با نگاهی به آخرین دادههای اقتصادی مشخص میشود که نرخ تورم به حرکت خود در مسیر صعودی ادامه داده و خبری از توقف رشد قیمتها نیست. طبق محاسبات مرکز آمار، نرخ تورم سالانه اردیبهشت ماه به ۱/۴۹ درصد رسیده است
شفا آنلاین>سلامت> سالهاست دولتمردان به دنبال یافتن پاسخ برای این پرسش میگردند که عاملان اصلی افزایش تورم در اقتصاد چه کسانی هستند؟ آنطور که به نظر میرسد نگاهها نسبت به این مساله متفاوت است؛ برخی رد گرانی و افزایش قیمتها را در بالا رفتن نرخ ارز دنبال میکنند و برخی نیز ماشین چاپ پول دولت را مقصر اصلی افزایش تورم میدانند.
به گزارش شفا آنلاین:آمارهای اقتصادی هم حرکت نقدینگی و تورم را در طول زمان تایید میکنند به طوری که هر زمان گردش نقدینگی در اقتصاد بالا رفته نشانههای افزایش قیمت کالاها نیز در آن هویدا شده است. از نگاه تحلیلگران اقتصادی، این موضوع تئوری افزایش تورم به دنبال خلق پول در اقتصاد را تایید میکند. در این بین بررسی علیت نرخ ارز در افزایش نرخ تورم از دو منظر قابل بررسی است؛ نخست آنکه افزایش نرخ ارز در شرایط تحریمی موجب بالا رفتن تورم کالاهای وارداتی میشود و در نتیجه این اقلام با قیمتهای بالاتری به دست مصرفکنندگان میرسد. مساله دوم اما تاثیری است که نوسانات نرخ ارز و نااطمینانیهای ناشی از آن بر انتظارات تورمی میگذارد. از نگاه کارشناسان، تاثیر متغیرهای پولی بر نرخ تورم همان اندازه اهمیت دارد که تاثیر انتظارات تورمی بر بالا رفتن قیمتها. با همه اینها ریشه افزایش تورم در هر دو حالت یکی است؛ افزایش خلق پول و بالا رفتن گردش نقدینگی در اقتصاد.
با نگاهی به آخرین دادههای اقتصادی مشخص میشود که نرخ تورم به حرکت خود در مسیر صعودی ادامه داده و خبری از توقف رشد قیمتها نیست. طبق محاسبات مرکز آمار، نرخ تورم سالانه اردیبهشت ماه به ۱/۴۹ درصد رسیده است. بانک مرکزی اما تورم سالانه اردیبهشت ماه امسال را ۷/۵۵ درصد اعلام کرده است. تورم نقطهبهنقطه نیز بر اساس برآوردهای مرکز آمار و بانک مرکزی به اعداد ۶/۵۴ و ۷/۵۹ درصد در دومین ماه سال جاری رسیده است. به این ترتیب با استناد به همین دادهها میتوان پی برد که رشد تورم در اقتصاد ایران همچنان ادامه دارد؛ موضوعی که خلاف ادعای مقامات دولتی درخصوص توقف رشد تورم را اثبات میکند. آنچه در این میان اهمیت دارد ریشهیابی افزایش تورم در اقتصاد ایران است. بر مبنای تئوریهای اقتصادی، تورم نتیجه افزایش نقدینگی است. در حقیقت تورم زمانی ایجاد میشود که حجم پول در گردش اقتصاد بالا میرود و باعث ایجاد تقاضای کاذب در بازارهای مختلف میشود. این موضوعی است که تقریبا همه کارشناسان و صاحبنظران اقتصادی درخصوص آن به اجماع رسیدهاند و میگویند مبارزه با تورم را باید از کانال انضباطبخشی به بازار پول آغاز کرد.
طبق آخرین دادههای پولی بانک مرکزی که مربوط به بهمن ماه سال گذشته است، حجم کل نقدینگی به ۶۱۰۳ هزار میلیارد تومان و حجم پایه پولی نیز به ۶/۸۰۸ هزار میلیارد تومان رسیده است. درصد رشد این دو متغیر در بهمن ماه سال قبل نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۰ به ترتیب ۳۲ درصد و ۲/۳۹ درصد بوده است. نکته جالب توجه درخصوص این دادهها این است که حجم پول با رشد ۷/۶۸ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن به ۷/۱۵۴۵ هزار میلیارد تومان رسیده است. همچنین نسبت پول به نقدینگی عدد ۲۵ درصدی را نشان میدهد که در سالهای اخیر بیسابقه بوده است. این اعداد در حقیقت نشان میدهند که پول پرقدرت به میزان بیشتر و با سرعت بالاتری در اقتصاد گردش میکند. به بیانی دیگر سیالیت نقدینگی در اقتصاد بالا رفته و به عاملی جدی برای رشد تورم تبدیل شده است. نکته مهم دیگر این است که میزان مطالبات بانک مرکزی از بانکها نیز رو به افزایش است. طبق همین دادهها، رشد بدهیهای بانکی به بانک مرکزی در ۱۱ ماهه پارسال ۱۳۵ درصد و نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۰ معادل ۸۵ درصد بوده است. بزرگی این اعداد به این معناست که دولت به صورت غیرمستقیم موتور چاپ پول را روشن نگه داشته و در حال تامین مالی از نظام بانکی و بانک مرکزی است. بنابراین با بررسی دادههای پولی میتوان پی برد که دولت به دلیل کسری بودجه بالایی که دارد بازار پول را به هم میریزد و به عاملی اصلی در بالا بردن نرخ تورم تبدیل میشود. این موضوعی است که کارشناسان همواره بر آن تاکید داشته و عنوان میکنند که بیانضباطیهای مالی و پولی در نهایت زمینهساز بالا رفتن نرخ
تورم میشود.
اما برخی در جای دیگری به دنبال دلایل رشد نرخ تورم میگردند. از نگاه آنان نرخ ارز وقتی بالا میرود باعث افزایش قیمت کالاها میشود و تورم را بالا میبرد. اما آیا به راستی نرخ ارز نیز میتواند باعث افزایش نرخ تورم شود؟ هرچند بررسیها نشان میدهد هرگاه اقتصاد ایران با جهش نرخ ارز روبهرو شده در کنار آن جهش تورمی نیز اتفاق افتاده است. اما آنچه در این بین اهمیت دارد این است که جهش نرخ ارز در چه شرایطی اتفاق میافتد؟ واقعیت این است که نرخ ارز همچون سایر اقلام کالایی همگام با نرخ تورم بالا میرود و رشد میکند. این مساله به این معناست که نرخ ارز نه علت بلکه معلول تورم است. اما در این میان تحولاتی که به دنبال جهش نرخ ارز اتفاق میافتد میتواند تورم را تشدید کند. بدیهی است افت ارزش پول ملی و بالا رفتن نرخ ارز قیمت کالاهای وارداتی اعم از کالاهای اساسی و مواد اولیه تولیدی را بالا میبرد و در نتیجه تورم نرخ ارز به تورم کالاهای یادشده منتقل میشود.
از سوی دیگر نوسانات نرخ ارز و نااطمینانیهایی که در سایه آن شکل میگیرد نیز موجب میشود انتظارات تورمی بالا برود. کارشناسان انتظارات تورمی را عاملی شناختهشده و مهم در افزایش نرخ تورم میدانند. بنابراین اگر بخواهیم به دنبال دلیل رشد تورم از مسیر تغییرات نرخ ارز بگردیم باید در وهله نخست عامل اصلی جهش نرخ ارز که همان رشد نقدینگی و تورم اولیه ناشی از نقدینگی است را شناسایی کنیم. از این منظر اگر سیاستگذاران اقتصادی بخواهند مسیر مهار تورم و خروج از سیاهچاله گرانی را برای خود هموار کنند باید به دنبال انضباطبخشی به بازار پول بگردند و به مبارزه جدی با علت ایجاد تورم بپردازند.
جمشید عدالتیان شهریاری: افزایش نرخ ارز پاسخ به تورمی است که در گذشته ایجاد شده است
جمشید عدالتیانشهریاری اقتصاددان در اینباره گفت: نرخ ارز در اقتصاد همیشه خود را با تورمی که در گذشته ایجاد شده هماهنگ میکند، اما به خودی خود نمیتواند موجب تورم جدید شود. تجربه نیز نشان داده هرگاه نرخ تورم در اقتصاد بالا رفته به مرور بازار ارز نیز دچار نوسان شده و نرخ ارز خود را با تورمی که شکل گرفته هماهنگ کرده است. این موضوع نشان میدهد که در حقیقت تورم به نرخ ارز سیگنال داده و باعث بالا رفتن قیمت آن شده است، اما عکس این مساله یعنی بالا رفتن نرخ تورم بعد از افزایش نرخ ارز صادق نیست.
وی اظهار کرد: به طور کلی وقتی بخواهیم ارزش پول داخلی را اندازه بگیریم باید تورم جهانی را از تورم داخلی کم کنیم. هر عددی که از تفاضل یادشده به دست بیاید نشان میدهد که ارزش پول ملی چند درصد کاهش ارزش داشته است، اما علت افزایش تورم مطابق با یافتههای علمی را باید در بالا رفتن نقدینگی جستوجو کنیم. هرچند واردات کالاهای وارداتی با قیمتهای بالا (به دلیل افت ارزش پول ملی) همواره این احساس را ایجاد میکند که نرخ ارز باعث افزایش نرخ تورم میشود، اما واقعیت این است که نرخ ارز قبلا در سایه افزایش خلق پول و تورمی که در گذشته ایجاد شده بالا رفته است.
به گفته عدالتیان، واقعیت این است که دولت برای جبران کسری بودجه پول چاپ میکند و نظام بانکی نیز در این بین با هدف پاسخگویی به درخواستهای تسهیلاتی دولت گردش پول و نقدینگی در اقتصاد را بالا میبرد. هر دوی این عوامل باعث میشوند که پول به میزان بیشتر و با سرعت بالاتری در اقتصاد گردش پیدا کند و دست به دست در بازارهای مختلف اقتصادی بچرخد. این مساله در نهایت باعث بالا رفتن نرخ تورم میشود. بنابراین اگر بخواهیم بر اساس بایستهای علمی به دنبال ریشه افزایش تورم بگردیم باید این مساله را در بالا رفتن نقدینگی و پایه پولی جستوجو کنیم.
این اقتصاددان افزود: اگر بخواهیم از منظر روانی به تاثیرات بالا رفتن نرخ ارز بر نرخ تورم بپردازیم، میتوانیم بپذیریم که نرخ ارز نیز میتواند باعث افزایش قیمتها شود. اتفاقی که میافتد این است که بعد از بالا رفتن نرخ ارز بسیاری از کالاهایی که با نرخ ارز قیمتگذاری میشوند اعم از خودرو، مواد اولیه وارداتی، قطعات تولیدی، کالاهای اساسی و غیره خود را با نرخ ارز جدید منطبق میکنند.
به این ترتیب این اقلام باعث بالا رفتن قیمت کالاها میشود و این احساس را به وجود میآورد که نرخ ارز به صورت مستقیم باعث بالا رفتن نرخ ارز شده است. اما همانطور که اشاره شد افزایش نرخ ارز معلول تورمی است که پیشتر و در سایه افزایش نقدینگی ایجاد شده است. در مجموع آنچه اتفاق میافتد این است که نقدینگی باعث تورم میشود، تورم موجب کاهش ارزش ریال میشود و کالاهای جدید نیز در نهایت خود را با نرخ جدید ارز هماهنگ میکنند. هرچند دولتها میتوانند نرخ ارز را ثابت نگه دارند، اما این مساله موجب میشود تقاضا برای فرار سرمایه افزایش پیدا کند که در نهایت میتواند از محل افزایش تقاضا برای دریافت ارز باعث افت دوباره ارزش پول ملی شود.جهان صنعت