا آفت های جزئی شایعترین نوع آفت هستند:
آفتهای دهانی بدخیم(آفت عمده)، از آفتهای دهانی کمتر رایج هستند:
آفتهای دهانی ویروسی یا زخم هرپتی فرم (Herpetiform) نوع غیر معمول از آفتدهان است که در افراد مسن ایجاد میشود و رایج نیستند:
افت دهان با سرطان دهان از جهات زیر متفاوت است:
علائم آفت دهان معمولا به صورت زخم های باز و بیضی شکل با پوشش سفید، زرد رنگ یا هاله ای قرمز رنگ در قسمت جلوی دهان، زیر زبان، پشت لب، داخل گونه و یا روی سطح و اطراف زبان ظاهر میشود اما 1 تا 2 روز قبل از ظاهر شدن زخم ها فرد متوجه احساس سوزش و سوزن شدن در آن ناحیه میشود.
علت آفت دهان بهطور قطع مشخص نیست اما قرار گرفتن فرد در برخی شرایط و همچنین بروز بیماری های خاصی ریسک ابتلا به آفت دهان را افزایش میدهد. همچنین امکان دارد علت آفت دهان حدی ژنتیکی باشد.در پاسخ به سوال علت آفت مکرر دهان در بزرگسالان چیست؟ می توان به استرس، آلرژی، عفونت ها، سیستم بدنی ضعیف، کمبود ویتامین ها اشاره کرد.
رایجترین دلایل آفت دهن عبارتاند از:
آفت دهان بیماری است که نیاز به درمان خاصی ندارد اما استفاده از داروهای آنتی بیوتیک، ژل، قطره یا روش های خانگی مانند عسل میتواند به کاهش درد و تسریع بهبود آفت کمک کند.در ادامه میتوانید با روشهای درمان آفت دهن آشنا شوید.
دارو یکی از روش ها برای درمان سریع آفت دهان است که میتوان با نظر متخصص دهان و دندان از داروهای مانند زاتیوپرین، داپسون، کلشیسین، پنتوکسیفیلین، تتراسایکلین خوراکی و تالیدومید استفاده کرد.از داروهای آنتی بیوتیک برای درمان آفت دهان می توان بهآموکسی سیلین و آموکسی سیلین-کلاوولانیک اسید اشاره کرد که نشانهها و علائم این بیماری را کاهش دهد.
قرص هیدروکورتیزون درد آفت دهان را کاهش و از بین میبرد. البته این قرص را نمیتوان بدون نسخه پزشک خریداری کرد.همچنین برای درمان آفت دهان با دیفن هیدرامین با دندانپزشک یا پزشک خود صحبت کنید.
آفتین ژل نوعی ژل آفت دهان است که معمولا با یکبار مصرف و در مدت 20 ثانیه، علائم این بیماری را بعد از مدت کمی، التیام و بهبود میبخشد.همچنین ژل کورکومین که جز داروهای ضدالتهاب است که یک روش برای درمان آفت دهانی خفیف است.
قطره میرتکس باریج نوعی محلول برای درمان آفت دهان است که باید 5 تا 6 بار در روز، هر بار 10 قطره از محلول را یک تکه پنبه کوچک بریزید و به مدت ۳۰-۲۰ ثانیه روی زخم دهان قرار دهید.خاصیت قطره میرتکس باریج این است که انتی باکتریال است، دردهای لثه را کم میکند و باعث تقویت لثه میشود.
برای درمان آفت دهان میتوان از کرم و ژلهای موضعی مانند بنزوکائین برای بیحس کردن دهان، از فلوسینونید برای از بین بردن التهاب و از پراکسید هیدروژن برای ضدعفونی کردن زخم دهان استفاده کنید.
برخی دهانشویهها مانند دهانشویه کلر هگزدین، بافتهای ملتهب را آرام میکنند، اما تعداد دفعات بروز آنها را کاهش نمیدهد.
در صورتیکه خانمها در زمان قاعدگی یا یائسگی دچار آفت دهان شوند، پزشک ممکن است هورمون درمانی را تجویز میکند.
استفاده از لیزر، راهی سریع برای درمان آفت دهان در افرادی است که سایر روش های درمان برای آنها موثر نیست. درمان با لیزر چند دقیقه طول میکشد و بدون بی حسی انجام میشود.
برای درمان خانگی آفت دهان و کمک به تسکین درد یا تسریع در بهبود، این نکات را در منزل انجام دهید:
برای پیشگیری از آفت دهان بهویژه برای کسانی که سابقه مکرر دارند، اقدامات زیر توصیه میشود:
اگر آفت دهان بعد از 2 هفته بهبود پیدا نکرد بهتر است با دکتر دندانپزشک مشورت کنید اما اگر این بیماری با علائمی مانند تب همراه بود هرچه سریع تر برای درمان به پزشک مراجعه کنید.
آفت دهان یک بیماری شایع دهان است که به صورت زخم های کوچک و بیضی شکل در نواحی نرم دهان ایجاد میشود و با درد و سوزش همراه است و ممکن است غذا خوردن و صحبت کردن برای فرد مشکل شود. آفت دهان معمولا بعد از 10 تا 14 روز بهبود پیدا میکند اما اگر بهتر نشد هرچه سریع تر به یک متخصص عمومی یا متخصص عفونی مراجعه کنید تا علت آن را تشخصص دهید و از داروهای مانند دیفین هیدارمین برای درمان استفاده کند.