کد خبر: ۳۳۱۱۸۸
تاریخ انتشار: ۱۱:۰۰ - ۰۵ شهريور ۱۴۰۲ - 2023August 27
در هنگام بلع، ماهیچه‌ها و اعصاب زیادی در دهان، گلو و لوله غذا درگیر می‌شوند. بسیاری از مردم حداقل یکبار در زندگی خود هنگام بلعیدن درد را تجربه می‌کنند.
شفا آنلاین>سلامت>اصطلاح پزشکی بلع دردناک یکی از شایع‌ترین مشکلات گوارشی برای افراد است. این عارضه می‌تواند افراد را در هر سنی درگیر کند. دلایل متعددی می‌تواند سبب بروز بلع دردناک در انسان شود. این عارضه ممکن است یکی از عوارض شایع عفونت یا یک واکنش آلرژیک باشد. در صورتی که درد در هنگام بلعیدن شدید باشد، می‌تواند فرآیند خوردن و آشامیدن را با مشکل رو به رو کند و کیفیت زندگی افراد را کاهش دهد لذا با توجه به اهمیت موضوع دراینباره دکترامیرمنصوررضادوست، فوق تخصص گوارش وکبد و دکترمسعود صدرالدینی، فوق تخصص گوارش وکبد و دکتر حسین صانعیان، فوق تخصص گوارش وکبد توضیحاتی ارائه داده اند.
 به گزارش شفا آنلاین:دکتررضادوست در این باره می‌گوید: بلع دردناک یک بیماری پاتولوژیک است که در آن فرد در هنگام بلع غذا، مایعات، دارو و هر چیز دیگری دچار درد شدیدی می‌شود. این باعث می‌شود که غذا مدت زیادی به دلیل احساس درد در قفسه سینه مسیر مری به معده را طی کند.وی عنوان کرد: بلع دردناک عادی نیست. اگر این درد به دلیل سرماخوردگی ایجاد شده باشد، نسبتاً به سرعت برطرف می‌شود اما در غیر این صورت ممکن است شما با مشکل خطرناکی مواجه باشید که نیاز به مراقبت و رسیدگی فوری پزشکی دارد و آخرین چیزی که شما می‌خواهید این است که نتوانید غذاهای جامد بخورید.
 این فوق تخصص گوارش وکبد متذکر شد: اگر گلوی شما درد می‌کند و بلع برای شما سخت و زمان‌بر شده است باید هر جه سریع‌تر به پزشک مراجعه کنید. وی اظهارکرد: بیماری بلع دردناک ممکن است علت‌های مختلفی داشته باشد بنابراین روش‌های درمان آن نیز متفاوت است. برای مثال تومورها ممکن است نیاز به جراحی داشته باشند و اگر سرطانی باشند باید پرتودرمانی و
شیمی درمانی نیز انجام شود. زخم‌ها نیز ممکن است به عمل جراحی نیاز داشته باشند و در برخی موارد نیز پزشک به شما توصیه خواهد کرد که از مصرف برخی غذاها که گلوی شما را تحریک می‌کند مانند غذاهای پرادویه یا نوشیدنی‌های کافئین دار پرهیز کنید.
دکتررضادوست بیان کرد: بلع دردناک ممکن است در برخی موارد به دلیل ابتلا به برخی بیماری‌های جزئی مانند سرماخوردگی معمولی ایجاد شود. در این موارد عارضه بلع دردناک خودبه‌خود بهبود می‌یابد. بلع دردناک مزمن ممکن است به دلیل وجود برخی دلایل زمینه‌ای دیگر باشد. بیماری‌های مختلفی وجود دارد که باعث ابتلا به بلع دردناک می‌شود.
این فوق تخصص گوارش وکبد افزود: در برخی موارد بلع دردناک مزمن ممکن است به دلیل ابتلا به سرطان مری باشد. این به دلیل توموری است که در مری رشد کرده است. سرطان مری ممکن است به دلیل استعمال طولانی مدت دخانیات، سوء مصرف الکل یا سوزش سر دل مستمر ایجاد شود. همچنین ممکن است این بیماری ارثی باشد. عفونت کاندیدا یک نوع عفونت قارچی است که ممکن است در دهان بیمار ایجاد شود و باعث ایجاد علائم
سرطان مری مانند بلع دردناک شود.
وی مطرح کرد: بیمار ممکن است در صورتی که بلع دردناک همراه با علائمی نظیر سوزش معده یا درد قفسه سینه باشد به بیماری ریفلاکس معده مبتلا شده باشد.
دکتررضادوست گفت: در افراد مبتلا به اچ‌ای وی نیز غالباً مشکلات مری ایجاد می‌شود. عفونت کاندیدا شایع‌ترین دلیل آن است. در برخی موارد عامل‌های ضد ویروسی که برای درمان اچ آی وی مورد استفاده قرار می‌گیرند باعث ریفلاکس معده می‌شوند که باعث ایجاد علائمی نظیر بلع دردناک می‌شود.
این فوق تخصص گوارش وکبد توضیح داد: ممکن است در دهان، گلو یا مری و حتی معده بیمار زخم‌هایی ایجاد شود. زخم‌ها همچنین ممکن است به دلیل ریفلاکس درمان‌نشده معده نیز به وجود آیند. مصرف بلند مدت از داروهای ضدالتهابی مانند ایبوپروفن نیز می‌توانند احتمال ایجاد این زخم‌ها را افزایش دهند.
وی متذکر شد: بلع دردناک ممکن است به دلیل برخی روش‌های درمانی مانند پرتودرمانی برای سرطان نیز ایجاد شود. برخی داروهای تجویزی نیز ممکن است باعث ایجاد بیماری بلع دردناک شود.
دکتررضادوست گفت: بلع دردناک همچنین ممکن است به دلیل ورود اجسام خارجی در گلو یا مری که باعث انسداد آنها شده‌اند نیز ایجاد شود. یکی از شایع‌ترین اجسام که ممکن است باعث انسداد گلو را پوشش مری شود، استخوان ماهی است.
این فوق تخصص گوارش وکبد اشاره کرد: در برخی موارد ممکن است عارضه بلع دردناک با یک بیماری دیگرکه مرتبط با بلع است اشتباه گرفته شود. دیسفاژیا نوعی اختلال بلع است که در صورت ابتلا به این بیماری، بلع به طور منظم با اشکال مواجه است و در افراد مسن شایع‌تر است.
وی افزود: دیسفاژیا نیز همانند بلع دردناک به علل مختلفی مرتبط است. درمان دقیق و درست به شناسایی مشکلات زمینه‌ای بستگی دارد. دیسفاژیا ممکن است به حدی شدید باشد که فرد قادر به انجام عمل بلع نباشد.
دکتررضادوست یادآور شد: اختلالات بلع یا بلع دردناک ممکن است به طور همزمان ایجاد شوند و مشکل یا بیماری زمینه‌ای یکسانی باعث ایجاد این عارضه‌ها شده باشد. به هر حال، ممکن است اختلالات بلع با درد همراه نباشد. در این موارد احتمالاً فرد فقط به اختلال بلع دچار شده است. به طور مشابه ممکن است فرد مبتلا به بلع دردناک در هنگام بلع با مشکلی مواجه نباشد.
> برای تشخیص مشکل بلع دردناک نیاز به انجام آزمایش‌های خاصی نیست
این فوق تخصص گوارش وکبد تشریح کرد: برای تشخیص ابتلا به بلع دردناک نیاز به انجام آزمایش‌های خاصی نیست. پزشک بر اساس تشخیص علائم بیماری و معاینات فیزیکی می‌تواند ابتلا به این عارضه را تشخیص دهد. در مواردی که معاینات بالینی و صحبت کردن در مورد علائم کافی نباشد ممکن است پزشک انجام فرایند آندوسکوپی را توصیه کند.
وی اضافه کرد: در معاینات آندوسکوپی یک دوربین کوچک داخل گلوی بیمار فرستاده می‌شود تا پزشک بتواند داخل آن را ببیند. در صورتی که معاینات آندوسکوپی چیزی را نشان ندهد ممکن است پزشک دستور انجام مطالعات مانومتری را برای مشخص کردن علت بلع دردناک بدهد. سپس پزشک در مورد اقدامات بعدی تصمیم می‌گیرد. انجام این کار در مواردی که علت نیاز به درمان فوری داشته باشد مانند درمان تومورها و زخم‌ها که ضرورت می‌یابد.
دکتررضادوست توضیح داد: برنامه‌ریزی دقیق درمان بلع دردناک به علت زمینه‌ای ایجاد‌کننده آن بستگی دارد. اگر پزشک نتواند علت زمینه‌ای را تشخیص دهد، بلع دردناک ممکن است به مرور زمان خودبه‌خود بهبود یابد. این عارضه پس از سرماخوردگی‌های معمولی یا حساسیت‌های شدید متداول و شایع است. در صورتی که ناراحتی و درد در هنگام بلع دوباره عود کردند باید به پزشک مراجعه کنید.
این فوق تخصص گوارش وکبد مطرح کرد: بسته به بیماری زمینه‌ای ممکن است بتوان بلع دردناک را با مصرف برخی داروها التیام داد. برای مثال، داروهای مربوط به درمان ریفلاکس معده می‌توانند از بازگشت اسید معده به سمت مری و حلق جلوگیری کنند و پس از آن بیمار بهبودی را در بلع خود احساس می‌کند. داروها ممکن است برای درمان بیماری‌های زمینه‌ای مانند اچ‌ای وی و عفونت‌ها نیز تجویز شوند. عفونت‌های کاندیدا نیز باید با داروهای ضدقارچ تحت درمان قرار گیرند.وی ادامه داد: در موارد وجود تومور ممکن است پزشک از روش‌های جراحی برای برداشتن این سلول‌ها استفاده کند. این گزینه همچنین برای درمان ریفلاکس معده‌ای که به درمان‌های دارویی پاسخ نداده است نیز
به کار می‌رود.
>بلع دردناک می‌تواند به دلایل متفاوتی در فرد بروز نماید
درادامه نیز دکترصدرالدینی در این باره ابراز کرد: به طور کلی به وجود درد هنگام بلع در دهان، گلو، یا مری (لوله‌ای که دهان را به معده متصل می‌کند) بلع دردناک می‌گویند. بلع دردناک، یک اصطلاح پزشکی برای وجود درد هنگام بلع غذا و نوشیدنی‌ها می‌باشد. گاهی اوقات این اختلال با بیماری "دیسفاژی” یا ” اختلال در بلع” اشتباه گرفته می‌شود.
وی اظهار کرد: احساس درد موقع بلعیدن غذا می‌تواند در اثر تحریک گلو یا آسیب‌دیدگی لایه مخاطی این ناحیه به وجود آید. لایه مخاطی بافتی نرم و مرطوب است که بخش‌های خاصی از داخل بدن مانند بینی، معده، گوش و غیره را پوشش می‌دهد.
این فوق تخصص گوارش وکبد افزود: در اثر نوشیدن و خوردن مداوم غذاهای خیلی گرم یا خیلی سرد، ممکن است لایه مخاطی تحریک شده و آسیب ببیند لذا شما می‌توانید در مورد مواد غذایی سالم و سبک زندگی مناسب جهت جلوگیری از این شرایط، با متخصص گوارش خود مشورت نمایید.
وی توضیح داد: درد موقع قورت دادن غذا ممکن است از دهان، گلو (حلق) یا مری نشأت بگیرد. گاهی اوقات بلع دردناک مربوط به آسیب‌دیدگی حنجره می‌شود. مکانیسم بلع از گلو شروع شده و تا مری امتداد می‌یابد، فرآیندی که تحت عنوان” انعکاس بلع” شناخته می‌شود. دردی که ممکن است هنگام بلع در دهان یا گلو احساس شود، می‌تواند مربوط به مشکلات مری باشد، در این موارد ممکن است در ناحیه قفسه سینه نیز درد وجود داشته باشد.
دکترصدرالدینی اشاره کرد: ممکن است همزمان باوجود درد هنگام بلع، اختلال در بلع نیز وجود داشته باشد. همچنین ممکن است باوجود طبیعی بودن فرآیند بلع و عدم برگشت غذا، درد به‌تنهایی وجود داشته باشد.
این فوق تخصص گوارش وکبد ادامه داد: گاهی اوقات بلع دردناک می‌تواند همزمان با " سندروم سوزش و یا درد دهان" باشد. در این مورد، هنگام بلع درد شدیدترمی‌شود. وی یادآورشد: عوامل التهابی متعددی می‌تواند باعث بروز سندروم سوزش دهان، گردد، به‌خصوص در مواردی که درد تا گلو امتداد می‌یابد. در این موارد هنگام بلع، جویدن و هضم غذا درد شدیدتر خواهد شد. بلع دردناک هنگام خوردن غذا یا نوشیدنی‌های گرم می‌تواند نشان‌دهنده وجود یک ضایعه در گلو مانند یک زخم باشد.دکترصدرالدینی اظهار کرد: درد هنگام قورت دادن در صبح می‌تواند در اثر بیماری ریفلاکس شدید ایجاد شود که در پی آن گلو ملتهب می‌گردد. گلودرد مداوم در صبح، یکی از عوارض "فارنژیت ریفلاکس” (التهاب گلو در اثر ریفلاکس معده) محسوب می‌شود.
این فوق تخصص گوارش وکبد مطرح کرد: بلع دردناک ممکن است با تنگی نفس و یا اختلال صوت (گرفتگی صدا، تغییر در صدا) همراه باشد. در این موارد ممکن است حنجره یا نای آسیب دیده باشد و یا گلو دچار انسداد نسبی شده باشد.وی بیان کرد: برخی ازمتداول‌ترین علل اختلال بلع در بزرگسالان عبارتند از عفونت‌ دستگاه گوارشی، اجسام خارجی، التهاب، جراحت و زخم، اختلالات مری.دکترصدرالدینی می‌گوید: عفونت‌های حاد یا مزمن دهانی، التهاب و عفونت لوزه‌ها، گلو، اپی گلوتیت وازوفاژیت (مری) می‌تواند موجب درد هنگام بلعیدن غذا گردد. درد در عفونت‌های شدید، مشخص‌تر است و در بعضی از موارد، دیسفاژی (اختلال در بلعیدن غذا) نیز ممکن است وجود داشته باشد. این فوق تخصص گوارش وکبد افزود: بسیاری از بیماران مبتلا به عفونت دهان، گلو و مری، بلع دردناک را به‌عنوان تنها علامت اصلی خود در عفونت‌های مزمن گزارش می‌دهند. عفونت می‌تواند موجب زخم، جراحت، آبسه یا التهاب منتشر در ساختارهای مربوطه گردد.وی تصریح کرد: برخی از علل عفونی مرتبط با بلع دردناک عبارتند از برفک دهان، عفونت اولیه اچ‌ای وی و همچنین عفونت‌های دستگاه فوقانی گوارش، ویروس سیتومگالوویروس، ویروس اپشتین بار، هرگونه عفونت حاد یا مزمن که باعث گلودرد شود.
دکترصدرالدینی هشدار داد: اجسام خارجی یا اشیائی که در پوشش گلو یا مری گیر می‌کنند، می‌توانند موجب انسداد کامل و یا بخشی از این مناطق شده و باعث دردناک شدن عمل بلع گردند.انسداد گلو بر تنفس نیز تأثیر می‌گذارد. اجسام خارجی کوچک و نوک‌تیز مانند استخوان ماهی از علل شایعی هستند که می‌تواند منجر به سوراخ شدن دیواره گلو، لوزه‌ها و یا مری شوند. این فوق تخصص گوارش وکبد بیان کرد: تعدادی عامل غیر عفونی نیز وجود دارد که می‌تواند باعث التهاب و زخم دستگاه گوارش شوند. با توجه به نقش حنجره در فرآیند بلع غذا، التهاب حنجره نیز می‌تواند باعث بلع دردناک شود. برخی از این علت‌ها عبارتند از تروما یا ضربه، مصرف غذاها یا نوشیدنی‌های گرم، مواد غذایی تند، ابتلا به بیماری‌های خود ایمنی، تابش اشعه، ریفلاکس اسید معده و استنشاق گازهای سمی و همچنین آبسه و یا زخم در گلو و مری نیز می‌تواند باعث بلع دردناک شود.وی گفت: سرطان مری، گلو، حنجره، تیروئید، گردن و دهان نیز می‌توانند باعث بلع دردناک شوند. این عارضه باید در افراد پرخطر مانند افراد سیگاری به‌عنوان یک عامل احتمال در نظر گرفته شود، به‌خصوص اگر اختلال بلع و کاهش وزن ناخواسته نیز وجود داشته باشد.دکترصدرالدینی گفت: برخی شرایط که عمدتاً مری را تحت تأثیر قرار می‌دهند، می‌تواند باعث بلع دردناک شود. معمولاً درد در قفسه سینه نیز در اثر وجود عارضه در مری همراه با بلع دردناک وجود خواهد داشت.بیماران اغلب، به‌اشتباه، علائم خود را به‌صورت درد پس از بلع عنوان می‌کنند، اگرچه این عارضه‌ها می‌توانند با فاز غیرارادی مری هنگام بلع مربوط باشند.این فوق تخصص گوارش وکبد عنوان کرد: برای تشخیص بلع دردناک آزمایش خاص و واحدی وجود ندارد، پزشک شما بلع دردناک و علت زمینه‌ای ان را می‌تواند بر اساس علائمی که تجربه می‌کنید، تشخیص دهد اما اگر متخصص گوارش به وجود سرطان به‌عنوان یک علت زمینه‌ای مشکوک شود، ممکن است برای مطمئن شدن از تشخیص خود، بیوپسی یا نمونه‌برداری انجام دهد.وی گفت: در هنگام درمان بلع دردناک بهتر است یک رویکرد دومرحله‌ای اتخاذ شود یعنی هم علائم بیمار تحت درمان قرار بگیرند و هم علت زمینه‌ای بیماری مورد توجه قرار گیرد.دکترصدرالدینی خاطرنشان کرد: اگرعلت بلع دردناک حاد، وجود سرطان تشخیص داده شود، در درمان به‌احتمال‌زیاد هم سرطان و هم بلع دردناک به‌طور هم‌زمان موردتوجه قرار می‌گیرند.این فوق تخصص گوارش وکبد ادامه داد: برای درمان بلع دردناک ناشی ازسرطان ممکن است فرد تحت شیمی‌درمانی و پرتودرمانی قراربگیرد تا اندازه تومور کوچک‌ترشده وازگسترش آن به سایر اندام‌ها جلوگیری به عمل آید. اما درمان دقیق و تخصصی به‌ شدت بیماری و محل قرارگیری توموربستگی دارد. همچنین ممکن است برای برداشت تومور از عمل جراحی کمک گرفته شود.وی بیان کرد: درمان‌های دیگر علت زمینه‌ای بلع دردناک می‌تواند شامل در صورت وجود ضایعه یا زخم ممکن است با عمل جراحی اصلاح شود واگرعفونت فوقانی دستگاه تنفسی عامل بیماری باشد، ممکن است برای فرد داروهای ضد احتقان و آنتی‌بیوتیک تجویز شود.دکترصدرالدینی اضافه کرد: اگرعامل بلع دردناک، بیماری بازگشت اسید یا ریفلاکس باشد، ممکن است از داروهای غیر نسخه‌ای آنتی‌اسید استفاده گردد. اگر بیماری شدیدتر باشد و یا داروهای غیر نسخه‌ای ضد اسید مؤثر نباشد، ممکن پزشک برای شما داروهای خاص تجویز نماید و همچنین شما باید از مصرف نعناع و نوشیدنی‌های کافئین دار اجتناب ورزید چراکه هریک از آن‌ها می‌تواند شرایط ریفلاکس را بدتر نماید. این فوق تخصص گوارش وکبد گفت: بلع دردناک می‌تواند به دلایل متفاوتی در فرد بروز نماید هنگامی‌که شما علت زمینه‌ای بیماری بلع دردناک را برطرف نمایید، درد و علائم شما شروع بهبودی خواهند نمود. لذا تشخیص علت اصلی عوارض ناشی از آن بر عهده پزشک متخصص گوارش می‌باشد.
> اختلالات بلع در هر سنی ممکن است به وجود بیاید
در ادامه نیز دکتر صانعیان در اینباره خاطرنشان کرد: اختلالات بلع به این معنا است که حرکت غذا یا نوشیدنی از دهان به معده زمان بیشتری طول می‌کشد و دشوارتر است و همچنین با درد هنگام قورت دادن غذا مرتبط است.وی بیان کرد: اختلالات موقتی بلع که وقتی سریع غذا می‌خورید یا وقتی غذای خود را به خوبی نمی‌جوید، به وجود می‌آیند، معمولا جای نگرانی ندارند اما اختلال بلع مستمر نشان‌دهنده یک بیماری وخیم هستند که باید درمان شود.این فوق تخصص گوارش و کبد مطرح کرد: اختلالات بلع در هر سنی ممکن است به وجود بیاید، اما در بین سالخوردگان شایع‌تر است وعلت‌های مختلفی دارند و درمان آن به علت آن بستگی دارد.وی اشاره کرد: نشانه‌های مرتبط با اختلالات بلع عبارتند از احساس درد در هنگام قورت دادن غذا، ناتوانی در بلع، احساس گیر کردن غذا در گلو یا سینه یا پشت قفسه سینه، تراوش آب از دهان، خرخر کردن، بازگشت غذا به دهان، سوزش معده مکرر، بازگشت اسید معده یا غذا به گلو، کاهش وزن غیرمنتظره، سرفه کردن یا حالت تهوع در هنگام بلع و کوچک‌تر کردن لقمه‌های غذا یا مصرف نکردن بعضی از غذاهای مشخص به دلیل اختلالات بلع.دکتر صانعیان عنوان کرد: بلع عمل پیچیده‌ای است و بعضی بیماری‌ها باعث اختلال در آن می‌شوند. گاهی اوقات نمی‌توان علت بروز مشکل بلع دردناک را تشخیص داد.
این فوق تخصص گوارش وکبد گفت: منظور از اختلالات بلع احساس گیرکردن غذا در انتهای گلو یا در سینه در هنگام قورت دادن غذا است. از علت‌های بروز مشکل بلع دردناک می‌توان به آشالاژی، ضعف عضلات مری، اسپاسم منتشر، تنگی مری، تومورهای مری، اشیای خارجی، تنگ شدن حلقه‌های مری، بیماری ریفلاکس معده، اوزفاژیت ائوزینوفیلیک، بیماری اسکلرودرمی، پرتودرمانی و بروز بعضی از سرطان‌ها اشاره کرد.
وی تشریح کرد: پزشک احتمالا یک معاینه پزشکی انجام می‌دهد و از آزمایشات مختلفی برای تعیین علت اختلال در بلع غذا استفاده می‌کند. این آزمایشات شامل گرفتن تصویر اشعه ایکس با یک ماده کنتراست (باریوم )، ارزیابی پویای بلع، آندوسکوپی، آزمایش عضله مری (مانومتری) و آزمایشات تصویربرداری که شامل سی تی اسکن و غیره است، می‌شوند.
دکتر صانعیان مطرح کرد: اغلب مشکلات بلع را می‌توان درمان کرد، اگر چه درمانی که دریافت می‌کنید به نوع علت مشکل شما بستگی دارد. درمان به این بستگی دارد که آیا مشکل بلع شما در دهان یا گلو ( دیسفاژی بالا) یا در مری (دیسفاژی پایین ) وجود دارد.
این فوق تخصص گوارش وکبد تصریح کرد: دیسفاژی بالا اختلالات بلع ناشی از مشکلات دهان یا گلو است. روش‌های درمانی مخصوص این نوع دیسفاژی عبارتند از بلع درمانی، تغییر در رژیم غذایی، لوله‌های مخصوص تغذیه است.
وی گفت: در صورت ابتلا به دیسفاژی بالا، بیمار برای بلع درمانی به متخصص گفتار و زبان ارجاع داده می‌شود و برای توصیه در مورد تغییر رژیم غذایی برای اطمینان از داشتن رژیم غذایی متعادل به یک متخصص تغذیه ارجاع داده می‌شوید و همچنین لوله‌های مخصوص تغذیه را می‌توان برای غذا خوردن بیمار در طول دوره درمان مشکلات بلع مورد استفاده قرار داد. این لوله‌ها در موارد شدید دیسفاژی که شما را در معرض سوء تغذیه و کم آب شدن بدن قرار می‌دهد، مورد نیاز هستند.
دکتر صانعیان می‌گوید: بسته به علت دیسفاژی پایین، می‌توان این بیماری را با دارو درمان کرد.برای درمان آشالازی گاهی اوقات می‌توان از بوتاکس استفاده کرد و موارد دیگر دیسفاژی را عموما با جراحی می‌توان درمان کرد.
این فوق تخصص گوارش وکبد ادامه داد: روش درمانی دیلاتاسیون آندوسکوپیک در طول معاینه داخلی مری با استفاده از آندوسکوپی قابل انجام است. لوله آندوسکوپ از گلوی شما به سمت مری پایین داده می‌شود و تصاویر قسمت داخلی بدن به یک صفحه تلویزیونی انتقال داده می‌شوند. یک بالون یا میل جراحی کوچک با استفاده از تصاویر به عنوان راهنما از قسمت باریک‌تر مری عبور داده می‌شود تا آن را فراخ کند. در صورتی که از بالون استفاده شود، به تدریج باد می‌شود تا قبل از کم باد شدن و خارج شدن، مری شما گشاد گردد.وی افزود: قبل از انجام این روش درمانی، به شما مواد بی‌حس‌کننده خفیف عرضه می‌شود تا دردی را احساس نکنید. البته این خطر نیز وجود دارد که این روش منجر به پارگی مری شود. دکتر صانعیان خاطرنشان کرد: اگر به سرطان مری مبتلا هستید که نمی‌توان آن را برطرف کرد، معمولا توصیه می‌شود که لوله استنت در بدن شما قرار داده شود. به همین دلیل، در صورت داشتن سرطان، با کشیده شدن مری، احتمال سوراخ شدن مری بیشتر است.این فوق تخصص گوارش وکبد افزود: استنت (معمولا یک لوله شبکه شبکه‌ای فلزی) در طول آندوسکوپی یا تحت هدایت تصویر اشعه ایکس وارد مری شما می‌شود. سپس لوله استنت به تدریج گسترش پیدا می‌کند تا راهی ایجاد شد که برای عبور غذا به اندازه کافی فراخ باشد. برای این که لوله استنت بدون به وجود آمدن انسداد باز بماند، باید از یک رژیم غذایی خاص پیروی کنید. وی تشریح کرد: اگر نوزاد شما با اختلالات بلع (دیسفاژی موروثی) به دنیا بیاید، درمان آن به علت به وجود آورنده مشکل بستگی دارد. به طور مثال دیسفاژی ناشی از فلج مغزی را می‌توان با گفتاردرمانی و زبان درمانی درمان کند. به کودک شما نحوه بلعیدن، تنظیم نوع غذایی که می‌خورند و نحوه استفاده از لوله‌های مخصوص غذا خوردن آموزش داده می‌شود.دکتر صانعیان ادامه داد: شکاف کام و لب شکری یک نقص تولد در صورت است که باعث دیسفاژی می‌شود. این نقص عموما با جراحی درمان می‌شود و تنگی مری با نوعی جراحی که اتساع نام دارد و باعث فراخ شدن مری می‌شود، قابل درمان است.این فوق تخصص گوارش وکبد متذکر شد: دیسفاژی ناشی از بیماری ریفلاکس معده را می‌توان با استفاده از شیر خشک یا شیرهای تلغیظ شده مخصوص درمان کرد. گاهی اوقات، دارو نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.وی بیان کرد که اختلالات بلع برخی عوارض را در پی دارد که مهمترین آنها شامل سوء تغذیه، کاهش وزن و کم شدن آب بدن، مشکلات تنفسی است. دکتر صانعیان در پایان گفت: مشکل قورت دادن غذا یا بلع دردناک را نباید بی‌اهمیت تلقی کرد، زیرا گاهی می‌توانند نشانه‌ای از یک بیماری دیگر باشند که نیازمند درمان سریع می‌باشد. برای این منظور اگر علائم و نشانه‌های گفته شده را دارید، ممکن است به بیماری دیسفاژی مبتلا شده باشید. بنابراین بهتر است سریعا به پزشک مراجعه کنید./آفتاب
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: