در دوره گذشته دولت زمینی در جنوب شرقی شهر تهران واگذار کرده بود که البته فاصله طولانی از شهر دارد، به طوری که از بهشت زهرا (س) نیز دورتر است اما همین زمین نیز هنوز نهایی نشده است
شفا آنلاین>سلامت>مسئولین شهری تهران سالهاست که هشدار میدهند ظرفیت بهشتزهر در حال پر شدن است. در اواسط دهه 90 بود که این گورستان بزرگ پایتخت دوباره توسعه یافت و ظرفیت جدیدی برای تدفین ایجاد شد. اکنون گفته میشود که بهشتزهرا سه تا چهار سال آینده همچنان ظرفیت دفن دارد، اما مدیران شهری به دنبال این هستند که گورستان جدیدی در تهران احداث کنند.
به گزارش شفا آنلاین: مهدی چمران، رئیس شورای اسلامی شهر تهران اعلام کرده که هنوز برای احداث آرامستانهای جدید تهران، محلی به تثبیت نرسیده است؛ اما تأکید ما این است که در چند نقطه از شهر باشد.
مهدی
چمران درخصوص جانمایی آرامستانهای جدید پایتخت، اعلام کرده است: «در دوره گذشته دولت زمینی در جنوب شرقی شهر تهران واگذار کرده بود که البته فاصله طولانی از شهر دارد، به طوری که از بهشت زهرا (س) نیز دورتر است اما همین زمین نیز هنوز نهایی نشده است. ما طرحی در گذشته داشتیم که در شرق و غرب تهران آرامستان احداث شود تا تمام شهروندان ناچار نشوند به جنوب شهر بروند. در شرق تهران گفتند زمینهای خاصی هست که آب از آن به یکی از سدها منتقل میشود و در غرب نیز در شهرقدس و وردآورد تا عدهای خبر را شنیدند، قیل و قال به راه افتاد که اینجا قرار است آرامستان شود؛ لذا ما دست برداشتیم.»
االبته این ماجرا اتفاق تازهای نیست و بیش از شش ماه است که مطرح شده است. آذر سال 1401 بود که از افتتاح اولین آرامستان جدید تهران تا ۶ ماه آینده خبر داد. اکنون حدود هفت ماه از آن ماجرا میگذرد و هنوز جای تازهای برای این ماجرا مشخص نشده است و تازه پس از این تعداد ماه رئیس شورای اسلامی شهر تهران میگوید جایی برای این اتفاق پیدا نشده است.
ماجرا از این قرار است که همان زمان یعنی هفت ماه پیش جواد تاجیک مدیرعامل سازمان بهشت زهرا (س) در سخنان خود با اشاره به ماموریتهای این سازمان برای ارتقاء عملکرد و بهبود کیفی ارائه خدمات به مردم گفت: «مدیران عامل سابق همگی زحمت کشیدند و با روش و منش خود کارهای بسیاری انجام دادند. معتقدیم اقدامات خوبی که در گذشته صورت گرفته نباید متوقف شود و باید ادامه پیدا کند.»
وی با تاکید بر مبارزه با فساد در مدیریت جدید شهرداری تهران و سازمان بهشت زهرا(س)، گفت: «موضوع فساد خط قرمز ما است و جرئت برخورد با فساد در مدیریت کنونی شهرداری بسیار بالا است. نمیگذاریم احساس شود با فساد برخوردی نمیشود چراکه این موضوع مردم را به نظام بدبین خواهد کرد.»
مدیرعامل سازمان بهشت زهرا (س) به لزوم در دستور کار قرار گرفتن توسعه امور در سه حوزه فرهنگی، اجتماعی و خدماتی سازمان اشاره داشت و گفت: «فضای داخلی بهشت زهرا (س) حتما باید معماری ایرانی - اسلامی داشته باشد. بهشت زهرا حتما نیاز به مساجد و نمازخانههای بیشتری دارد، باید فضای داخلی بهشت زهرا به شعائر اسلامی-ایرانی مزین شود. همچنین موضوع فرهنگسازی آداب زیارت موضوع بسیار مهمی است که باید در دستور کار قرار گیرد.»
تاجیک ادامه داد: «در رابطه با خود سازمان بهشت زهرا نیز تحول ساختار در دستور کار است که انجام آن باعث ارتقا عملکرد سازمان خواهد شد و فرصتی بوجود خواهد آورد تا افراد در فضای تخصصی رشد کنند. موضوع سایر آرامستانها و توسعه آن در دستور کار است. برای ایجاد آرامستانهای جدید نیز اقدامات خوبی درحال انجام است که انشاءالله اولین آن تا ۶ماه آینده به بهرهبرداری خواهد رسید.» جواد تاجیک در نشستی دیگر گفته بود: «نسبت به بهای خدماتی که در آرامستانهای کشور وجود دارد مجموعه بهشت زهرا(س) به صورت میانگین ۷۰ درصد کمتر از آرامستانهای سراسر کشور از مردم نرخ بهای خدمات دریافت میکند. در حوزه خدمات هیچ مورد جدیدی برای سال آینده اضافه نشده است و میانگین افزایش نرخ خدمات بهشت زهرا ۳۷ درصد است، تقریباً در مدیریت متوفی و بحران وضعیت بسیار ناگواری داریم و اگر اتفاقی در تهران رخ دهد امکانات ما جوابگو نخواهد بود.»
البته این در شرایطی است که مهدی عباسی رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر میگوید: «مطالعات مختلفی درباره گورستانها صورت گرفته است. تعیین محل جدید آرامستان نیازمند مصوبه شورا و بررسی دقیق در پارلمان محلی است. ساخت گورستان جدید در تهران انجام میشود و فعلا بهشتزهرا ظرفیت لازم را برای دفن اموات دارد، اما قرار است در سال جاری مکانیابی برای گورستان جدید تهرانیها صورت گیرد.»
حاشیهای دیگر حول محور قبرستان و مردگان
حدود بهمن ماه بود که شهرداری تهران در لوایح عوارضی سال ۱۴۰۲ که برای تصویب به شورای شهر فرستاد، هزینهای را به عنوان عوارض «نگهداشت سالیانه قبور» تعیین کرد که در صورت تعیین شهروندان باید بابت هر قبر سالانه ۱۶۴ هزار تومان پرداخت میکردند. در همان زمان مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران در واکنش به لایحه شهرداری در خصوص نرخ خدمات ارائه شده گفت هر چه که به شورا ارسال میشود تصویب نمیشود.
او در یک نشست خبری در خصوص تعیین عوارض نگهداشت قبور در تهران، گفت: «موضوعی که مطرح شده هنوز به صورت کامل مشخص نیست. بهای خدمات را وزارت کشور برای کل کشور تعیین کرده است. یکی از مواردی که به عنوان بهای خدمات دریافت میکنند در حال حاضر نیز در هنگام دفن افراد اخذ میشود.اخذ بهای خدمات پس از دفن بستگی به این دارد که فرد بخواهد خدماتی را دریافت کند یا خیر؟ برای مثال آرامگاههایی که موجود است و یا گلکاری به عنوان خدمات موردی مطرح است. البته این موضوع هنوز در صحن شورا مطرح نشده است.»
وی تاکید کرد: «رسیدن یک موضوع به شورا دلیل بر تصویب آن نیست، فهرستی توسط وزارت کشور اعلام شده به عنوان بهای خدمات ما در حال حاضر برای نگهداشت موضوعی را نداریم و اگر کسی بخواهد خدماتی را بگیرد. چنین بحثی مطرح خواهد شد. لذا باید صبر کنیم موضوع به صحن شورا بیاید و مورد بررسی قرار گیرد.»
همزمان با چمران، حسین نظری معاون خدمات شهری شهرداری تهران درباره اخباری مبنی بر دریافت عوارض از محل قبور مطرح شده گفت: «به هیچ عنوان ما عوارضی در قالب این مواردی که گفته شد، نداریم. بنای ما این است که تحمیل جدیدی در حوزه خدمات شهری برای شهروندان نداشته باشیم و این اخبار به هیچ عنوان صحت ندارد.»
به نظر می رسد وضعیت سکونت در تهران در حالی که حول محور مشکلات مربوط به زندگان بسیار خبرساز شده و قیمت خرید واجاره خانه در تهران خانهدار کردن اقشار متوسط وپایینتر را غیرمکن کرده است، به نظر میرسد همین مساله درباره مردگان و متوفیان این کلانشهر نیز صدق می کند.همدلی