دنیای یکپارچهشده ویژگیهایی دارد که قبول کردن و کنار گذاشتن آنها برای سیاستمداران برخی از کشورها محل مجادله و تناقض شده است.
شفاآنلاین>سلامت> دنیای یکپارچهشده ویژگیهایی دارد که قبول کردن و کنار گذاشتن آنها برای سیاستمداران برخی از کشورها محل مجادله و تناقض شده است.
به گزارش شفاآنلاین:یکی از ویژگیهای دنیای یکپارچهشده امروز این است که سکان هدایت فکری و مادی آن در اختیار غرب و به ویژه ایالات متحده آمریکا است. به این ترتیب که پول ملی آمریکا رهبری پولی جهان را در اختیار دارد و بسیاری از کشورهای بزرگ قدرتمند جهان در سیاست و اقتصاد این را پذیرفتهاند. از سوی دیگر در دو دهه تازهسپریشده که نوآوریهای شگفتانگیز در دنیای شبکههای اجتماعی پدیدار شدهاند نیز برتری بدون چون و چرا از آن غرب و به ویژه آمریکاست.
این وضعیت برای کشورهای غربستیز مایه تناقض و دستمایه مجادلههای اجرایی و ذهنی شده است. به طور مثال در حالی که رهبران کشورهای غربستیز هر روز علیه شبکههای اجتماعی که مالکیت و مدیریت آنها در اختیار صاحبان، مالکان و مدیران آمریکایی است حرف زده و آنها را نکوهش میکنند اما در عمل برای اینکه مخالفت خود را به گوش شهروندان جهانی برسانند ناگزیرند از همین شبکههای اجتماعی غربی استفاده کنند.
اگرچه برای برخی از کشورهای جهان راه برای ایجاد شبکههای اجتماعی داخلی هموار بوده و با استفاده از همان فناوری غربی توانستهاند این مهم را انجام دهند، اما برای رساندن حرف خود به شهروندان جهانی باید از شبکههای اجتماعی نامدار غربی استفاده کنند چون تعداد خوانندگان جهانی برای شبکههای ملی بالا نیست. این تناقض بزرگ تا روزی که فرمان در دست شبکههای اجتماعی غربی است ادامه دارد و شاید روزی برسد که این وضعیت تعادل تازهای را ببیند.
رئیسی و اینستاگرام
اینستاگرام یکی از شبکههای اجتماعی نیرومند در جهان است که بیشتر سیاستمداران جهانی در آن شبکه صفحه دارند. اینستاگرام از این جهت که میلیونها شهروند جهانی از آن با هدفهای گوناگون استفاده میکنند یکی از محبوبترین شبکههای اجتماعی است و از این جهت برای سیاستمداران مهم است که در آن حرف بزنند و پیام بفرستند.
مسوولان سیاسی ایران نیز از این قاعده مستثنی نیستند و برای اینکه حرفهای خود را به اطلاع مردم جهان برسانند ناگزیرند عضویت یکی از شبکههای اجتماعی مثل اینستاگرام، توئیتر و تلگرام فیلترشده را بپذیرند و به قانون و مقررات آنها احترام بگذارند تا از شبکه مربوطه به بیرون رانده نشوند.
تا اینجای کار یک رخداد عادی به حساب میآید اما تناقض اینجاست که رهبران سیاسی ایران با اراده سیاسی حاکم بر نهادهای اصلی قدرت، در حالت عادی این شبکهها را برای میلیونها ایرانی فیلتر کرده و آنها برای استفاده از این شبکهها باید هزینههای اضافی بدهند و به سختی بیفتند.
این یک تناقض بزرگ در ابعاد گوناگون است. مهمترین تناقض به حقوق بشر برمیگردد، به این معنا که حق هر انسانی است در هر جای جهان از جمله ایران از این حق بشری که استفاده از مزیتهای اطلاعرسانی این شبکههای اجتماعی است استفاده کند و دولتها نباید این حق شهروندان را زائل کنند.
شاید برای برخی این تبعیض اتفاقی عجیب نباشد اما از رئیس دولتی که مدام از عدالت و مبارزه با رانت و تبعیض میگوید انتظار نمیرود برخلاف عدالت عمل کند.
چه کسی و کدام نهاد و اندیشه به رئیس دولت سیزدهم و معاونان و همراهانش در هیات دولت اجازه شرعی و قانونی داده است از امتیاز ویژه برخوردار باشند. این در حالی اتفاق افتاده است که سایت «پایگاه اطلاعرسانی دولت» نشان میدهد سه شبکه اجتماعی اینستاگرام، توئیتر و تلگرام توسط رسانه رسمی ریاستجمهوری تبلیغ میشود. به گزارش این رسانه، شبکههای اجتماعی اینستاگرام، توئیتر و تلگرام فیلتر بوده و به نوعی غیرمجاز تلقی میشوند اما میبینیم که سایت رسمی دولت توصیه میکند اخبار را از این طریق دنبال کنید. جالب اینجاست هیچکدام از پیامرسانهای داخلی از قبیل ایتا، سروش، بله و… در صفحه اول تبلیغ نشدهاند. چند روز پیش نیز خبر رسید صفحه رسمی رئیسی در اینستاگرام «تیک آبی» گرفت که با واکنش شدید کاربران فضای مجازی روبهرو شد. اینستاگرام در دولت رئیسی فیلتر شد و بسیاری از کسبوکارهای مجازی آسیب اقتصادی دیدند.
چه باید کرد
حقیقت عریان این است که ایران درباره بهرهمندی از فناوریهای نوین حتی از کشورهایی مثل چین، ژاپن، کرهجنوبی و… عقب افتادهتر است. کوششهای چندباره برای استفاده از اینترنت ملی در ایران شکست خورده است و البته نهادهای رسمی با اطلاعاتی که راستیآزمایی شده خبر از کامیابیها میدهند.
اگر این خبرها درست باشد و ایرانیان بیشتری از اینترنت و شبکههای اجتماعی داخلی استفاده میکنند چرا باید راه برای اقلیتی که میخواهند به شبکههای اجتماعی جهانی دسترسی داشته باشند بسته شود؟ اگر چنین نیست و اکثریت شهروندان ایرانی با سختی و با هزینههای بیشتر دنبال استفاده از شبکههای جهانی مشهور هستند و رئیس دولت نیز از این شبکهها استفاده میکند چرا آن را از فیلتر بیرون نمیآورند. این تناقض و محدودیتها و محروم کردن شهروندان و استفاده امتیازآور از منصب دولتی راه را برای بدگمانی بیشتر شهروندان هموار میکند. راه این است که رئیسی از تیک آبی اینستاگرام بیرون آید یا راه را باز کند تا همه شهروندان از این شبکه اجتماعی استفاده کنند.جهان صنعت