کد خبر: ۳۲۳۰۵۱
تاریخ انتشار: ۰۹:۲۰ - ۱۹ فروردين ۱۴۰۲ - 2023April 08
اکنون با گذشت بیش از سه سال از زمان ورود کرونا به ایران، با مقایسه موارد مرگ و میر امروز این بیماری نسبت به آن روزهای سخت که روزی ۷۰۰ نفر جان می‌باختند، در حالی که آمارهای مرگ از حدود ۶ ماه پیش یک رقمی شد، بسیاری از مردم به زندگی عادی و معمول خود برگشته‌اند
 شفا آنلاین>سلامت>پاندمی کرونا سه سال پس از گرفتار کردن مردم دنیا هنوز تمام نشده است. بسیاری از مردم با کاهش آمار این بیماری به زندگی عادی برگشته‌اند اما این ویروس چموش هنوز به زندگی با بشر ادامه می‌دهد، آمارهای آن در ایران دوباره افزایشی شده و همچنان آرام و بی‌صدا جان می‌گیرد.

به گزارش شفا آنلاین:کرونا پس از سه سال از زمان پیدایش آن هنوز در مرحله پاندمی یا همه‌گیری جهانی است و گرچه فعلا نوع شایع جدید و جهش‌یافته این ویروس تاجدار در دنیا مثل قبل کشنده نیست و آمار مرگ و میر کاهش یافته، اما سازمان بهداشت جهانی هنوز حرفی از پایان پاندمی نزده است. موارد مرگ و میر و ابتلا به این ویروس ادامه دارد و نمودار سینوسی هر چند با ارتفاع کمتر اما همچنان به فراز و فرودهای خود ادامه می‌دهد.

مردم دنیا روزهای سخت گذشته را که با محدودیت‌های سخت اجازه خروج از منزل را نداشتند، فراموش نمی‌کنند. زمانی که مدارس،‌ ادارات و مراکز تجاری و تفریحی تعطیل یا نیمه‌تعطیل بودند، مدام باید دست‌ها را می‌شستند یا با الکل ضدعفونی می‌کردند. روزهایی که مردم حتی از خرید نان نیز ترس داشتند، از دست زدن به کلید آسانسور پرهیز می‌کردند و از ترس این ویروس ناشناخته کارهای غیر‌علمی زیادی هم انجام می‌دادند. از شست‌و‌شوی خودروها و معابر در شهرها تا عبور از تونل‌های ضدعفونی در ورودی ادارات و مجتمع‌ها. خاطرات آن روزهای مرگ و زندگی هنوز در اذهان مردم وجود دارد؛ خاطراتی که بیشتر شبیه فیلم‌های ترسناک هالیوودی است.
روزهایی که در بسیاری از کشورها مردم با انبوه جسدها و مردگانی مواجه بودند که حتی کفن و دفن آنها نیز به یک چالش مهم تبدیل شده بود. دوستان و آشنایان نباید در مراسم تدفین شرکت می‌کردند و پروتکل‌های ضدعفونی مردگان و دفن آنها باید رعایت می‌شد.
در ایران پیک اول کرونا از ابتدای اسفند ۹۸ با اعلام رسمی اولین موارد ابتلا و مرگ کرونا در قم شروع شد. طبق آمار اعلام‌شده، تاکنون حدود ۷ میلیون و ۵۹۴ هزار مبتلا به بیماری کووید۱۹ در کشور شناسایی شده‌اند و از این تعداد حدود ۱۴۵ هزار و ۴۳۶ نفر جان باختند.

پیک هشتم چه شد؟
اکنون با گذشت بیش از سه سال از زمان ورود کرونا به ایران، با مقایسه موارد مرگ و میر امروز این بیماری نسبت به آن روزهای سخت که روزی ۷۰۰ نفر جان می‌باختند، در حالی که آمارهای مرگ از حدود ۶ ماه پیش یک رقمی شد، بسیاری از مردم به زندگی عادی و معمول خود برگشته‌اند. رعایت پروتکل‌های بهداشتی کاهش یافته و بر اساس آخرین اعلام وزارت بهداشت به حدود ۳۲ درصد رسیده است، رفت و آمد در محیط‌های بسته بدون هیچ محدودیتی ادامه دارد، اما آمار موارد مرگ دوباره رو به افزایش گذاشته و دو رقمی شده و به حدود ۳۰ نفر در روز رسیده است. تعداد شهرهای با وضعیت قرمز نیز رو به افزایش است.

رعایت پروتکل‌های بهداشتی به حدود ۳۲ درصد کاهش یافته و رفت و آمدها بیشتر شد، اما کرونا رو به افزایش است و مرگ روزانه به ۳۰ نفر در روز رسیده است.
پیش‌بینی کارشناسان این بود که از اواسط بهمن ۱۴۰۱ پیک جدیدی از همه‌گیری کرونا در ایران شکل بگیرد اما چنین نشد. با این حال از اواخر اسفند و به خصوص با افزایش مسافرت‌ها و دید و بازدیدهای نوروز موارد ابتلا به کرونا افزایش یافت و آمارهای مرگ آن نیز بعد از ماه‌ها دوباره دو رقمی شد.
مینو محرز عضو کمیته علمی ستاد ملی مبارزه با کرونا می‌گوید: آمارها نشان می‌دهد موارد ابتلا به کرونا در کشور رو به افزایش است. تعداد بستری‌ها و مرگ و میر آن هم بالاست. ویروس جدید از خانواده اومیکرون با توجه به جهشی که داشته بیشتر از نمونه‌های قبلی اومیکرون ریه را درگیر می‌کند. زیر سویه قبلی اومیکرون که زمستان پارسال در کشور گسترش یافته بود و با نام XBB شناخته می‌شد، میزان سرایت آن بالا بود با این حال چندان ریه را درگیر نمی‌کرد. اما ویروس جدید باعث بیماری سخت‌تری می‌شود. وی می‌افزاید: مردم از ماه‌ها قبل با این تصور که خطر کرونا کم شده، ماسک را برداشته‌اند. در ایام عید هم که دید و بازدیدها و روبوسی‌ها زیاد شد. با افزایش تجمع‌ها و مسافرت‌ها شیوع بیماری کووید۱۹ در بین مردم ایران به یکباره افزایش قابل ملاحظه‌ای پیدا کرد. سالمندان که تا قبل از عید بیشتر در خانه بودند، در ایام عید چون بیشتر مردم برای دید و بازدید به منزل بزرگ‌ترها می‌روند، بیشتر درگیر شدند. بنابراین شاهد افزایش موارد بستری و ابتلای شدید به علت ویروس کرونا در بین افراد سالمند بودیم و چون بسیاری از این افراد بیماری زمینه‌ای هم دارند، موارد مرگ و میر بیشتر شد.

کرونا چرا افزایش یافت
محرز تاکید می‌کند: مهم‌ترین علت افزایش ابتلا، بستری و مرگ و میر کرونا در روزهای اخیر کاهش استفاده از ماسک و بی‌توجهی به رعایت فاصله فیزیکی بین افراد است. اکنون در پیک هشتم کرونا قرار داریم و تعداد شهرهای قرمز کرونا در سراسر کشور رو به افزایش است.
وی ادامه می‌دهد: علائم کرونا در نوع جدید اومیکرون بین افراد مختلف متفاوت است. در تعداد زیادی از مردم خیلی علائم شدیدی ندارد و مثل یک سرماخوردگی معمولی به صورت سرپایی و با استراحت خوب می‌شوند اما در افراد بیشتری نسبت به اومیکرون قبلی ریه درگیر عفونت می‌‍شود. به همین علت تعداد بیماران بدحال نسبت به گذشته بیشتر است و تعداد موارد بستری نیز افزایش داشته است. این موارد به خصوص در بین افراد دارای بیماری زمینه‌ای مثل دیابت، بیماری قلبی و تنفسی بیشتر است.

کرونا دوباره جان گرفت
عضو کمیته علمی ستاد ملی مبارزه با کرونا می‌گوید: علائم شروع ابتلا به کرونا در نوع جدید این ویروس نیز نسبت به گذشته با بدن‌درد، سرفه، گلودرد و در مواردی آبریزش بینی است. علائم مختلفی از جمله مشکلات گوارشی نیز دیده می‌شود، اما در برخی افراد این علائم به مرور تشدید و ریه هم درگیر می‌شود که در این صورت باید بستری شوند و تحت درمان دارویی قرار گیرند.

افزایش کرونا تا زمان مصونیت گله‌ای
محرز می‌افزاید: چون ریه بیماران درگیر می‌شود، علائم دیگر نیز تشدید می‌شوند. بیماران بد حال می‌شوند و تهاجم به قلب و سایر اعضای بدن نیز در برخی افراد دیده می‌شود و به نظر می‌رسد در این پیک جدید کرونا نیز باید منتظر ادامه روند افزایشی کرونا باشیم؛ تا زمانی که با ابتلای اکثریت مردم نوعی مصونیت گله‌ای ایجاد شود و به مرور وارد فاز کاهشی شویم.
کاهش استفاده از ماسک و رعایت نکردن فاصله فیزیکی به خصوص در ایام نوروز که مردم به مهمانی رفتند و روبوسی کردند، بیشترین تاثیر را در افزایش کرونا داشت و سالمندان و بیماران زمینه‌ای بیشترین آسیب را دیدند.

وی ادامه می‌دهد: درمان کرونا تغییری نکرده است و برای افرادی که وارد فاز شدید و بستری می‌شوند، مانند گذشته از داروی رمدسیویر استفاده می‌شود. برای افرادی که دچار درگیری شدید ریه می‌شوند از کورتن و درمان‌هایی که از طرف وزارت بهداشت ابلاغ شده استفاده می‌شود و در برخی موارد خیلی شدید از داروهای مونوکلونال آنتی‌بادی نیز برای نجات بیماران استفاده می‌شود.
عضو کمیته علمی ستاد ملی کرونا می‌گوید: در سطح دنیا چون مانند ایران افزایش ناگهانی تجمع‌ها و دید و بازدیدها را نداریم، با افزایش چشمگیر بیماری مواجه نیستیم و روند نسبتا آرام و ثابتی را شاهد هستیم.

وی درباره اینکه چه کسی مسوول روند افزایشی کرونا و افزایش تعداد موارد مرگ آن در کشور است، توضیح می‌دهد:‌ در این مورد وزارت بهداشت تصمیم‌گیرنده اصلی نیست، بلکه ستاد ملی کرونا مسوول است و اختیارات لازم را دارد. وزارت بهداشت مسوولیت خود را برای تامین و تزریق واکسن انجام داده اما این مردم هستند که باید پروتکل‌ها و فاصله‌گذاری را رعایت کنند و در اماکن بسته تجمعی ماسک بزنند. وزارت بهداشت نمی‌تواند همه مردم را مجبور کند که ماسک بزنند.
محرز می‌افزاید: در این مورد وزارت بهداشت شاید در زمینه اطلاع‌رسانی و هشدار دادن به مردم تا حدی کم‌کاری کرده زیرا باید دائم مردم را نسبت به آخرین وضعیت بیماری آگاه و هوشیار کنیم. وزارت بهداشت اطلاع‌رسانی لازم را انجام نداده است. اکنون به جز آگاه کردن مردم، کار خاصی نمی‌توانیم انجام دهیم. باید به مردم تذکر بدهیم که ماسک بزنید ولی تصمیم‌گیری درباره اینکه مثلا استفاده از ماسک در مترو اجباری باشد به عهده ستاد ملی مبارزه با کروناست.

کاهش اثر واکسن‌ها روی اومیکرون
او درباره تزریق دوز یادآور واکسن کرونا می‌گوید: واکسن‌های موجود بر نوع جدید اومیکرون تاثیری زیادی ندارند. البته تزریق واکسن‌های اولیه کرونا تا حدی باعث نوعی مصونیت در بین مردم شده است، اما نمی‌توان انتظار داشت واکسن‌هایی که از ابتدای کرونا کارایی داشتند، اکنون نیز بر انواع جدید ویروس کرونا اثرگذار باشند.

فوق تخصص بیماری‌های عفونی می‌افزاید: در هیچ جای دنیا واکسن‌های اولیه کرونا روی انواع جدید این ویروس اثر ندارند. از ابتدای کرونا نیز هرگز واکسن‌های کرونا جلوی ابتلا به بیماری را نگرفته‌اند بلکه مانع ابتلای شدید به بیماری، بستری و مرگ بیماران می‌شوند. البته اگر تعداد قابل توجهی از مردم واکسن کرونا نزده بودند، تعداد موارد ابتلا و بستری بیماران بیداد می‌کرد اما اینکه مانند دوره‌های قبل مردم دوباره در صف بایستند و واکسن بزنند، توصیه نمی‌شود. توصیه اصلی سازمان بهداشت جهانی نیز اکنون تکرار واکسیناسیون کرونا نیست بلکه توصیه اصلی استفاده از ماسک و رعایت فاصله فیزیکی بین افراد است.
محرز می‌گوید: البته واکسن‌هایی که در دنیا به عنوان بهترین واکسن کرونا معرفی شدند و روی سوش ووهان ویروس کرونا تا ۹۰ درصد موثر بودند، اثربخشی آنها روی نوع اومیکرون حدود ۳۰ درصد کاهش یافت و اثر همه واکسن‌ها کم شد. اکنون نیز نباید انتظار خیلی زیادی از واکسن‌های موجود داشته باشیم مگر اینکه از ویروس‌های جدید واکسن تهیه شود که با توجه به سرعت تغییر ویروس از نظر اقتصادی توجیه ندارد و تا واکسن به روز شود، ویروس جدید شایع شده و واکسن قبلی اثربخشی خود را از دست داده است. بهترین کار رعایت بهداشت و پیشگیری است که خود مردم باید رعایت کنند.

توقف روند واکسیناسیون کرونا در فروردین
روند واکسیناسیون علیه کرونا در کشور به کُندی پیش می‌رود و تا حدودی متوقف مانده است. این موضوع را می‌توان با مرور آمار وزارت بهداشت متوجه شد. در حالی که روند ابتلا به سویه جدید اومیکرون در کشور سیر صعودی پیدا کرده و آمار روزانه وزارت بهداشت این موضوع را تایید می‌کند، اما روند واکسیناسیون نزولی است.
بر اساس آمار وزارت بهداشت، تا روز چهارشنبه ۱۶ فروردین ۱۴۰۲، ۱۵۵ میلیون و ۵۰۲ هزار و ۶۱۰ دوز واکسن کرونا در کشور تزریق شده است. این در حالی است که تا ۱۵ فروردین ۱۴۰۲، مجموع واکسن‌های تزریق شده در کشور به ۱۵۵ میلیون و ۵۰۰ هزار و ۶۵۹ دوز رسیده بود.
با نگاهی به اعداد و ارقام تزریق واکسن کرونا در فاصله ۲۴ ساعت، متوجه می‌شویم که فقط ۱۹۵۱ دوز واکسن تزریق شده که نشان می‌دهد روند استقبال از واکسیناسیون در کشور، تا حدود زیادی متوقف شده است.
آمار وزارت بهداشت از یکم تا شانزدهم فروردین ۱۴۰۲، نشان می‌دهد که در این مدت مجموع واکسن‌های تزریق شده به ۲۰ هزار دوز هم نرسیده است، در حالی که هنوز خیلی از جمعیت کشور در مرحله اول یا دوم تزریق واکسن باقی مانده‌اند.
در اول فروردین ۱۴۰۲، ۱۵۵ میلیون و ۴۸۳ هزار و ۸۵۶ دوز واکسن کرونا تزریق شده است. در حالی که در ۱۶ فروردین این عدد به ۱۵۵ میلیون و ۵۰۲ هزار و ۶۱۰ دوز رسیده است، یعنی در فاصله این دو هفته، ۱۸ هزار و ۷۵۴ دوز واکسن کرونا در کشور تزریق شده است.
بررسی روند واکسیناسیون در کشور نشان می‌دهد روزانه بین ۳۴۲ تا ۶۱۱ دوز واکسن در روزهای اول تا چهارم فروردین ۱۴۰۲، تزریق شده است. با نگاهی به آمار وزارت بهداشت از واکسیناسیون در فروردین ۱۴۰۱، متوجه می‌شویم که این روند در فروردین ۱۴۰۲ تا حدودی متوقف شده، زیرا در ۱۶ فروردین ۱۴۰۱، ۱۱۸ هزار و ۲۵۲ دوز واکسن کرونا در کشور تزریق شده است.
در ۳۰ فروردین ۱۴۰۱، ۸۰ هزار و ۵۸۸ دوز واکسن کرونا در کشور تزریق شده است. در اول اردیبهشت ۱۴۰۱ نیز ۷۶ هزار و ۹۲۹ دوز واکسن کرونا در کشور تزریق شده است. در حالی که آمار کرونا در چند هفته اخیر سیر صعودی داشته و پیش‌بینی می‌شود همچنان نیز افزایشی باشد، اما استقبال از واکسیناسیون فروکش کرده و تا حدود زیادی متوقف شده است. حتی مراکز واکسیناسیون هم مثل گذشته فعال نیستند.
تاکنون ۶۵ میلیون و ۲۱۲ هزار و ۸۹۰ نفر دوز اول، ۵۸ میلیون و ۶۰۸ هزار و ۳۴۳ نفر دوز دوم و ۳۱ میلیون و ۶۸۱ هزار و ۳۷۷ نفر دوز سوم و بالاتر واکسن کرونا را تزریق کرده‌اند و مجموع واکسن‌های تزریق شده در کشور به ۱۵۵ میلیون و ۵۰۲ هزار و ۶۱۰ دوز رسیده است.جهان صنعت
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: