به گزارش شفاآنلاین: خون بافت زندهای است که نجاتبخش بوده و علاوه بر اینکه برای ادامه حیات بسیاری از بیماران مبتلا به اختلالات خونی ضروری است، در بسیاری از اعمال جراحی و ... نیز مورد استفاده قرار میگیرد. در عین حال با تمام پیشرفتهای علمی بشر در درمان بیماران، هنوز هیچ مادهای جایگزین خون و فرآوردههای آن نشده است.
شرایط اهدای خون در کشور
باید توجه کرد که طبق اعلام مسئولان سازمان انتقال خون ایران، شرایط اهدای خون در کشور مشخص بوده و افراد واجد این شرایط میتوانند نسبت به اهدای خون اقدام کنند. این شرایط شامل سن بین ۱۸ تا ۶۰ سال، داشتن حداقل ۵۰ کیلوگرم وزن و برخورداری از سلامت کامل است. البته اهداکنندگان مستمر خون که حداقل در سال دو بار موفق به اهدای خون شدهاند، تا سن ۶۵ سالگی نیز میتوانند با نظر پزشک مستقر در مرکز انتقال خون و مشاور اهداکنندگان، خون اهدا کنند. در عین حال افراد هنگام مراجعه به پایگاههای اهدای خون باید کارت ملی خود را به همراه داشته باشند.
چه کسانی از اهدای خون معافند؟
باید توجه کرد که فردی که سالانه دو بار اهدای خون را انجام دهد، به اهداکننده مستمر تبدیل میشود و میتواند کارت اهدای مستمر خود را دریافت کند. در عین حال آقایان سالانه چهار نوبت میتوانند خون اهدا کنند، مشروط بر ینکه از آخرین اهدای خونشان حداقل سه ماه گذشته باشد. بانوان هم میتوانند سالانه سه بار خون اهدا کنند، مشروط بر اینکه از آخرین اهدای خونشان حداقل چهار ماه گذشته باشد. باید توجه کرد که افرادی که تحت عمل جراحی قلب باز قرار گرفتند و زنان شیرده نیز از اهدای خون معافند.
بیشترین و کمترین گروههای خونی در کشور
در عین حال بر اساس اعلام مسئولان سازمان انتقال خون کشور، در کشور ما حدود ۹۰ درصد از افراد دارای گروه خون مثبت هستند و ۱۰ درصد هم گروه خون منفی دارند. حدود ۳۴ درصد از افراد دارای گروه خون مثبت در کشور دارای گروه خونی O مثبت هستند، حدود ۲۷ درصد گروه خون A مثبت، حدود ۲۳ درصد گروه خون B مثبت و حدود هفت درصد گروه خون AB مثبت دارند. همچنین در افراد دارای گروه خونی منفی حدود سه تا چهار درصد گروه خونی O منفی، حدود سه درصد گروه خونی A منفی، حدود دو درصد گروه خونی B منفی و کمتر از یک درصد هم گروه خونی AB منفی دارند.
اهدای خون؛ نیازی همیشگی
باید توجه کرد که برخی بیماران به خون و فرآوردههای آن نیاز مستمر دارند. یکسری از هموطنان هم در معرض اعمال جراحی قرار میگیرند و بر این اساس نیاز به خون و فرآوردههای آن دارند. در عین حال برخی از هموطنان هم متاسفانه در معرض سوانح و حوادث به ویژه حوادث جادهای قرار میگیرند که به علت جراحاتی که دارند، نیاز فوری به خون و فرآوردههای آن دارند. از طرفی هم خون مادهای بیولوژیک و زنده است و طول عمر آن محدود است؛ به طوری که گلبولهای قرمز حدود ۳۰ تا ۳۵ روز، پلاکتها حدود سه تا پنج روز طول عمر دارند و هیچ جایگزینی هم برای خون و فرآوردههای آن وجود ندارد. در نتیجه نیاز به اهدای خون یک نیاز همیشگی است و بر این اساس لازم است هموطنان اهدای خون را در برنامه زندگی خود قرار داده و برای اهدای خون به مراکز اهدا مراجعه کنند.