شاخص کل بورس تهران براساس فرمولی محاسبه میشود که در آن میزان رشد قیمت سهام شرکتها و سود تقسیمی آنها تعیینکننده است
شفاآنلاین>سلامت> درحالیکه شاخص بورس تهران دیروز برای دومین روز متوالی با رشد مواجه شد، شتاب خروج نقدینگی از بورس شتاب بیشتری گرفته و شاخص کل هم وزن که نمای واقعی بازار را نشان میدهد، همچنان نزولی است.
به گزارش شفاآنلاین:شاخص کل بورس تهران دیروز برای دومین روز متوالی و بعد از اجرای بسته ۱۰بندی حمایت از بورس افزایش یافت اما با وجود رشد شاخص کل که عمدتا ناشی از حمایت از سهام شرکتهای بزرگ بوده است، شاخص کل هم وزن، که به زعم تحلیلگران نمای واقعیتری از بازار ارائه میکند با افت سنگین مواجه شده و روند خروج نقدینگی از بورس نیز رکوردهای تازهای ثبت کرده است.
روند نزولی بازار سهام در هفته گذشته که به افت ۳۳۵هزار میلیارد تومانی بازارسهام منجر شد سازمان بورس را بر آن داشت تا در روز پنجشنبه با تشکیل یک جلسه اضطراری بسته تازهای را برای حمایت از بورس تصویب و از روز شنبه اجرا کند که شامل تزریق نقدینگی و انتشار اوراق تبعی یا طرح بیمه سهام است. اجرای این طرح در طول روزهای شنبه و یکشنبه به
رشد شاخص کل بورس جمعا به میزان ۱۳هزارو ۳۹۲واحد معادل یک درصد منجر شد.
با وجود رشد شاخص کل، شاخص هم وزن که به زعم تحلیلگران نمای واقعیتری از بازار نشان میدهد ۵۱۱۸واحد یعنی ۱.۴درصد افت کرد. این موضوع موجب شده تا تحلیلگران و فعالان بازار سرمایه روند رو به رشد شاخص بورس را صوری بدانند و از آن با نام رشد شاخص دولت و افت شاخص ملت در شبکههای اجتماعی یاد کنند. اما چرا اینگونه است؟
رشد واقعی یا صوری
شاخص کل بورس تهران براساس فرمولی محاسبه میشود که در آن میزان رشد قیمت سهام شرکتها و سود تقسیمی آنها تعیینکننده است. به این معنا که ۲مولفه اصلی برای محاسبه شاخص بورس میزان رشد یا کاهش روزانه قیمت سهام شرکتها و میزان سود سالانه است که آنها تقسیم میکنند.
نکته اصلی اما اینجاست که در فرمول محاسبه شاخص کل بورس تهران وزن یا اثر شرکتهای بزرگ بر نوسانهای این شاخص بیشتر از سایر شرکتهاست و تأثیر شرکتهای کوچک در محاسبه این شاخص در مقایسه با تأثیر شرکتهای بزرگ این بازار با یکدیگر برابر نیست. به این معنا که چون ارزش بازار شرکتهای بزرگ بیشتر از شرکتهای دیگر است هر نوع نوسان قیمت سهام این شرکتها میتواند به افت یا رشد قابل توجه شاخص کل بورس منجر شود. اما در مقابل نحوه محاسبه شاخص کل هم وزن اینگونه نیست.
در این شاخص همه شرکتهای بورس وزن یا اثر یکسانی بر شاخص بورس دارند و به همین دلیل تحلیلگران اعتقاد دارند این شاخص نمای واقعیتری از بازار سهام نشان میدهد و در واقع نشان میدهد سهام چه تعداد از شرکتهای بورس با رشد یا کاهش مواجه شدهاند.
بهدلیل این تفاوت در نحوه محاسبه شاخص کل بورس و شاخص هم وزن در گذشته و در برخی دورهها برخی مدیران وقت سازمان بورس برای اینکه نمای بهتری از وضعیت بازار سرمایه به نمایش بگذارند از طریق حمایت از سهام شرکتهای بزرگ تلاش کردهاند که قیمت سهام این شرکتها رشد کند تا از طریق رشد قیمت سهام شرکتهای بزرگ شاخص کل بورس تهران نیز با رشد مواجه شود.
این همان موضوعی است که موجب شده برخی سهامداران خرد شاخص کل بورس تهران را شاخص دولت و شاخص کل هم وزن را شاخص ملت بنامند. به این معنا که هرگاه مسئولان سازمان بورس در تلاشند عملکرد بهتری از خود در مقابل دیدگان دولت به نمایش بگذارند از طریق حمایت از سهام شرکتهای بزرگ زمینه رشد شاخص کل بورس تهران را فراهم میکنند و اغلب برای آنها رشد شاخص هم وزن مهم نیست.
آمارها چه میگویند؟
مروری بر آمارهای ۲روز گذشته نیز نشان میدهد در مبادلات روز شنبه با وجود رشد شاخص بورس قیمت سهام بیش از ۷۵درصد از شرکتهای بورس افت کرده است. در روز شنبه جمعا قیمت سهام ۴۵۵شرکت افت کرد و فقط قیمت سهام ۱۴۲شرکت با رشد مواجه شد.
در مبادلات دیروز نیز در بهترین حالت قیمت سهام نیمی از شرکتهای بورس رشد و نیمی دیگر کاهش یافت اما شاخص بورس با رشد نزدیک به ۱۰هزار واحدی مواجه شد. این اما همه ماجرا نیست.
اطلاعات دقیقتر نشان میدهد که روند خروج نقدینگی از بازار سهام در روز شنبه رکورد تازهای ثبت کرده است، زیرا در این روز بیش از ۹۱۴میلیارد تومان نقدینگی سهامداران حقیقی از بازار سهام خارج شد و با خروج این میزان پول از سوی سهامداران حقیقی نسبت خروج پول سهامداران حقیقی به ارزش معاملات خرد به رقم ۳۴.۶درصد رسید که رقم کم سابقهای در بورس تلقی میشود. این نسبت در مبادلات دیروز نیز ۲۱.۵درصد بود که یکی از بالاترین رقمها در سالجاری محسوب میشود.
این ارقام نشان میدهد سهامداران در طول روزهای شنبه و یکشنبه با وجود رشد یک درصدی شاخص بورس جمعا هزارو ۴۱۳میلیارد تومان پول از بازار سهام خارج کردهاند و نه فقط وضعیت بازارسهام بهبود نیافته بلکه روند خروج پول از بورس نسبت به هفته قبل که بازار سهام با افت سنگین ۷میلیارد دلاری مواجه شده بود، شتاب بیشتری گرفته است.
طبق آمارهای موجود با افزایش شتاب خروج پول از بازار سهام از ابتدای هفته جاری جمع کل نقدینگی که از بازار سهام از ابتدای امسال تاکنون خارج شده است به رقم ۳۰هزار میلیارد تومان رسیده است.
این روند خروج نقدینگی از بورس در حالی شتاب بیشتری گرفته که روند نزولی بورس ۲۵ماه است که ادامه دارد و اعداد نشان میدهد از ۲۰مردادماه ۱۳۹۹که این روند آغاز شده، سهامداران ۱۶۰هزار میلیارد تومان نقدینگی از بورس خارج کردهاند. اهمیت این ارقام زمانی نمایان میشود که بدانیم کل پولهای تازهای که از ابتدای سال ۱۳۹۸وارد بورس شد و رشدهای اعجاب آوری را تا مرداد سال ۱۳۹۹برای بورس به ارمغان آورد و به خلق رکورد ۲میلیون و ۱۰۰هزار واحدی برای شاخص بورس در آن سال منجر شد، رقمی بالغ بر ۱۱۰هزار میلیارد تومان بوده است.
برخی تحلیلگران هشدار میدهند سیاستهای فعلی برای نجات بازار از طریق ارائه یک بسته ۱۰بندی صرفا یک راهکار موقت است و برای بهبود واقعی شاخصهای بورس باید سیاستگذاریهای اقتصادی در ابعاد کلان ترمیم شود، که ازجمله آنها میتوان به حذف قیمتگذاری دستوری، کاهش نرخ بهره، بهبود شاخصهای تولید، کاهش عوارض صادراتی و شفاف شدن نرخ خوراک صنایع اشاره کرد.