شفاآنلاین >سلامت >پزشکی >محققان کشور موفق به تولید کیت تعیین نیاز به شیمیدرمانی در سرطان پستان شدند.
به گزارش شفاآنلاین:دکتر رضوان اسمعیلی مدیر دپارتمان ژنتیک پژوهشکده سرطان معتمد جهاددانشگاهی در مورد پروژه تولید کیت تعیین نیاز به شیمیدرمانی در سرطان پستان که یک سال و نیم است مدیریت آن را برعهده گرفته است، گفت: در حال حاضر برای جلوگیری از عود و متاستاز در اکثر بیماران مبتلا به سرطان پستان بعد از جراحی، از شیمیدرمانی استفاده میشود.
عضو هیات علمی پژوهشکده سرطان معتمد جهاددانشگاهی اظهارداشت: این در حالی است که امروزه مطالعات گسترده نشان دادهاند که تعداد زیادی از مبتلایان به سرطان پستان، بهویژه بیمارانی که در مراحل پایین بیماری هستند از شیمیدرمانی بعد از جراحی سودی نمیبرند. این بیماران با یک درمان کم تهاجمیتر مانند هورمون درمانی میتوانند به زندگی ادامه داده و ریسک عود بیماری در آنها پایین است.
وی ادامه داد: تشخیص این بیماران تنها با استفاده از انجام تستهای چند ژنی امکانپذیر است. بهاینترتیب میتوان با استفاده از این آزمایشها از کاربرد نا بهجای شیمیدرمانی در تعداد کثیری از بیماران اجتناب کرده و آنها را از شر عوارض جانبی بسیار نامطلوب شیمیدرمانی و نیز هزینه کردهای مربوطه در امان نگه داشت.
اسمعیلی با تاکید بر اینکه این تستها فقط در خارج از کشور و در مراکز محدودی انجام میشود، افزود: بنابراین علاوه بر هزینه بالای چند هزار دلاری انجام تست بر روی هر بیمار، زمان بر بودن ارسال نمونه و انجام تست و همچنین خروج نمونه از کشور به نفع سیستم سلامت نیست. مضافا اینکه با توجه به شرایط تحریم، استفاده از این خدمات بهراحتی امکانپذیر نیست.
مدیر دپارتمان ژنتیک پژوهشکده سرطان معتمد بیان کرد: با اجرای موفقیتآمیز پروژه تولید کیت تعیین نیاز به شیمیدرمانی در سرطان پستان، امکان انجام این تست - بهعنوان یکی از مراحل مهم در تشخیص و انتخاب روش درمان در مبتلایان به سرطان پستان - با قیمت بسیار پایینتر و در زمان کمتر در کشور فراهم میشود.
وی تشخیص و درمان سرطان را یکی از موارد هزینه بر در کشور دانست و گفت: درمان سرطان با تأثیر بر عملکرد و کیفیت زندگی فرد علاوه بر هزینههای مستقیم هزینههای غیر مستقیم بسیاری دارد که در تمامی کشورهای پیشرفته اهمیت بسیار زیادی به آن داده میشود. همچنین سرطان پستان با تأثیر بر زنان بهعنوان رکن اصلی خانواده، تمامی اعضای خانواده را متأثر میکند.
اسمعیلی به هدف این طرح اشاره کرد و افزود: هدف این طرح، شناسایی افراد مبتلا به سرطان پستان است که بدون شیمیدرمانی میتوانند به زندگی با کیفیت بهتر ادامه دهند؛ بنابراین علاوه بر اینکه انجام این پروژه دسترسی به این نوع خدمت پزشکی شخصی را در کشور امکانپذیر میکند از هزینههای درمان و عوارض جانبی در کشور نیز بهشدت میکاهد.
وی ادامه داد: تولید، بهینه سازی و اعتبارسنجیهای آزمایشگاهی و کلینیکی این تست بهطور کامل انجام شده است با توجه به مولتی ژن بودن این تستها پارامترهای بسیاری در انجام تست وجود داشته که اطمینان از صحت اطلاعات موجود و انجام صحیح روش بسیار حساس بوده است که با مطالعات بسیار و انجام آزمایشات گوناگون روش صحیح و مناسب با امکانات داخل را به دست آوردهایم.
او با اشاره به اینکه مراحل آزمایشگاهی و اعتبار سنجی این کیت بهخوبی پایان یافته و مکاتبات لازم با اداره تجهیزات و ملزومات پزشکی وزارت بهداشت جهت اخذ مجوز انجام شده است، افزود: تولید و تجاریسازی این محصول در گرو تأیید و اخذ مجوز تولید از این اداره است.
وی اضافه کرد: در این صورت امکان تجاریسازی و ارائه خدمات به بیماران وجود دارد. تولید در مقیاس بزرگتر، تجهیز آزمایشگاهی جدید برای ارائه خدمات در مقیاس بزرگ، ایجاد امکاناتی جهت اخذ نمونه از سراسر کشور و همچنین تبلیغات وسیع در دستور کار قرار دارد که امیدواریم این مرحله نیز بهخوبی سپری شود.
اسمعیلی در مورد مشکلات و موانعی پیش روی طرح اظهار داشت: برخی موانع پیش رو با حمایت جهاددانشگاهی و پژوهشکده بهخوبی پشت سر گذاشته شد. امیدواریم که بتوانیم سایر مراحل این طرح را نیز با موفقیت سپری کنیم؛ اما در مجموع جهت انجام چنین طرحهایی، برخی از مواد آزمایشگاهی که باید از خارج از کشور و از طریق شرکتهای واسطه خریداری شود، گاهی با قیمت بیش از دو برابر قیمت اصلی ارائه میشود و حداقل حدود دو تا سه ماه زمان میبرد.
وی ادامه داد: خریداری این مواد از شرکتهای مختلف هم یک نقطه ضعف محسوب میشود. همچنین در برخی موارد که تحریم وجود دارد هماهنگی استفاده از برخی خدمات بسیار سخت است که باعث زمانبر شدن پروژه میشود.