کد خبر: ۳۱۵۵۳۷
تاریخ انتشار: ۰۹:۱۴ - ۳۰ آبان ۱۴۰۱ - 2022November 21
مشکل کمبود و نايابي دارو براي برخي از بيماران مبتلا به ديابت،‌ام اس، صرع و... که هر چند وقت گريبان آن‌ها را مي‌گرفت، تشديد شده است
شفاآنلاین>سلامت>مشکل کمبود و نايابي دارو براي برخي از بيماران مبتلا به ديابت،‌ام اس، صرع و... که هر چند وقت گريبان آن‌ها را مي‌گرفت، تشديد شده است. نايب‌رئيس انجمن حمايت از بيماران لوپوس مي‌گويد که دارو سل سپت را هم بيماران پيوند کليه استفاده مي‌کنند و هم بيماراني که نياز به داروهاي سرکوبگر سيستم ايمني دارند. از آنجا که واردات دارو کم شده است، دولت اعلام کرده است که نمونه خارجي آن در اختيار بيماران پيوندي تعلق بگيرد.

به گزارش شفاآنلاین: از آن طرف نمونه ايراني را با هر نوع عوارضي و عواقبي که مي‌تواند به کليه و قلب و مغز بيمار لوپوس بزند و حتي منجر به مرگش شود، به اين بيماران بدهند. معاون وزير بهداشت اين توصيه را ناديده گرفته و گفته است براي اينکه چرخ کارخانه‌هاي داخلي بچرخد از توليد داخل اين دارو استفاده و به بيماران خود هم آن را توصيه کنيد.

کدام طرح دارويار؟

طرح دارويار که قرار بود مشکل کمبود دارو را به حداقل برساند و قيمت آن را به سمت واقعي شدن پيش ببرد. حال با گذشت چهار ماه از اجرايي شدن اين طرح، نه تنها مشکلات کمبود و قيمت دارو حل نشده است بلکه چند ماهي‌ست که مردم براي تامين دارو‌هاي ساده و توليد داخل مثل آنتي‌بيوتيک، شربت استامينوفن و حتي سرم هم در داروخانه‌ها سرگردان هستند. در اين ميان مشکل کمبود و نايابي دارو براي برخي از بيماران مبتلا به ديابت،‌ ام‌اس، صرع و... که هر چند وقت يکبار گريبان آن‌ها را مي‌گرفت، تشديد شده است. اميرحسين مسرور، نايب‌رئيس هيات‌مديره انجمن حمايت از بيماران لوپوس (يک بيماري خودايمني مزمن)، در گفت‌وگو با انتخاب در پاسخ به اين پرسش که در چند ماه اخير بيماران لوپوس براي تامين داروي خود با مشکل مواجه شده‌اند يا خير، مي‌گويد: «بله هم براي تامين دارو‌هاي توليد داخل و هم دارو‌هاي خارجي با مشکل مواجه شديم. متأسفانه به غير از افزايش قيمتي که وجود دارد، دارو سر وقت به دست بيمار نمي‌رسد يا سهميه داروخانه‌ها نسبت به قبل کمتر شده و نمي‌توانند به اندازه‌اي که پزشک نسخه نوشته است را به بيمار بدهند. در دارو‌هاي تخصصي بسيار مشکل پيدا کرده‌ايم.»

او همچنين درباره مشکل دارو‌هاي وارداتي عنوان مي‌کند: «پيش از اين هم در دارو‌هاي وارداتي مشکل داشتيم، ولي حدود پنج ماه پيش وزارت بهداشت در جلسه‌اي به ما قول همکاري دادند که اين دارو‌ها به راحتي ميان بيماران خاص توزيع شود. چند وقتي هم توزيعش نسبتا راحت‌تر بود و وجود داشت، ولي الان به مشکل برخورديم.»مسرور ادامه مي‌دهد: «به عنوان مثال داروي سل سپت را هم بيماران پيوند کليه استفاده مي‌کنند و هم بيماراني که نياز به دارو‌هاي سرکوب‌گر سيستم ايمني دارند. از شهريور سال گذشته يک بخشنامه‌اي دادند که بر مبناي آن فقط بيماران پيوندي بايد از نمونه خارجي‌اش استفاده کنند و بقيه بيماران از برند داخلي و توليد ايران مصرف کنند. در واقع از آنجا که واردات دارو کم شده است، دولت اعلام کرده که براي نمونه خارجي آن در اختيار بيماران پيوندي تعلق بگيرد. از نظر متوليان، بيماران پيوندي براي اينکه بيماري‌شان مهم‌تر است، در اولويت هستند و بايد نمونه خارجي را به پيوندي‌ها بدهند و از آن طرف نمونه ايراني را با هر نوع عوارضي و عواقبي که مي‌تواند به کليه و قلب و مغز بيمار لوپوس بزند و حتي منجر به مرگش شود، به اين بيماران بدهند. البته تاکيد ما اين است که اين دارو را وارد کنند و براي هر بيماري که نياز است مورد استفاده قرار گيرد.» نايب‌رئيس انجمن حمايت از بيماران لوپوس ضمن بيان اينکه به دليل داشتن عوارض توليد داخلي داروي سل سپت براي بيماران لوپوس، پزشک متخصص مصرف خارجي آن را توصيه کرده است، مي‌گويد: «معاون وزير بهداشت اين توصيه را ناديده گرفته و گفته است براي اينکه چرخ کارخانه‌هاي داخلي بچرخد از توليد داخل اين دارو استفاده و به بيماران خود هم آن را توصيه کنيد. صحبت اين است که وقتي پزشک متخصص توصيه کرده که از برند خاص دارويي استفاده شود، حتما ويژگي خاصي را در نظر گرفته که عوارض کمتري را براي بيماران، به خصوص بيماراني که مشکل سيستم ايمني دارند را توصيه کرده است.»

مسرور در ادامه بيان مي‌کند: «جالب است که دکتر فوق تخصص رماتولوژي توصيه مي‌کند، بيمار به معاونت درمان مي‌رود و تاييديه مي‌گيرد که در داروخانه‌اي داروي خود را دريافت کند . اما بيمار که به همان داروخانه مراجعه کرده است، متصدي داروخانه گفته دارو را نمي‌دهيم .پس از آن حتي بيمار را هل دادند و آن شخص که مبتلا به لوپوس و فيبروميالژيا بوده، روي زمين افتاده و دردش عود مي‌کند و در نهايت کلانتري ايشان را مي‌برد. فقط به اين دليل که وقتي معاونت درمان نامه داده است که از شما دارو بگيرم، چرا مي‌گويد ندارم و نمي‌دهيم. هم آن فرد و هم گزارش پليس از اين اتفاق وجود دارد.»

 اسدا... رجب رئيس انجمن ديابت ايران هم ضمن تاکيد بر اينکه با مشکل تامين دارو، به خصوص دارو‌هاي وارداتي مواجه هستند، مي‌گويد: «قبلا هم هر چند وقت يکبار چنين اتفاقي مي‌افتد و در نتيجه ما سال‌هاست به اين جمع‌بندي رسيديم که سعي کنيم حدالامکان از دارو‌هاي توليد داخل استفاده کنيم. هر دارويي که مي‌خواهيم تجويز کنيم بايد درنظر بگيريم که در کجا زندگي مي‌کنيم و بهترين دارو را براي بيمار تجويز کنيم.»او با اشاره به اينکه براي تامين دارو‌هاي داخلي فعلا مشکلي نبوده، ولي براي دارو‌هاي وارداتي با مشکل مواجه هستيم، بيان مي‌کند: «براي دارو‌هاي وارداتي هر چند سال اين اتفاق مي‌افتد و الان شديدتر شده است. در نتيجه بيماري که به من مراجعه مي‌کند، بايد توجه کنم که در کدام شهر و کشور دارم زندگي مي‌کنم و مسائل اقتصادي‌اش را در نظر بگيرم و طوري نسخه بنويسم تا براي تهيه آن کمتر به دردسر بيفتد.»آرمان ملی

نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: